Razgovor u temi PS2 igre na PS4 me ponukao da napišem kakav bi moj idealan JRPG od prilike izgledao. Pa evo nekih stvarcica.

- prvo i možda najbitnije, interesantna, kvalitetna i originalna priča kao u Chrono Trigger npr

- dobro razrađeni combat system koji sa vremenom ne postaje zamoran (I'm looking at you The Last Story) te dovoljno varijacija I mogućnosti rješavanja borbi (tipa FF12) čime dolazimo do sljedeće točke.

- igra NE smije biti grind fest kao npr Xenoblade Chronicles gdje je jednostavno nemoguće napredovati dokle god nisi u okviru levela protivnika koji se nalaze na određenom prostoru, a sve to zbog premalo varijacija u gameplayu pa nikada nisi u mogućnosti speedrunat igru kao npr Ff12 gdje si mogao koristiti reverse (cheap) mehaniku, reflect (vrlo zabavno, a opet jednostavno) mehaniku, koristiti vatrena oružja koja ignoriraju defense stats kod čudovišta pa bi oduzimao jednako energije najslabijem i najjacem neprijatelju te još mnoge druge mehanike koje su ti omogućavale da doslovce sa lvl 1 prijeđes cijelu igru. Zašto ne all white mage party? Može! Zašto ne all machinist party? Može! Zašto ne sa jednim likom prijeći igru? Može! Najbolja igra ikada, period!

- no random encounter sustav. Mislim da će se svi sa time složiti. Protivnici MORAJU biti vidljivi, osim u nekoliko slučajeva kao što je Yakuza napisao kod DQ8 da su protivnici pod vodom te da ih neuocavas (iako bih se to dns zbog grafičkih pokretač moglo izvesti da ih vidiš ispod površine vode pod uvjetom da je ona bistra naravno), ako je protivnik duh?, ako protivnici izbijaju na pješčanu ili snijegom prekrivenu površinu i možda ima još neki primjer kojega se sada ne mogu sjetiti

- da te protivnici ne napadaju ako si nekoliko levela jači (Ni no Kuni, Xenoblade Chronicles). Ovo mi je vrlo važno pogotovo kada hoću neki sidequest riješiti, a zamaraju me minioni koji mi vrlo neznatno experience poena daju da bi bili vrijedni moje pažnje i vremena.

- atmosfericni, epski, uhu  ugodan soundtrack (The Last Story, FF8, FFX, Xeboblade Chronicles-main thema ubija, Chrono Trigger)

- najviše 1 annoying party member (Rikki-Xenoblade Chronicles, Vaan-prva polovica Ff12, Snow-FF13), a ne pola partya kao FFX slučaj (Tidus, Waka, Yuna)

- igra ne mora nužno biti open world, ali određene sloboda mora biti, dakle nikako FF13, preciznije 2/3 te igre

- grafika mi je najmanje bitna, ali igra ne smije u današnje vrijeme biti ružna, barem ne bi trebala.

- dobar i kvalitetan post game za one koji žele više,  kao što reče Indalecio

- kvalitetni sidequestovi kojih ne mora biti 400 kao u Xenoblade Chronicles, a svi jednaki boring fetch questovi, već da imaju nekog smisla osim donošenja experiencea.

Evo ovo su neke smjernice, kojih kada bi se developeri držali, bi meni napravili mega kvalitetnu jrpg igru.
Ako se još sjetim nečega dodam...

maverick
Gotovo da si opisao Rainbow Moon Jedino što igra ima doslovno jednu stranicu teksta priče te je lagani grindfest. Sve ostalo je vrhunsko ispolirano bez i-jedne greške te sadrži ovo što si napisao. Pogotovo atmosferu i OST, koji mi je jedan od najboljih uopće.

Po meni mora biti i kvalitetan post game sadrzaj za one koji zele vise :) i to opet ide pod kategoriju rainbow moon koji je odradio i taj dio do jaja

Icek™
Cuo sam za tu igru, no nikada zaigrao. Morati ću ispraviti tu nepravdu, ako je tako kao što si napisao. Vidim ima za PS3 i 4,a Vitu bi si kupio samo zbog ovakvih igara da mogu chillati gdje god hoću.

Indalecio u pravu si. Dodajem I to.

maverick
Daj joj šansu, jer zaista vrijedi. 130+ sati uživanja u borbama i istraživanju svijeta. Priča je nepostojeća, ali sve ostalo zato nadoknađuje. Borbe su i random enc. (koji možeš odbiti ako ti se neda boriti) i vidljivi protivnici po mapi. Borbe su vrhunski napravljene te tijekom igre imaš dojam da su devovi napravili listu svega dobroga viđeno u JRPGovima i ukomponirali ovdje te drugu listu lošega i potrudili se da toga nema u igri.
Mislim da bi ti i Tuhy mogao napisati par rečenica hvalospjeva
Za postgame što je Indalecio napisao, sadržaja ima dosta, pogotovo ako skupiš hrabrosti pa ideš na LVL 999 super bossove.

Definitivno ću joj dati šansu. Tuhy me ne voli 😂

Volim kada se kvalitetno izvede i dodatan sadrzaj u igrama. Da nije sve samo trcanje/hodanje pa borba pa animacija. Kvalitetno izvedeno ili pecanje ( neka uber mega cool najjaca riba bude dokaz da si najbolji pecač svih vremena  ) ili gradnja grada/dvorca sa pratecim mini igrama (gledam u tebe Suikoden) ili kartaske igre.

Upravo to. Jedini side quests koji su imali smisla u XC su bili upravo izgradnja Colony 7 (mislim da je 7) iako questovi sami nisu bili zanimljivi, ali konačna svrha njih je. Praktički si novi gradić izgradio. Pecanje takodjer volim. Čak sam i ono blesavo izvedeno volio u Ff12, takodjer volio sam pecati u Zeldi Twilight Princess i Dark Cloud. Volim i one "nepotrebne" stvarcice kao  sky pirates den (mislim da se tako zove) u Ff12 -  Svojevrsni trofeji koji su puno manje genericni nego klasični PS trofeji.

Btwmaverick probaj i Stardew Valley. Nije RPG per-se, ali ima RPG elemenata. Ako si igrao/volio Harvest Moon, volit ćeš i ovo.

Što nije Rainbow Moon čisti grind?

Što nije Rainbow Moon čisti grind?
Grind + exlpore u najboljoj maniri

Ma bježi, nakon X2 ću igrati samo kratke RPG-e. Uništava me koliko toga ima za napraviti.

Iskreno, nigdje nisam vidio da Rainbow Moon hvale kao što se radi na ovom sajtu.
Doduše, čitao sam i dosta hvalospjeva na račun Trails of Cold Steel serijala; onak', otišlo mi na njega 30 sati, nisam došao ni do polovice i stvarno mi se neda dalje igrati. :(

Iskreno, nigdje nisam vidio da Rainbow Moon hvale kao što se radi na ovom sajtu.
"Minusi" su kao nedostatak priče, old school grafika te izometrijski prikaz igre. Mnogima to ne paše. Plus što je danas u modi ne voljeti turn-based JRPGove. Ali igra fkt zgrabi i ne pušta.

Icek™ taj Valley mi ne izgleda baš nešto napeto.

Ovo što Veigue  kaže se donekle moram i ja složiti. Točno te prestraši kad vidiš koliko ima sadržaja neka igra i znalo se dogoditi da odustanem, no opet pričamo protiv sebe posto je on prešao je Personu 5 za koju ti treba milijun godina, a da ne govorim koliko ja takvih igara koje su mi pojedinačno pojele najmanje 70ak sati.

Opet ću spomenuti Ff12 koji možeš prijeći za 20ak sati (ako si vrlo dobar) i potrošiti 120. Takav izbor volim.

maverick Ako voliš igre tipa Harvest Moon, obavezni probaj SV. Bolji je od bilo koje farming igre plus ima taj retro štih.

Veigue : kaj je to? Love/hate odnos sa xc2?
Obicno mene kad opterecuje nesto takvog il sam se zasitio ili mi nije sjela igra kak sam mislio ili sam nabio previse sati u par dana pa sam nervozan  :)

Rainbow Moon se bas ne uklapa u maverickov opis (osobno niti ne znam koja bi to igra bila).
Price skoro niti nema i grind. Ali je ostalo bomba. Simpa lik, borba na poteze, strateska, saren svijet. I da super ide na Viti.
Ima onu neku caroliju koja ti ne da da je pustis. Samo jos jedan leve, samo da vidim koji cu komad opreme dobiti, samo da vidim sto je na iducem brdu.

Chaky I bez da trepnem dođe jutro I moram na posao

Razgovor u temi PS2 igre na PS4 me ponukao da napišem kakav bi moj idealan JRPG od prilike izgledao. Pa evo nekih stvarcica.

- prvo i možda najbitnije, interesantna, kvalitetna i originalna priča kao u Chrono Trigger npr

- dobro razrađeni combat system koji sa vremenom ne postaje zamoran (I'm looking at you The Last Story) te dovoljno varijacija I mogućnosti rješavanja borbi (tipa FF12) čime dolazimo do sljedeće točke.

- igra NE smije biti grind fest kao npr Xenoblade Chronicles gdje je jednostavno nemoguće napredovati dokle god nisi u okviru levela protivnika koji se nalaze na određenom prostoru, a sve to zbog premalo varijacija u gameplayu pa nikada nisi u mogućnosti speedrunat igru kao npr Ff12 gdje si mogao koristiti reverse (cheap) mehaniku, reflect (vrlo zabavno, a opet jednostavno) mehaniku, koristiti vatrena oružja koja ignoriraju defense stats kod čudovišta pa bi oduzimao jednako energije najslabijem i najjacem neprijatelju te još mnoge druge mehanike koje su ti omogućavale da doslovce sa lvl 1 prijeđes cijelu igru. Zašto ne all white mage party? Može! Zašto ne all machinist party? Može! Zašto ne sa jednim likom prijeći igru? Može! Najbolja igra ikada, period!

- no random encounter sustav. Mislim da će se svi sa time složiti. Protivnici MORAJU biti vidljivi, osim u nekoliko slučajeva kao što je Yakuza napisao kod DQ8 da su protivnici pod vodom te da ih neuocavas (iako bih se to dns zbog grafičkih pokretač moglo izvesti da ih vidiš ispod površine vode pod uvjetom da je ona bistra naravno), ako je protivnik duh?, ako protivnici izbijaju na pješčanu ili snijegom prekrivenu površinu i možda ima još neki primjer kojega se sada ne mogu sjetiti

- da te protivnici ne napadaju ako si nekoliko levela jači (Ni no Kuni, Xenoblade Chronicles). Ovo mi je vrlo važno pogotovo kada hoću neki sidequest riješiti, a zamaraju me minioni koji mi vrlo neznatno experience poena daju da bi bili vrijedni moje pažnje i vremena.

- atmosfericni, epski, uhu  ugodan soundtrack (The Last Story, FF8, FFX, Xeboblade Chronicles-main thema ubija, Chrono Trigger)

- najviše 1 annoying party member (Rikki-Xenoblade Chronicles, Vaan-prva polovica Ff12, Snow-FF13), a ne pola partya kao FFX slučaj (Tidus, Waka, Yuna)

- igra ne mora nužno biti open world, ali određene sloboda mora biti, dakle nikako FF13, preciznije 2/3 te igre

- grafika mi je najmanje bitna, ali igra ne smije u današnje vrijeme biti ružna, barem ne bi trebala.

- dobar i kvalitetan post game za one koji žele više,  kao što reče Indalecio

- kvalitetni sidequestovi kojih ne mora biti 400 kao u Xenoblade Chronicles, a svi jednaki boring fetch questovi, već da imaju nekog smisla osim donošenja experiencea.

Evo ovo su neke smjernice, kojih kada bi se developeri držali, bi meni napravili mega kvalitetnu jrpg igru.
Ako se još sjetim nečega dodam...
Najjednostavnije je da prebacimo Witcher 3 u cel shaded i dodamo japanske glasove i imamo najsavršeniji jrpg ikad...

Veigue : kaj je to? Love/hate odnos sa xc2?
Obicno mene kad opterecuje nesto takvog il sam se zasitio ili mi nije sjela igra kak sam mislio ili sam nabio previse sati u par dana pa sam nervozan  :)
Ma nije opterećenost, već... moram obaviti sve, jebiga.

Još uvijek sam na chapteru 6. Dovoljno sam se nabildao za glavnu priču (level mi je debelo iznad levela story bosseva), znam da nemam potrebu obavljati ove dodatne side questove i razvijati Blade-ove, ali moram. Moram!
Mercenary level sam odavno dignuo na level 4 (mislim da je 5 maximum), u svim mjestima na kojima sam dosad bio sam sam dignuo development na max (level 5), što i nije teško kad skužiš kako to napraviti, imam preko milju golda koje nemam gdje potrošiti...

Srećom pa ne mislim sakupiti sve rare blade-ove; to bi mi sigurno živce pojelo. (zbog RNG-a)

Zaraza od igre.
Xenoblade X je još ''gori'' po tom pitanju.

Dobra stvar kod ove igre je to što sve optional stvari postaju dostupne kako igra napreduje, a ne u post game-u (mislim da ova igra i nema post game), pa nemaš tipični završi-za-30-sati-i-bildaj-se-još-100 RPG.