Samo sam htio ovo kvoutati zasad, kasno je pa mi se ne da tipkat, ali Matsuno je bog i batina i nikad neću prežalit jebenog (prostite na francuskom) Wadu i Squeenixovo preseravanje oko XII-ice i mentalno sakaćenje tog genijalca. Količina truda, ljubavi i volje koje taj čovjek uloži u "zapadnjački" JRPG je nevjerojatna. Još uvik nisam odigra FFT i Tactics Ogre jer sam glup u taktiziranju ali jednog dana moram čisto iz poštovanja.
Mislim da ljudima nije niti jasno koliko je SE izmrcvario Matsuna. Oduvijek se znalo da Matsuno želi apsolutnu kontrolu nad svojim projektima ali kada imaš nekoga tko je takav genije jednostavno mu moraš dati prostora da radi onako kako želi i onoliko koliko želi.
Ima jedan zgodni quote s Destructoida koji je vrlo vjerojatno točan:
"...which was directed by the guy who made Final Fantasy Tactics and Vagrant Story before Square got tired of him BEING WAY BETTER THAN THE REST OF THEM AT MAKING GAMES..."Problemi za Square su započeli promjenom CEO-a (Wada, jel) koji je sasvim promijenio pravila po kojima se Square vodio, a samim time i cjelokupnu klimu unutar kompanije.
Druga je stvar preveliki fokus na FF, do te mjere da danas izgleda kao milkanje igrača koji još uvijek žarko žele igrati i uživati u FF-u (ne, ovo nije kritika FFXV, nisam ga igrao pa ne mogu niti komentirati). U svemu tome, Square se počeo miješati u sve odluke koje se tiču direkcije i priče često izvrčući ideje koje su imali originalni režiseri (Matsuno je, opet, ovdje najveća žrtva) i onda dobijemo poluproizvode koji su izmrcvareni, nedorečeni i izvrnuti do neprepoznatljivosti. Često pod krinkom zadovoljavanja igrača, SE lijepo uspije stvoriti hype (Final Fantasy je i sam po sebi dovoljan hype), pobrati novčeke i onda zbrisati ostavljajući producente, pisce i režisere da se sami nose sa zvijeri koju tvore fanovi.
Zašto sam sve ovo napisao, pitate se? Cijela situacija oko FFXII je tragikomična (sa većim naglaskom na ovo tragi). Svaka Matsunova ideja bila je izmijenjena; počevši od glavnog lika koju je trebao biti Basch, ali on ima 36 godina i ožiljak na faci, pa se SE prepao da se prosječnom igraču FF-a neće dopasti takav lik. Slijedio ga je Balthier (on ima 22 (iako se ponaša i zvuči kao da ima 27+, aaaaali dobro... : )) koji je zbog nepoznatih razloga otpisan pa je sve palo na Vaana.
Vaanova je priča trebala biti puno tragičnija i mračnija (kao Ramza ili Denam, otprilike) ali SE-u se niti to nije svidjelo pa su i to izmijenili. Isto kao i Penelo...
I što se sada događa? Matsunova originalna ideja bila je implementacija Job sustava u igru. Naravno, i to je odbijeno jer se činilo da je suviše kompleksno za prosječnog igrača FF-a (jel oni misle da smo mi mutavi? ). Uz jobove, oružja su trebala biti podijeljena na više vrsti (edge, piercing,...) ali i to je suviše kompleksno... (sudeći prema nekim recenzijama na koje sam nabasao, a koje kritiziraju license board zbog kompleksnosti, ovo je možda i opravdano (izgleda da prosječni igrač FF-a jest mutav)). I sada se SE kiti tuđim perjem (Matsunovim) i jaše na srebrnom Chocobou kao spasitelj uvodeći brdo promjena koje su prethodno odbacili. Mene samo zanima, tko je ovdje lud (ili luđi), Square Enix ili mi igrači.
Svaki moj osvrt na ovu temu završi kao neki rage post, možda baš zato što i jest rage post. Ne znam, ali se ne mogu oteti dojmu da smo uskračeni za nešto (a bome i Matsuno). XII je veličanstvena igra ali imam dojam da je mogla biti još veličanstvenija da se SE nije pravio pametan i uništio sve ono dobro što je Matsuno zamislio.
Kažu da je Yiazmat nastao po uzoru na Matsuna ( u originalnoj japanskoj verziji Yazmat -
Yasumi
Matsuno) ali meni se čini da je on sličniji Baschu - častan čovjek okaljanog imena koji se borio za svoj narod, odnosno, u Matsunovom slučaju, za nas igrače.
Shame, Square Enix! Shame! Shame! Shame!