Kao što sam rekao u prethodnom postu, za kraj godine mislio pogledati pet kratkih serija ali sam do Silvestrova "riješio" samo tri pa ću ostatak ovaj tjedan.
The Boys Presents: Diabolical (ili The Boys: Diabolical) – Kako je krenula marketinška kampanja za treću sezonu The Boysa, Amazon je najavio i izdao par mjeseci prije njezine premijere The Boys: Diabolical, prvi spin-off serijala. Radi se o antologijskoj seriji čija je svaka epizoda priča iz serijinog svijeta, nešto poput Animatrixa ili Batman: Gotham Knighta. No, za razliku od navedenih kompilacija, Diabolical mi nije ostavio jak dojam.
Serija se sastoji od osam epizoda koje se razlikuju po tonu i stilu animacije, što mi se jako svidjelo. Inspiraciju su vukli iz svega: starih Looney Tunesa, francuskih stripova, akcijskih animea pa čak i korejskih drama i horora. Jedna epizoda čak koristi dizajn likova iz originalnog stripa. Serija ima veliku, šaroliku postavu glasovnih glumaca. Većinu čine holivudski glumci, ali par glumaca iz serije reprizira svoje uloge, ponajviše Antony Starr kao Homelander.
Nakon svega navedenog, priznajem da mi je Diabolical bio osrednji. Od osam epizoda, tri su mi se svidjele, dok je ostatak u najboljem slučaju prolazan, u najgorem loš. Znam da je tako često kod antologijskih serija, ali je moguće da sam podsvjesno imao velika očekivanja jer je na spin offu radila ekipa iz glavne serije (plus par gostujućih autora) te mi je trailer izgledao zanimljivo.
Kolega @DarkPunisher je davno u temi o Boysima pitao da li se isplati pogledati Diabolical? Osobno bih rekao da ne u cijelosti, ali pošto epizode traju oko 10 minuta, lako možete pogledati seriju u roku od maksimalno sat i pol te sami vidjeti. Ako ste ljubitelj glavne serije, svakako si pogledajte barem zadnju epizodu.
Star Wars: Visions (1. sezona) – I tak sam s jedne animirane antologijske serije odmah krenuo na drugu. Kao što se može vidjeti iz naslova, radi se o kolekciji kratkih filmova smještenih u Star Wars univerzum.
Koncept serije je vrlo jednostavan; Disney je dogovorio suradnju s nekoliko japanskih studija i dao im zeleno svjetlo da rade što god žele. Rezultat toga je serija koja prati različite likove i pokriva razne vremenske periode u univerzumu (i dodaje svoje interpretacije) kroz razne anime animacijske stilove (ipak su japanski studiji u pitanju). Postoji tonska varijacija među epizodama, ali u manjoj mjeri nego u Diabolical. Veće su razlike u stilu: epizoda će biti prizemnija, naginjati spektaklu ili biti negdje u sredini. Zanimljivo je da neki studiji su napravili više epizoda te da ima razlika u animacijskom stilu među njima.
Poput Diabolicala, glumačka postava je šarolika te sastoji od iskusnih glasovnih glumaca i poznatih „pravih“ glumaca, ali priznajem da u nekim slučajevima nisam isprve prepoznao celebrityje. Sezona ima 9 epizoda koje traju između 12-20 minuta pa se cijela serija može pogledati za cca dva i pol sata.
Visions mi se više svidio od Diabolicala; pet epizoda mi je bilo dobro dok je ostatak u najgorem slučaju ok. Rekao bih da mi je čak najbolji Star Wars produkt (od filmova i serija) u Disneyjevoj eri (@Tzereen nisam gledao Andora te ne znam dal ću ga gledat, don't @ me). Jedina bi mi zamjerka bila što je fokus većine epizoda stavljen na Jedije i Sithove te obrađuje teme koje ste već mogli vidjeti u drugim Star Wars djelima (iako su dobro odrađene). Kako su studiji imale slobodne ruke, mislio sam da će biti više eksperimentiranja i priča iz različitih perspektiva.
Disney je najavio drugu sezonu čija će produkcija biti više međunarodnog karaktera. Naime, na epizodama će raditi studiji iz devet različitih zemalja (što meni zvuči super, ali vidjet ćemo konačni rezultat). Druga sezona bi trebala izaći „rano“ iduće godine pa će se pogledati kada izađe ili kad mi se bude dalo.
Russian Doll (2. sezona) – Prvu sezonu sam gledao kad je izvorno izašla pa me najava druge iznenadila pošto je priča prve zaokružena. Druga sezona se dalje bavi vremenom, ali ne koristi motiv vremenske petlje nego se ovaj put bavi putovanjem kroz vrijeme. Originalna sezona mi je bila zabavna za pogledat ali mi je druga bila bolja. Produkcija je bolja, priča mi je bolja legla i dobro je zaokružena te mi se čini da je atmosfera manje prepotentna u odnosu na prethodnika. Najugodnije sam se pak iznenadio kada jedna epizoda počinje pjesmom Ive Robića. Za sad nema najave o trećoj sezoni, a ako je bude, zanima me što će autori novo smisliti.