Kreno sam prije neki dan igrati Star Ocean The Last Hope 4K & Full HD Remaster i mislim da sam od cijelog tog jrpg backlog-a (Perosna 5, NieR, Shining Resonance Refrain, Valkyra Chronicles, Ys Seven, Ys memories of Celceta, Tales of Zestiria,Berseria,Symphonia,Dragon Quest Heroes,Heroes 2, Xenoblade Chronicles, Xenoblade Chronicles X) odabrao najgore -_- .
Osjećam dužnost da pomognem napaćenom JRPG bratu u ovim teškim trenucima. Proletit ću na brzinu po ovom epskom backlogu i pokušat ću ti olakšat.
Odmah na početku moram reći da je za mene Persona 5 najbolja na ovoj listi, ali isto tako shvaćam da je ogroman commitment, pa ću bogohuliti i kao prvu preporuku ti navesti nešto lakše. (Ali... Persona 5. Samo nemoj umrijeti, a da je nisi odigrao, to je sve što ću reći)
NieR se igra bezveze, izgleda bezveze, ali je i dalje Yoko Taro i važan je za čitav taj univerzum. Odlične priče, likovi i glazba. Trebao bi je odigrati kad tad.
Za Shining Resonance Refrain sam i ja imao veliku dozu znatiželje, jer uopće nisam bio upoznat sa naslovom (serijalom?). Skinuo sam ovaj zadnji demo što su nedavno izbacili. Demo je jako loš, a sve skupa izgleda kao prilično isprazan JRPG. I to onaj sa PS2. Skužio sam iz priloženog da, kao i ja sam, imaš fetiš na lošikaste JRPG-e i da nisi opterećen, ali ovo naprosto ne smiješ odigrati prije nekih drugih naslova sa liste. Jedini plus je šta na momente izgleda ka Waifu simulator, ali moramo biti veći od toga. Znam da je teško.
Ostavi se YS-a neko vrijeme (Mada sam čuo odlične stvari o Celceti, imam je na Viti. Mislim da je i Kab hvalio), rasturio si onaj zadnji, ima vremena za ostale. (Nemoj me progoniti, još nisam krenuo sa Lac. of Dana, ali blizu sam da odustanem od čekanja da se fizička verzija pojavi negdje i krenem je digitalno. Uživao sam čitajući tvoje dojmove)
Nisam igrao Zestiriju i Berseriju, ali Symphonia je jedan od sinonima za JRPG. To ti je moja druga preporuka. Mislim da je Sanzo nedavno igrao, pitaj ga, vidit ćeš. Top.
Ovi DQ musuoi izgledaju ka odlična razbibriga, i meni su u backlogu.
Ako imaš prilike odigrati Xenoblade Chronicles na nečemu, napravi to što prije. Moraš barem probati. Ja sam imao priliku igrati veći dio igre kod prijatelja preko emulatora, i dojma sam da se radi o velikom i bitnom JRPG-u. Baš mi je krivo što je ogroman i nisam ga stigao završiti (sanjam Switch port). Igra neke stvari radi najbolje u žanru, ali side questovi su većinom veeelika truba, i na momente je svijet prevelik, i ne mislim to na dobar način. Sve u svemu, JRPG koji se mora probati/odigrati.
Prva preporuka je naravno Valkyria Chronicles. Možeš misliti o meni i Dorminu što god hoćeš, ali kad ti kažemo da VC moraš odigrati, moraš nam vjerovati. Nema šanse da ćeš ostati ravnodušan. Odlična igra (i ne pretjerano dugačka) i pravo vrijeme da je odigraš, s obzirom da brzo dolazi četvorka koja je zapravo direktni nastavak na prvi VC.
Jao, nisam gledao u ovaj topic dugo :) A i ja osjećam da moram reć tamo gdje imam iskustva. A definitivno mi jRPG žanr života. A i odigrao sam Xenoblade na WII-u i ovaj na Switchu :) Pa da se nadodam.
Persona 5 - Po meni jRPG cijele PS4 generacije, usudio bi se reći. Iako nekima nije legao ili se bune na dužinu, ja osobno takvu priču nisam dugo slušao/gledao, a da sam pritom uživao toliko. Da ne govorim kako je cijela igra eye candy, predivno ispolirana, bez greškica i pizdarija. Vidi se da imaju QA team i da su napravili hell of a job. Igra je na meni ostavila ogroman trag i prešao sam je 2 puta komplet, plus platinirao. I jednom sam pogubio sejv na 80h igre pa igrao iz početka. Znači 3 puta sam je igrao. Enough said.
nieR - Apsolultno se slažem. Nisam je nikad dovršio, imam sejv negdje na Xboxu360 ali nekako mi nije legla. Praznjikava i tako to, al svejedno isplatilo bi se pošto mi je nieR automata uz Personu 5 top na PS4.
Shining Resonance Refrain - ista iskustva. Ali pošto sam jRPG sado mazo, moguće da ću je jednom odigrat. Ako odradim backlog jednom :)
YS - Samo Lacrimosu of Dana sam igrao, ali ja isto planiram unatrag malo krenuti. Tu nemam previše za dodat, ali Lacrimosa mi je bila baš fino dobra.
Talesi - Zestiria definitivno najgora na PS4. Slaba priča, i sve ostalo. Prešao sam je, vrijedi je igrat ako volite serijal. Ja sam odigrao skoro sve Talese koji postoje. Ima jedno ruglo na PS2, onaj nastavak Symphonie i Zestiria. To mi je nekako dno serijala. Ali i dalje zadaća za jRPG ljupce.
Vesperia će sad bit portan. Uskoro. Meni je bio skroz ok, jedan od boljih i dosta dragih. Sustav napredovanja je baš okej i vuče na još. Mapa je tu što obožavam, i sveukupno mogao bi ti se svidjet.
Berseria - Mogao bi reć da mi je jako drag nastavak, najmračniji od svih, i obavezna zadaća. Cijeli Tales serijal ide u neki open world vode ali rade to dosta loše, ogromni okoliš a tako pust. Valjda će napravit nešto s tim jer oni prije su bili gro puta bolji.
Tales of Graces F mi je recimo na pragu stare škole.
Abyss - Bio je odličan, ali da drugi dio nije na razini. Makar, i dalje mi je skroz dobar, poštenih 7,8/10 a možda i više. Meni osobno i više al ja sam serijal fanboy.
Valkirya Chronicles mi nikad nije legla. Probao sam, i nije išlo :(
Xenoblade Chronicles - prvi dio 200+h, drugi dio 110h za sad. Moram i druge igre igrat :)
Ovdje neću ništa reći osim da mi je ovo valjda jedan od najdražih jRPG-a. Duša PS1. Ukratko meni je to baš era PS1 što se tiče te neke atmosfere. I dobri su pričom, igrivosti, muzika je bolesna, taj svijet, openworld u neku ruku, koji me uopće ne smeta. Ovo je najvišlje na listi za odigrat ako nisi. Persona 5 i to.
Legend of Heroes - Trails in the sky sva 3 nastavka - obavezno. Ovo je još jedan dragulj ljubavi PS1 ere. Priča je bolesna, igra je bolesno dobra. 9/10 bez pol muke. Mislio sam da ce mi bit bezveze jer su lokacije slične ili iste u sva 3 nastavka, ali ne, gušt od početka do kraja.
I onda je
Cold Steel gdje sam prvi odigrao i mogu reći da je to to, isto samo drugačije :) Isplativo svake minute. Dvica mi stoji, igrat ću, i topla preporuka za ova 2 serijala stvarno.
Drakengard - puno sam ulupao u prvi nastavak, malo je smeće da. Ali i dalje sam prešao :)
Zar nije postojao i Drakengard 2 i 3? Njih nisam igrao.