THE EXPANSE
Trebao mi je neki SF iako poznajući SyFy u zadnje vrijeme bio sam skeptičan. Da odmah kažem, ova serija ima potencijal biti najbolja SF serija ikada, može nadmašiti i Battlestar Galacticu i Firefly.
Serija je nastala prema predlošku istoimenog serijala romana iz pera Daniela Abrahama i Ty Francka, poznatijima pod pseudonimom James S. A. Corey. Svake godine izlazi jedan roman, a trenutačno je u prodaji peti od devet planiranih. Prva sezona prati prvi roman 'Leviathan Wakes.'
The Expanse nas uvodi u svijet 23. stoljeća u kojem su ljudi kolonizirali Sunčev sustav pritom se dijeleći na uniju Zemlje i Lune, 'Belt' odnosno asteroidni pojas u kojem živi siromašniji sloj i skuplja resurse za obskrbu Zemlje, sebe i treće sile. Ta treća sila je Mars koji je postao nezavisna vojna velesila. Voda je postala najveće blago svemira. Tenzije između Marsa i Zemlje su velike, a Pojas sve to pojačava djelovanjem revolucionarne paravojske OPA.
Pratimo tri znatno različita lika: Josephusa Millera, iskusnog i ciničnog detektiva na jednoj od najvećih stanica, Ceres Station te idealističnog Jamesa Holdena koji radi kao desna ruka kapetanu Canterburya, broda zaslužnog za transport leda. Posljednja osoba koju pratimo je UN-ova zamjenica glavnog sekretara Chrisjen Avasarala koja je spremna učiniti sve kako bi zaštitila svoje, ali i Zemljine interese. U jednom trenutku Miller dobije zadatak pronalaska Julie Mao, kćeri utjecajnog Zemaljskog poduzetnika Jules-Pierre Maoa, koja je zadnji put viđena na brodu Scopuli. Canterbury usred svog putovanja dobije poziv upomoć od upravo tog broda. Taj događaj katalist je kataklizmičkih reakcija koje zahvate čitav Sunčev sustav.
S obzirom da je SyFy izjavio da im je ovo najskuplja serija ikada, važnost uspjeha je ogromna. Gluma je vrlo uvjerljiva, s time da bih izdvojio Thomasa Jane u ulozi Josephusa Millera i Shohreh Agdhdashloo kao Avasaralu. Atmosfera je fenomenalna. Čitavo vrijeme je prisutan taj osjećaj misterija i veličine svijeta. Najbolje bih mogao opisati kao miks Mass Effecta i Deus Exa po atmosferi, a po veličini kao SF Game of Thrones. Tim više što se u kasnijim epizodama pojavi i Elias Toufexis poznatiji kao Adam 'I never asked for this' Jensen.
Velika, velika preporuka svima jer je serija u prvoj sezoni vrlo dobra, a potencijal je ogroman.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Također, krenuo sam s Luciferom i Deutschland 83. Obje vrlo dobre za sad, pogotovo D83 koji me jako iznenadio.