Razgovor u temi PS2 igre na PS4 me ponukao da napišem kakav bi moj idealan JRPG od prilike izgledao. Pa evo nekih stvarcica.
- prvo i možda najbitnije, interesantna, kvalitetna i originalna priča kao u Chrono Trigger npr
- dobro razrađeni combat system koji sa vremenom ne postaje zamoran (I'm looking at you The Last Story) te dovoljno varijacija I mogućnosti rješavanja borbi (tipa FF12) čime dolazimo do sljedeće točke.
- igra NE smije biti grind fest kao npr Xenoblade Chronicles gdje je jednostavno nemoguće napredovati dokle god nisi u okviru levela protivnika koji se nalaze na određenom prostoru, a sve to zbog premalo varijacija u gameplayu pa nikada nisi u mogućnosti speedrunat igru kao npr Ff12 gdje si mogao koristiti reverse (cheap) mehaniku, reflect (vrlo zabavno, a opet jednostavno) mehaniku, koristiti vatrena oružja koja ignoriraju defense stats kod čudovišta pa bi oduzimao jednako energije najslabijem i najjacem neprijatelju te još mnoge druge mehanike koje su ti omogućavale da doslovce sa lvl 1 prijeđes cijelu igru. Zašto ne all white mage party? Može! Zašto ne all machinist party? Može! Zašto ne sa jednim likom prijeći igru? Može! Najbolja igra ikada, period!
- no random encounter sustav. Mislim da će se svi sa time složiti. Protivnici MORAJU biti vidljivi, osim u nekoliko slučajeva kao što je Yakuza napisao kod DQ8 da su protivnici pod vodom te da ih neuocavas (iako bih se to dns zbog grafičkih pokretač moglo izvesti da ih vidiš ispod površine vode pod uvjetom da je ona bistra naravno), ako je protivnik duh?, ako protivnici izbijaju na pješčanu ili snijegom prekrivenu površinu i možda ima još neki primjer kojega se sada ne mogu sjetiti
- da te protivnici ne napadaju ako si nekoliko levela jači (Ni no Kuni, Xenoblade Chronicles). Ovo mi je vrlo važno pogotovo kada hoću neki sidequest riješiti, a zamaraju me minioni koji mi vrlo neznatno experience poena daju da bi bili vrijedni moje pažnje i vremena.
- atmosfericni, epski, uhu ugodan soundtrack (The Last Story, FF8, FFX, Xeboblade Chronicles-main thema ubija, Chrono Trigger)
- najviše 1 annoying party member (Rikki-Xenoblade Chronicles, Vaan-prva polovica Ff12, Snow-FF13), a ne pola partya kao FFX slučaj (Tidus, Waka, Yuna)
- igra ne mora nužno biti open world, ali određene sloboda mora biti, dakle nikako FF13, preciznije 2/3 te igre
- grafika mi je najmanje bitna, ali igra ne smije u današnje vrijeme biti ružna, barem ne bi trebala.
- dobar i kvalitetan post game za one koji žele više, kao što reče Indalecio
- kvalitetni sidequestovi kojih ne mora biti 400 kao u Xenoblade Chronicles, a svi jednaki boring fetch questovi, već da imaju nekog smisla osim donošenja experiencea.
Evo ovo su neke smjernice, kojih kada bi se developeri držali, bi meni napravili mega kvalitetnu jrpg igru.
Ako se još sjetim nečega dodam...