Evo me,doso sam da se ispraznim Nisam imao u planu jer zapravo sam bio odigrao Uncharted 4 koji me odusevio.Prstao sam od dojmova i sada bez uopce bilo kakve dvojbe znam zasto je ND najbolji studio i kakva remek djela je napravio.I nije uopce stvar u tome da su napravili 2 tako kvalitetna serijala (TLOU ce tek biti) ili da gledam koliko su te 4 Uncharted igre super nego koliko su sposobni napravit 2 tako kvalitetne igre ali RAZLICITE.Oni zapravo mogu sta pozele i u svome radu nista nije bolje od tih remekdjela njihovih ruku.
Bio je petak i kako sam zavrsio U4 i ostao impresioniran a TLOU sam samo jednom odigrao na Ps3,onako svjeze opran dojmovima sam posumnjao da nije mozda Uncharted 4 nadmasio sve ono sta mi se sviđalo u ovoj igri..bilo je tek 20h i upustio sam se odmah nakon U4 u ovu remaster avanturu onako totalno rasterecen,bez onih iscekivanja i opterecenjem hoce li biti dobro i sta me ceka kao kod prvog igranja.Znao sam sve cime me ova igra odusevila,kakvu pricu i likove ima,u kojim momentima je okrenula gaming naopacke i pomaknula granice ukusa zabave i imerzije pa sam se mogao ugodno prepustiti gameplayu,istrazivanju i otkrivanju novih svari koje su mi promakle.
Netrebam ni spominjati koliko je ogromna razlika i ima znacaj da sam prvo igranje odigrao na PS3-TV-720p-TV zvucnici-stisano jer mi je sin jos bio mali bebac i nisam imao uvjete da igram u drugoj prostoriji.A sada zavaljen u svojoj stolici u kojoj se najugodnije osjecam,pred svojim monitorom na 30cm udaljenosti u potpuno mracnoj sobi sa headsetom na usima pojacanom do kraja a sama igra je jos dorađena u 60 fps-a..Neprocjenjivo za mene..
I shvatio sam gdje igra kida.Osim sta po svim kriterijima za recenziju gdje se igre međusobno mogu uspoređivati ima sve segmente (Grafika,zvuk,prica,gameplay,likovi,umjetna inteligencija,art,soundtrack) u dubljoj analizi otkiro sam jos toliko stvari da neznam od kud bih poceo.Pocet cu od zanra kojeg igra predstavlja a to je akcijsko-avanturisticki survival horor! Koliko je uopce igri koje spadaju u taj zanr?I koliko je uopce igri ako i pripadaju tome zanru da su izvedene na ovakav nacin ja bi reko skoro simulacije gdje je imerzija uvijek na prvom mjestu.Vec tu je igra jedinstvena i posebna,jedno pravo osvjezenje i temelj za takav drugaciji stil za kojeg ipak mislim da samo ND moze izvest i ako se ikad neko drugi bude bakcao sa time osuđen je na fail.Sad u drugome prelasku vec sam razmisljao o tome i pratio SPRING chapter.Tamo hodas mozda 15-ak min bez ikakve radnje ili akcije.Za takvo nesto napravit,trebas zapravo imat muda a onda i znanje koje oni imaju prenjeti na ekran.Znati napraviti balans akcije,praznog hoda,cut scene i bitnog od nebitnog u igri.A ponajvise napraviti ART.Jer prazan hod u ovoj igri nije praznina,nego osvrtanje oko sebe,upijanje apokalipticne atmosfere i razgledavanja,cuđenja i divljenja u svu ljepotu umjetnosti.Igra ti daje tu slobodu da si izaberes mjesto i trenutak u kojem ces uzivati koliko zelis.
Taj dio krene od ovog trenutka
I ne samo da je to period praznog hoda u Joel - Ellie elementu,nego je bas u tome djelu Ellie nikad povucenija i suzdrzanija za razgovor a ima se toliko toga za vidjeti.Igra salje toliko poruka i potice na razmisljane zbog prethodno zbivenih događaja da te sekvence praznog hoda u gameplayu zapravo daju igracu vrijeme da razmislja o tome sta se dogodilo i da stigne "probaviti" i pripremiti se za daljnju avanturu.Ono kako sam ja shvatio npr. taj dio igre a mozda uopce nisam u pravu jest da kad krene SPRING,Ellie gleda u tu divljac na zidu,zamisljena i zadubljena toliko da jedva cuje Joela kad joj se obraca.E sad,prethodni događaj tome je u zimi onaj horor koji je prozivjela u strahu za Joelov zivot i u borbi i za svoj zivot protiv kanibala.Bez obzira sta je vremenski period od zime do toga trenutka dosta velik nju je divljac na zidu podsjetila na zimu jer u WINTER chapteru gameplay krene dok ona lovi jelena i naleti na kanibala Davida koji ju je natjerao na sva ona ubojstva i masakr na koji je bila prisiljena uciniti.I bas to ona kaze Joelu kad joj je rekao da nemoraju ici u bolnicu i nemoraju to napraviti.Tad mu je rekla da ne zeli da sve to bude uzalud,pogotovo ne zato jer je morala sve ono prozivjeti.
A ovo mi je najveca,najupecatljivija scena i moment od kad sam gamer..to je onaj moment koji si uzmes i moze trajati dokle god ne pomaknes gljivu na gamepadu
I to je ta ljepota i to cudo koje su uspjeli stvoriti.Igra od pocetka do kraja zna sta zeli biti i svoju pricu isprica besprijekorno a opet o svakoj radnji,događaju moze se raspravljati i tjera igraca na dublju analizu svega.Jer tu je riječ o jednom od najintenzivnijih, najrealnijih i najemotivnijih putovanja koje nam je svijet videoigara ikada ponudio, s nevjerojatnom pričom koja se bavi nekim TEMAMA koje se ovaj medij do sada nije usudio dodirnuti.A sve to je odrađeno na najvecoj razini tehnickog djela i perfekcije.A tehnicki dio ide po redu-GRAFIKA 10/10 u svoje vrijeme a meni kao fanu i sada najljepsa igra jer dok gledam stvari na ekranu to je moj ukus pojma ljepote.ZVUK-10/10-od zvukova prirode,svega u akciji i detalja do samog izvođenja,npr.. jeka,zvuk oruzja,raspoznavanje udaljenosti i prepoznavanja mjesta od kuda dolazi.ANIMACIJE-10/10 -netrebam puno pisat o tome,dali gameplay ili cutscene sve je filmsko iskustvo.ART 10/10-ovaj dio koliko god ce mi neko pripisat subjektivnost,art iz ove igre je nenadmasan i sam vrh a to sam si potvrdio i nakon Uncharteda 4 koji je drugi po redu.
SOUNDTRACK-10/10-ovaj dio je nezahvalno analizirati.To govori i broj stranica u nasem topicu video game soundtrack i ukusima ali i generalno koliko ima kvalitetnih stvari,međutim,ja ga tu odvajam kao najboljeg prema tome koliko je snazan i kakav posao odrađuje u odabranoj sceni koju prati.Iako su u ovoj igri scene toliko brutalne i emotivne da covjek nezna dali je do prezentacije,voiceactinga ili do soundtracka u tome trenutku kad te poljeva slap emocija.A na kraju krajeva Gustav Santaolalla je covjek koji u vitrini posjeduje dva Oscara – za Brokeback Mountain te Babel soundtrackove.
AI-10/10-dovoljno je rec da je za desetku,dali je bolji ili slabiji od neke druge (rijetke) igre koja se time moze pohvaliti neznam,ali znam da nigdje ne pamtim ovakve trenutke kao primjer koji mi se dogodio.Napucavam se sa banditima i vec tu zelim naglasit da mi je njihovo ponasanje u samom napucavanju najrealisticnije i neviđeno iskustvo.Jer i kada leze u zaklonu i kada znam da im je sljedeci potez da ce proviriti to nije kao u ostalim igrama i silnim shooterima da su proracunati i da na osjecaj mogu izbrojat sekunde i docekat ga.Uvijek su nepredvidivi i djeluju na "random".Uz sve to pokusavaju te flenkat a akcija proiziđe tako napeta da su mi se vise puta prikrali iza leđa i da mi je Ellie spasavala dupe.I kad smo kod toga,situacija koju sam spomenuo jest da sam ostao bez metaka iza zaklona.I frajer mi se priblizava laganim korakom i uperenim pistoljem sugerirajuci ostalima da sam ostao bez metaka.Nisam imao izlaza ali opet racunao sam na to da cu se zaletit na njega i uz ozljede ga pretuc.I tad se dogodi da je od nikud doletila cigla ili vaza u njegovu glavu koju je Ellie bacila i osamutila ga a ja sam odradio ostalo.
Druga situacija je iz Left Behind.Stojim kod ventilacije na visokom i ispred mene prostorija sa nekoliko klikera a dolaze banditi.Igra ti nudi da uletis pa da se svi međusobno porokamo ili sacekas pa nek se oni porokaju.Odlucio sam se za ovo drugo i opet sam dobio samarcinu.Banditi koji su naletili,kao da je cut scena,prepoznali su ih na vrijeme i posakrivali se.Tad je bila pat pozicija jer morao sam nekako proc kroz svih njih a oni su bili suzdrzani.I uzmem ciglu,bacim je prema banditima da napravim buku u to mi uspije.Klikeri se zalete tamo,ovi se uspanice i nastane borba koju ja samo promatram.Mozda to nije nista extra ali neznam zasto cu to pamtit i nikad necu zaboravit.U tom komesanju kada je krenulo tocno se osjetilo kako su oni u tom trenutku znali da sam ja bacio ciglu ali nisu se mogli obracunat samnom a jedan bandit se iz grupe odvojio i povukao u zaklon.Opet je nastala tisina ali kliker je teturao prema njemu i ovaj se uspanicio i odlucio napast ali kako valjda i on ima neki health koji mu je vec bio potrosen umro je.A ozljeđeni kliker i meni nije vise predstavljao velik problem.
ATMOSFERA 10/10 i tu također imamo puno dragulja jos od Silent Hilla,pa Half Life,Metro,Witcher itd.Stvar ukusa i izbora ali je definitivno najjaca zombi apokalipsa uzimajuci u obzir sve filmove i bilo sta snimljeno na tu temu.Half Life mi je mozda nekako iznad svih zato jer su na specifican nacin uspjeli obuhvatiti sve poznate fikcije u jedno.Tamo mjesaju podzemne komplekse i klaustrofobiju labosa,sa atmosfericnom borbom u pustinjama Nevade kad djeluje vojska,pa City 17,ravenholm kao horor i opcenito zivine protiv kojih se boris.Half life ima i zombije i facegrabere koji ce te odmah podjetit na aliena,i paucnjake po uzoru na neke filmove sa takvim bestijama,pa vanzemaljce opcenito itd.
Ali vratimo se na gameplay.Ako sam nesto i najvise volio u Half Life-u bio je to gameplay i avantura kroz koju prolazis polako napredujuci prema naprijed.Probit se kroz City 17 pa preko kanala u zalazak sunca do Ravenholma,tamo docekat mrak i prozivjet horor da bi kroz rudnik izasao na novo svjetlo dana pa preko obale stigao do Nove Prospekt,to je iskustvo kojeg se nikad nisam mogao zasititi.I to mi ima ova igra.Mukom i sporijim tempom probit se kroz nevolje i onda se okrenuti,osvrnuti iza sebe i pogledati napredak..to je totalno po mome ukusu i to igra i provocira jer sve bude popraceno nekim detaljima i zvukovima prirode.Half Life i ova igra kidaju atmosferom a u onom vecem djelu gameplaya nema nikakve muzike..samo zumor cvrcaka,pticica prirode ili cega vec ovisno o lokaciji.Witcher npr. ima atmosferu ali nju stvara vjetar popracen fantasticnim soundtrackom i naravno uz predivne prizore.U ovoj igri je i tisina tako glasna sta bi se reklo.I druga stvar u gameplayu koju mi je Half Life drzao pod br 1 a sad je TLOU je balans akcije i predaha od istog i napucavanje.Ovo napucavanje kakvo je ovdje pogotovo sada u 60 fps-a u ramsteru je simulacija svakog oruzja.Od zamaha nekim melee predmetom,pucanja pistoljem pa sve do puske.U 5 faza bi ga secirao.To je ona prva faza gdje AI odrađuje imerziju realnog konflikta,onda je recoil i osjecaj ispaljenog metka,pa je zvuk,onda onaj osjecaj kad nekog pogodis popracen fizikom i zvukom i na kraju kad pogledas stetu na lesevima.
U prvom prelasku igre promaklo mi je i to da mozes uzeti neprijatelja i koristiti ga kao ljudski stit ili ih razoruzati i pa te mole za milost.Inace sam se zgrozavao od craftanja u igrama u ono vrijeme pa sam izbjegavao modifikacije a tek sad vidim koliko holsteri znace i koliko to samo govori o nekom realizmu skoro gdje bez holstera Joel mora skidat ruksak sa leđa i vadit drugo oruzje.Promaknuo mi je trenutak nekoliko sekundi nakon ovog prizora
Ellie kaze nesto vezano za pogled a Joel se zagleda u nju i na trenutak odluta mislima.Opet si mozes postavit pitanje dali ga je podsjetila na njegovu kci ili je to bilo ono kad je vidio nesto u Ellie da nije samo deriste i da je sposobnija nego sta izgleda.
Istrazivanje ovog susjedstva i zadrzavanje u ovoj prostoriji dovede do pikada sta mi je isto promaklo
Kao i ova pisma koja te jos vise uvuku u atmosferu zbivanja i povezivanja sa svijetom u kojem se nalazis
A najveci detalj i primjer koliko su oni napora ulozili u unesli sebe u ovu pricu i dramu je kada na zadnjoj sceni Joel pocne govoriti Ellie "I've struggled a long time with survivan'. And you- no matter what... you keep finding something to fight for! U trenutku kada izgovori I've struggled a long time with survivan'-tada se primi za sat na ruci onako nesvjesno i nervozno. I te stvari ukljucujuci i ostale ja barem neznam kako bi u slovima ovako ovdje opisao i koliko je toga postignuto.
I da sad rezimiram kako to sve ide od trenutka kad upalis igru.Najprije te doceka najljepsi moguci Main Menu igre.I to sam rekao kada sam prvi puta upalio igru i nisam imao pojma sta me ceka.I krene uvod koji te polagano i tempirano odmah poveze sa likovima,podize atmosferu i napetost.Bas uvod koji ce tesko ikad biti nadmasen a dovede do ovakvih prizora
Ostavi te sa knedlom u grlu i covjeka u onom prvom igranju natjera da se osjeca kao da je nesto skrivio pa je kaznjen.Ekran se zamraci i igra se predstavi bjelim slovima popracena onom svojom muzikom.I taman te sa onih "20 years later" uspije pripremit da se "oporavljen" poput Joela za dalje koncentriras odmah i ne razmisljas puno o prethodnom događaju.I kad pomislis da je to iza tebe zapravo je sve povezano za taj događaj.I onda krenu sve vec nabrojane vrline igre kako u techu nako u gameplayu dok se ne pojavio ta Ellie koja je najbolji lik u gamingu.Ali naglasio bi i kako bez obzira na sve krvolocne igre tipa Doom gdje motornom pilom mozes rezat bestiju i krv prsti na sve strane TLOU je najbrutalnija igra vani.Osim svoje surovosti i mracne strane apokalipse,kanibalizma,prikaza samoubojstva i cega sve ne,nesjecam se kada je bilo ovakvih prizora di se lomi ruka i sve bude prikazano.
Ili prizori u kojima Joel muci onu dvojicu da dobije informacije vezano za Ellie.Pa onda u bolnici ovaj prizor.Ne samo da je brutalno nego pristup kako iznenada dode i ne ostavi te ravnodusnim kao ovdje kad ga pita "gdje je" a ovaj niti ne izgovori do kraja i vec dobije drugi metak.
I mozda najbrutalnija scena kada Marlene ranjena u lokvi krvi puze i moli za milost s tim da je ja uopce nebi svrstao pod negativca a Joel je onako hladnokrvno isprati rijecima "You'd just come after her" i metkom u celo bez cenzure.Nikad ne zaboravim kako mi je srce lupalo u sceni sa bracom crncima Henryem i Samom nakon sta se mali zarazio.Toliko napeta i nepredvidiva scena u kojoj sam bio uvjeren da ce Henry pucat u Joela ili bilo kako naudit njima i onda u onom savrsenom voiceactingu i glumi onako iznenada sebi prosvira glavu..bas jezivo i ne ostavlja te ravnodusnim.A kad sam vec kod toga zaboravio sam koliko su lukavo i genijalno odlucili podjeliti ajmo reci chaptere na ljeto,jesen,zimu i proljece.Time su dobili raznovrsnost u okruzenju i u jos su blize prikazali protek vremena igracu u avanturi kroz koju prolazi.A tranzicija između godisnjih doba je uvijek rezultirala nekom brutalnom scenom.Ljeto je zavrsilo Henryevim samoubojstvom,jesen Joelovom ozljedom a zima sa kanibalima i Davidom.
Sreca pa evo nemoram vise pisati jer nisam sposoban jos sve obuhvatiti nego mi je ko dar sa neba uletio Figo sa svojim videom pa evo jos jednom sve sta nisam spomenuo je ovdje
http://www.youtube.com/watch?v=iuzkg-0a0WY
I pronasao sam ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=3sJA-C1yrtk&
Svi koji ste igrali i volite ili nevolite igru (ako uopce ima takvih), Nenad_87 , viper89 i pogotovo Chono7 pogledajte video.Kad god stignete ali to morate pogledat i poslusat sta covjek govori jer cak je i Naughty Dog tweetao njegov video. Chono7 pogotovo na 16 u vezi zavrsetka i opcenito jos nekih stvari, a za svih bi izdvojio 14 scenu i ono o cemu prica.
I bas kao sta u videu od Figo-a kaze
...and again,it's not for everyone,but that doesn't mean it didn't nailed it!
Nista se nemoze mjeriti sa ovom igrom kad se gleda imerzija koju gameplay pruza i kad se gleda cjelokupni zavrsni dojam.Ovo je desetka cista kao i neke druge igre koje su uspjele postici da budu desetke ali daleko je ovo najcvrsca desetka koja se kao jedna igra moze nositi sa serijalima od 2,3 ili vise nastavaka.Part 2 stize a materijala ima i za vise.Sta sve tek moze postati uzbuđen sam uopce pomisliti.I zato bi jos jednom htio jer nikad nije dovoljno pohvaliti ND i prozvati ih kao najboljeg developera danasnjice.Ovo sam cuvao za uncharted 4 topic nakon prelaska uncharteda da mi je ND vratio vjeru u gaming pa makar morao samo njihove igre cekat.Neopisiv je osjecaj cekati njihovu igru i znati da to dolazi kao ispoliran kvalitetan proizvod koji ce te iznova oduseviti na nacin da neznas uopce kako je to moguce.Znaci ZNAM da nece i nemoze failati,nemogu im se dogoditi Andromede ili neznam sta..Dolazi igra za koju imamo i prevelika ocekivanja bas kao i za Uncharted 4 i dobijemo igru koja nadmasi i to sta smo ocekivali.Hvala vam jos jednom dobri ljudi iz Naughty Dog-a!