Person of Interest
Evo serije za koju nisam očekivao da će mi se ovako jako svidjeti. Ukratko premisa - paranoični milijarder (Michael Emerson) unajmi bivšeg profesionalnog ubojicu (Jim Caviezel) da uz pomoć AI-a sprječavaju zločine prije nego što se dogode. Prvo što sam primijetio je odlična ocjena na IMDb-u, čak 8.5. Drugo što sam primijetio je network koji emitira, CBS. I tu mi je splasnulo oduševljenje jer sam očekivao običnu Mystery of the Week seriju.
MotW format je i bio originalna ideja, no nakon nekoliko epizoda prve sezone sam dobio osjećaj da ovo ipak neće biti samo još jedna generična serija o borbi protiv zločina. Za to su se pobrinuli autori serije i jedan od pisaca. J.J. Abrams i Jonathan Nolan kreatori su ove ideje, a Greg Plageman (NYPD Blue) zaslužan je za dobar dio pisanja. Serija zapravo evoluira, iz tog MotW formata u format serije koja ima radnju kroz čitavu sezonu i više. Štoviše, često se vraćaju likovi za koje ste mislili da su samo dio jednog slučaja što dodatno pojačava dojam da niti jedna epizoda, niti jedan slučaj nije beskoristan ili filler. Sve se na neki način vrati.
Jedna od najvećih prednosti serije je šarm likova. Kako su epizode odmicale, tako su se pisci više opustili s likovima i sve to dovodi do živopisnih trodimenzionalnih likova koji imaju početak i kraj svojeg putovanja.
Iako nisam ljubitelj flashbackova, ovdje su sastavni dio od samoga početka pa mi uopće nisu smetali. Štoviše, vrlo su dobro izvedeni i odlično se uklapaju u priču. Treba spomenuti da je soundtrack stvarno izvanredan. Od originalnih skladbi za koje je zaslužan genijalni Ramin Djawadi pa sve do pjesama koje su iskorištene (Nine Inch Nails, Rolling Stones itd.).
https://www.youtube.com/watch?v=6REiVe7B6VM
Glumu također treba pohvaliti, a tu ponajprije Michaela Emersona (Ben iz Lost) koji apsolutno briljira u svojoj ulozi. Od Jima Caviezela (Isus) nisam očekivao neku izvedbu, no iznenadio je svojim prikazom osobe koja je naučena izolirati se od drugih.
Kvaliteta serije raste do samog kraja. Pet sezona. 103 epizode. A kraj? Kraj je savršen. Već se danima vraćam na posljednju epizodu i pregledavam određene scene jer je poruka koju prenosi finale, a time i čitava serija predivna, no to ostavljam na otkrivanje onima koji će se baciti na gledanje.