Zadnje pogledane serije:
Arcane – Pošto ne igram i ne pratim League of Legends, nisam izvorno planirao gledati seriju dok nisam vidio da na netu dobiva pozitivne komentare i ocjene. Kad mi je došla na red za gledanje, priznajem da mi nije bila jasna fama oko nje. Priča i likovi u prve dvije epizode su mi se činili šablonski te sam skoro odustao ali treća epizoda mi je promijenila mišljenje o seriji te me dovoljno zaintrigirala da ju pogledam do kraja. Animacija u seriji je izvrsna te mi se posebno sviđa upotreba 2D efekata i kontrast s 3D modelima. S druge strane, soundtrack mi nije baš sjeo. Osim soundtracka, sitna zamjerka mi je što serija ima par scena za koje tvorci misle da su fora ali razbijaju slijed radnje ili borbe. Sve u svemu, ugodno iznenađenje te se bude pogledala druga sezona kad izađe.
Search Party (2. sezona) – Pogledao nakon Arcanea kao „palate cleanser“ i bolja mi je od prve sezone. Iako se direktno nastavlja na nju, ostavlja dojam kao da se radi o drugoj seriji. Naglasak je stavljen na ozbiljniji ton, humor je i dalje prisutan ali je smanjen broj apsurdnih scena i situacija, razvoj likova je dobar te su glumci mogli iskazati malo bolje svoje umijeće. Prvom sezonom je vladala atmosfera krimića dok druga više liči na psihološki triler. Autori serije su rekli da im je cilj bio da svaka sezona ima drugačiju temu; za treću mogu pretpostaviti pa me zanima kakve će tematski biti zadnje dvije sezone.
Cyberpunk: Edgerunners – Ovo bi možda više pasalo u Anime kutak, ali nema veze. Za Edgerunnerse sam čuo tijekom marketinške kampanje Cyberpunka 2077 ali sam ju brzo smetnuo s uma kad su tad najavili da izlazi tek za tri godine. Rekao bih da mi je s Edgerunners situacija bila jako slična kao i s Arcaneom u nekoliko točaka:
- Cyberpunk 2077 imam instaliran ali ga nisam još igrao
- Nisam planirao gledati, ali su mi pozitivni komentari na netu promijenili mišljenje
- Počelo mi je zanimljivije nego Arcane ali treća epizoda me zakačila
Art i animacija su mi dobri; posebno mi se sviđa kako su prenijeli Night City iz igre u anime, što čak i potvrđuje i ekipa s foruma. Mislio sam da će Studio Trigger napraviti svoju verziju grada ali mi više paše miks njihovog dizajna likova i „realističniji“ stil grada iz igre. Soundtrack mi je također izvrstan; nisam znao da je većina glazbe preuzeta iz igre ali pametno ju koriste u seriji te neke pjesme čak dobivaju i novi kontekst. Priča je ok ali veći utisak su mi ostavili likovi nego cjelokupna priča. Gledao sam na engleskom jer mislim da ima više smisla s obzirom na izvorni materijal te je bilo fora neočekivano čuti Giancarla Esposita. Anime ima 10 epizoda i vidio sam komentare da je radnja prezbijena; meni je na prvu tempo epizoda bio ok ali kako sam gledao/čitao diskusije, mogli su dodati dvije epizode kako bi neke stvari imale veći utjecaj (ponajviše mislim da su trebali podijeliti prvu epizodu na dvije kako bi smrt Davidove mame imala veći utjecaj te da su trebali napraviti epizodu s fokusom na Pilara i Rebeccu). Sve u svemu, dobra serija, ugodno iznenađen te mi je čak probudila želju za igranjem igre (ali će to pričekati iduću godinu). Nadam se da će nastaviti s animiranim adaptacijama Cyberpunka jer se Edgerunners pokazao kao dobar način prikaza stvari iz svijeta TTRPG-a koje ili nisu stale u igru ili im je dano nedovoljno pozornosti. Idealno bi bilo nastaviti suradnju sa Studio Trigger (što mi moglo biti malo teže) te seriju napraviti u antologijskom stilu (nakon završetka Edgerunnersa, pale su mi na pamet tri ideje za nove serije/sezone).
Tokyo Vice – Izvorno sam planirao gledati odmah nakon Search Party, ali su mi uletili Edgerunnersi. Dojam mi je sličan kao i @krpa; nije loša serija ali sam očekivao više. Dobra gluma ali od četiri glavna lika, najiritantniji mi je bio američki novinar (Ansel Elgort) dok me najviše iznenadila američka hostesa (Rachel Keller; malo mi je trebalo da skužim da sam ju gledo u drugoj sezoni Farga). Watanabeov detektiv i Kasamatsuov mladi yakuza su bili ok ali ništa neviđeno. Svakako mi se sviđa fokus na odnose između novinara, policije i yakuze te kontrast između štovanja striktnih pravila i šablona te djelovanja između njih radi vlastite koristi. Pošto serija počinje sa scenom in media res, očekivao sam miniseriju pa mi je bilo zbunjujuće, kako se približavao kraj, kako će se povezati s početnom scenom (spoiler: neće). Završetak mi nije najbolje sjeo, ali druga sezona se snima tak da nije bed. Više me zanima sudbina serije nakon spajanja Warner Bros. i Discoverya, tj. da li će preživjeti HBO Max čistke. Da parafraziram krpu: preporuka ako želite pogledati azijski krimić s američke perspektive.