FensiSuperstar

Tema izdvojena iz teme o igri. http://www.ffa.hr/forum/multiplatform/mass-effect-andromeda

Viper: Sad plakanje na ocjenu 7.5 lol sjecam se da sam nekad trcao kupiti igru koja je u PSXu dobila ocjenu 7 sad je sve ispod 9 sranje kako sam i rekao u modernoj metacritic generaciji.
Moderna igra. Moderan gaming. – 2017.
Točno to pokazuje koliko je današnji gaming na putu prema dolje. Nerazumljivo mi je da smo postali toliko razmaženi da nam je 7.5 znak da je igra "smeće". Ne samo da mi je nerazumljivo, već mi se gadi. Gubim volju za praćenjem gaminga jer takav pristup može dovesti do onemogućavanja da se neki noviji studio razvije ili može dokrajčiti odličan serijal.

Trend hejtanja sve je prisutniji u zadnjih nekoliko godina. Možda najbliži nam primjer je Infinite Warfare koji je pokazao da je definitivno napravio iskorak u pravom smjeru, a već od otkrivenja ga se krenulo pljuvati čisto zato što je Call of Duty i fora je napadati ih jer je to najnovija zabava na internetu. Naravno, očekivano je da će i neki kritičari se prikloniti tom pokretu kako bi iskoristili popularnost toga trenda.

Gledam gameplay, igrao sam igru skoro 5 sati, slušam dojmove od drugih i ne mogu vjerovati da je ovakva situacija s igrom. Da ovako pljuju igru koja je u najmanju ruku vrlo dobra. A da ne govorim koliko mi se gadi sljedeća situacija:

4.2? I sad da mi netko kaže da nije pretjerivanje. Čitam neke od tih negativnih recenzija i fascinira me koliko je korisnika Metacritica nesposobno argumentirati neku tvrdnju već samo napišu da je scenarij loš, da su likovi loš i da je sve loše i da je ovoj igri mjesto u paklu. I kako da se tada takva kritika shvati ozbiljno? Valja napomenuti da je dosta tih recenzija došlo na isti dan kad je igra izašla. Čisto sumnjam da je netko stigao preći igru ili ju zagrepsti kako spada u tom kratkom periodu.

Ono što mi najgore pada je što izvori kao Metacritic imaju veliku ulogu kod izdavača i može doći do toga da Andromeda bude kraj jednog odličnog serijala. Činjenica je da je ta mržnja prema serijalu krenula već od otkrivanja igre i svakim prikazom je bila sve jača i jača. I rastužuje me kad vidim da igra koju sam iskusio zapravo stvarno je dobra. Trud uložen u sitne detalje, u razgovore, u lokacije, u borbu. Iskreno mi bude žao developera jer je rijetka konstruktivna kritika.

Smatram da se na prvu trilogiju gleda kroz ružičaste naočale nostalgije koje nam daju sliku gamerske utopije. Prve tri igre su itekako imale svojih problema, ponekad je bila riječ o glasovnoj glumi, ponekad o tehničkim poteškoćama, no ono što želim reći je da je i tu bilo problema.

Čini mi se da se Andromedu pokopalo prije nego što joj se uopće dala šansa. Zbog toga se bojim da se ne dogodi scenarij kao i s Deus Ex serijalom i da se stavi na dulju pauzu.
Kažem, ovo su moji dojmovi tog početka igre za koji su mnogi rekli da je vrlo slab, dok je meni reakcija bila potpuno suprotna. Isto tako temelji se na nekim dojmovima koje sam pokupio od drugih osoba koje igraju igru. Nadam se da ću i ja uskoro zaigrati Andromedu jer sam uvjeren da se radi o kvalitetnoj igri koja je početak nove trilogije i uvod u novo nezaboravno putovanje.

Još da nadodam da usporedbe s No Man's Sky ne drže vodu. NMS je bio prazni kaos na izlasku, ovdje je riječ o bogatom svijetu ispunjenom likovima i pričama koje čekaju nas da ih otkrijemo i doživimo.

Taj se hejt vagon pojavio s facijalnim animacijama i odjednom je cijela igra smeće. Lol.
Evo ja sam čak platio EA-u taj demo da provjerim je li sve prenapuhano. Naravno da je. Ima igra svojih problema i ne slažem se baš sa svim dizajnerskim odlukama (neke naravno shvaćam), no da je baš podbačaj žešći, teško, barem ovo što sam odigrao do sada. Meni je jedino žao što BioWare nije malo više riskirao pa ako je suđeno da Andromeda bude zadnji nastavak serijala, da je bar sve u neku stvar otišlo sa stilom.

FicoLegend
Uzmi inače sve moje kritike s određenom dozom zadrške - polusijedi sam snob koji je odigrao previše toga u životu i imam tanku dozu strpljenja za stvari poput mutavog AI-a ili pojednostavljivanja svega u svrhu casual pristupačnosti. Zato igram stvari poput Pillarsa ili Wastelanda koje jedino još naveliko igraju hipsteri kao što je Zero recimo.

Zato uvijek kažem: čitaj recenzije, ne gledaj ocjene. Ni nova Zelda se ne drži dobro u Usre Score-u, lol.
Ja sam par puta stvarno naišao na neke rece koje su završile sa ocjenom 8 ili manje, a meni ''prodale'' igru zbog (kvalitetnog) načina na koji su napisane te zato što su se dodirnule upravo onoga što je mene i zanimalo.

Nezz... Koliko puta znam naići na Youtube filmiće od jebenih 5 minuta ili manje i po komentarima ispod vidiš da ljudi uopće nisu gledali to što komentiraju.
Nevjerojatno.

Nema toga što zaslužuje nulu, kako god da je loše. Osim Arrivala, naravno. :)

Pa mislim to se očekivalo od Metacritica.

Sad će vidjet oni koji nisu probali igru, a pljuvali su sa kakvom su ekipom u košu.

Pljuju, lažu, vrijeđaju...
Sve neargumentirano, bez ikakvih primjera ili dokaza. Uglavnom ekipa koja još uvjek nije probala igru nego očajnički žele da propadne.

Bez uvrede ljudi ne mislim da ste isti ko oni, al kad slušate mišljenja usera sa interneta nemate se šta slagat ili ne slagat.
Ljudi na internetu su nekontrolirana govna.

Zato slušajte mišljenja ljudi koji vam iz prve ruke govore na stranicama poput ove gdje smo svi sa razlogom.
Možda se ne slažemo 100%, ali barem smo tu. Svi smo iz istih interesa tu.
Svi smo gameri i svi smo fanovi i svi bi trebali imat bar sličan ukus.
Ne bi bili u Mass Effect temi sad.

Zato uvijek kažem: čitaj recenzije, ne gledaj ocjene. Ni nova Zelda se ne drži dobro u Usre Score-u, lol.
Ja sam par puta stvarno naišao na neke rece koje su završile sa ocjenom 8 ili manje, a meni ''prodale'' igru zbog (kvalitetnog) načina na koji su napisane te zato što su se dodirnule upravo onoga što je mene i zanimalo.
Apsolutno. Meni puno više znači jedna kvalitetno argumentirana sedmica koja se trudi pojasniti pozitivne i negativne stvari, nego deset desetki ili dvojki koje kažu: "game is shit but 2/10 because turian ass lol"

Nema toga što zaslužuje nulu, kako god da je loše. Osim Arrivala, naravno. :)
NE DIRAJ MI ARRIVAL!

Uzmi inače sve moje kritike s određenom dozom zadrške - polusijedi sam snob koji je odigrao previše toga u životu i imam tanku dozu strpljenja za stvari poput mutavog AI-a ili pojednostavljivanja svega u svrhu casual pristupačnosti. Zato igram stvari poput Pillarsa ili Wastelanda koje jedino još naveliko igraju hipsteri kao što je Zero recimo.
To je sigurno utočište. A malo treba da se čovjek osjeća ugodno u igri, bez obzira na izometrijsku grafiku. Dobro si me sjetio za Wasteland 2. Morao bih odigrati Directors Cut, jer ne bih želio samo tako uletjeti u W3, koji će valjda ispraviti sve veće probleme prethodnika.

A što se tiče Andromede, evo vidim da je ocjena PS4 verzije pala na 74% na osnovu 39 recenzija. Opet, na ljestvici 1-10 to opet nikako nije loše. Igrači i posebno fanovi će vjerojatno naći više dobrih stvari od onih loših.

Zero
Imaj u vidu da se i dio recenzenata vjerojatno ulovio na taj hejt train (ili nije, no jesu urednici pa ajmo iskoristiti taj val), zbilja mi je teško vjerovati da igra zaslužuje manju ocjenu od 7. Jer ako idemo s takvim kriterijima oko storytellinga i likova (što su neki uzimali kao "veliki minus"), onda Fallout 4 zaslužuje 0 na tom području i ne može nikako imati ocjene koje je dobio :)

Pretjeruješ, zaslužuje barem 4/10 već zbog Prestona i super radiant questova "setlementi trebaju pomoć".

Da, fakat, kako Fallout 4 nije dobio sav hejt interneta zbog takvih fetch questova?
Al očito je problem u očekivanjima - kod Bethesde svi očekuju smeće storytelling i ne gunđaju oko toga (osim mene), BioWare ako ne dostavi reinkaranciju Mass Effecta 2, odmah je igra smeće. Bez obzira što je i "krnjava" Andromeda miljama ispred Fallouta u tom segmentu, a očito i više nego dobro konkurira u exploringu i akcijskom "FPS-RPG" gameplayju.
Uzeo sam F4 samo jer je AAA igra u pitanju, mogu takvu usporedbu postaviti s bilo kojom drugom igrom.

Ali čekajte, ja koliko sam čitao recenzije, nitko ne tvrdi da je ultimativni shit (osim par borbenih ovdje koji idu iz krajnosti u krajnost), već da je kao Mass Effect naslov let down, što mislim da je sasvim dobro kroz recenzije argumentirano.

Također volim misliti da ljudi koji pišu recenzije nisu retardi i da ipak mogu odvojiti ovaj naslov od ME ostavštine i ocijeniti igru na osnovu svojih zasluga.

Ali mi smo zajeban narod, kad hvale igru koja nama odgovara dižemo recenzije do neba, a kada čitamo negativne recenzije pljujemo ih i govorimo da trebamo sami odigrati da bi zaključili. Rijetko tko objektivno može procijeniti kakva je igra, nekome će se scenarij svidjeti dok nekima će biti teški shit. Ja znam druga koji tvrdi da Mass Effect 2 ima užasnu priču, i iako se ne slažem sa njim, dao mi je dobre razloge da mogu da shvatim zašto on tako misli. Isti slučaj i za Mass Effect Andromeda.

Ne dozvolite da vam unknown entity "internet" pokvari dojmove, ako uživate good 4 you. Ako ne, jebiga, shit happens, nije da fali drugih igara.

Ja pak dok ocjenjujem igre volim ih staviti u kontekst drugih naslova sličnih žanrova te evo, zbilja ne mogu shvatiti kako jedan Fallout 4 na Metacriticu ima trenutno ocjenu 87, a Andromeda 74. Nema nikakvog smisla jer ako kriterij storytellinga i likova primijenimo na Fallout (i općenito kriterije RPG-a), ne može dobiti veću ocjenu od 7 da ga jebeš.

Al da, tu je taj moment "Mass Effect let down" - problem su očito očekivanja. I čak da smo dobili Mass Effect igru po staroj formuli, dajem glavu da bi recezenti gunđali kako je igra reciklaža stare formule i da smo već sve to vidjeli. Kada BioWare i pokuša nešto novo (kao recimo u slučaju Dragon Agea 2), opet dobije drvlje i kamenje.

Nije uopće pitanje je li igra loša - nije loša, Metacritic i to govori. No očito su svi imali ogromna očekivanja i što god da je BioWare dostavio, nekome to ne bi bilo po volji jer on ima slika u glavi što Mass Effect treba biti (čak i ja jer sam naveo što mi se od novina u serijalu sviđa ili ne sviđa). Zato nisam nikada bio za silovanje franšizi, na novom IP-u od BioWarea ćemo tek vidjeti koliko je kreativne snage ostalo u tom studiju.

Onda se na kraju vraćamo na tu "75" ocjenu, tj. ako ćemo uzeti već konsenzus svih recenzija kao neki prosjek, to jednostavno nije loša ocjena. To je zapravo sasvim solidna ocjena i igra koja se bez problema može igrati i uživati u njoj, samo što ima nekih problema (nekih rješivih i nekih ne).

Ja sam iskreno relativno uživao u DA2, ali shvatao sam da je ipak daleko od DA: O.

I mislim da je ridikulozno ne uzimati u obzir prošle nastavke, to je kao da kažete da Uncharted 3 moramo uzeti kao potpuno novi IP i ne porediti sa Unchartedom 1 i 2 ili Killzone Shadow Fall ne porediti sa prošlim nastavcima. To je isti IP, isti lore, isti žanr isti faking studio. Poređenja su must.

Hajde, mogao bih razumjeti poređenja Fallouta 3 sa Falloutom 1 i 2, ipak su to sasvim drugi žanrovi, ali ne porediti Fallout 4 sa Fallout 3 jednostavno ne ide. Makar ne in my book.

Također izbaciti nedovršenu igru i naplatiti punu cijenu za jednu AAA igru je po meni nedopustivo i apsolutno ne podržavam (pa makar i bili to samo tehnički problemi), i to ne samo za Mass Effect, već za bilo koju drugu igru koja nam prodaju muda pod bubrege. Ali dok se budu kupovali glorificirani demoi i prednaručivale igre, to će se dešavati i dalje. But hey, to je sasvim druga priča za drugu temu.

I eto, opet se vraćam na tu objektivnost, faktički je nepostojeća jer će ubijeđen sam netko tvrditi suprotno na moj gore komentar, ali to je dobro, jer da nije ni foruma ne bi bilo (ili bi bili užasno dosadni za čitati). 

Čuo sam da je prodaja u Hrvatskoj praktički nepostojeća jer svi čekaju FFA recenziju koja će biti najobjektivnija dosad.

Bio bi red da netko odigra igru, no.

Kako ide onaj hešteg...slušajte Vipera?
postoje 2 verzije :

Tze ima ovu :)

Viper: Sad plakanje na ocjenu 7.5 lol sjecam se da sam nekad trcao kupiti igru koja je u PSXu dobila ocjenu 7 sad je sve ispod 9 sranje kako sam i rekao u modernoj metacritic generaciji.
Moderna igra. Moderan gaming. – 2017.
Točno to pokazuje koliko je današnji gaming na putu prema dolje. Nerazumljivo mi je da smo postali toliko razmaženi da nam je 7.5 znak da je igra "smeće". Ne samo da mi je nerazumljivo, već mi se gadi. Gubim volju za praćenjem gaminga jer takav pristup može dovesti do onemogućavanja da se neki noviji studio razvije ili može dokrajčiti odličan serijal.

Trend hejtanja sve je prisutniji u zadnjih nekoliko godina. Možda najbliži nam primjer je Infinite Warfare koji je pokazao da je definitivno napravio iskorak u pravom smjeru, a već od otkrivenja ga se krenulo pljuvati čisto zato što je Call of Duty i fora je napadati ih jer je to najnovija zabava na internetu. Naravno, očekivano je da će i neki kritičari se prikloniti tom pokretu kako bi iskoristili popularnost toga trenda.

Gledam gameplay, igrao sam igru skoro 5 sati, slušam dojmove od drugih i ne mogu vjerovati da je ovakva situacija s igrom. Da ovako pljuju igru koja je u najmanju ruku vrlo dobra. A da ne govorim koliko mi se gadi sljedeća situacija:

4.2? I sad da mi netko kaže da nije pretjerivanje. Čitam neke od tih negativnih recenzija i fascinira me koliko je korisnika Metacritica nesposobno argumentirati neku tvrdnju već samo napišu da je scenarij loš, da su likovi loš i da je sve loše i da je ovoj igri mjesto u paklu. I kako da se tada takva kritika shvati ozbiljno? Valja napomenuti da je dosta tih recenzija došlo na isti dan kad je igra izašla. Čisto sumnjam da je netko stigao preći igru ili ju zagrepsti kako spada u tom kratkom periodu.

Ono što mi najgore pada je što izvori kao Metacritic imaju veliku ulogu kod izdavača i može doći do toga da Andromeda bude kraj jednog odličnog serijala. Činjenica je da je ta mržnja prema serijalu krenula već od otkrivanja igre i svakim prikazom je bila sve jača i jača. I rastužuje me kad vidim da igra koju sam iskusio zapravo stvarno je dobra. Trud uložen u sitne detalje, u razgovore, u lokacije, u borbu. Iskreno mi bude žao developera jer je rijetka konstruktivna kritika.

Smatram da se na prvu trilogiju gleda kroz ružičaste naočale nostalgije koje nam daju sliku gamerske utopije. Prve tri igre su itekako imale svojih problema, ponekad je bila riječ o glasovnoj glumi, ponekad o tehničkim poteškoćama, no ono što želim reći je da je i tu bilo problema.

Čini mi se da se Andromedu pokopalo prije nego što joj se uopće dala šansa. Zbog toga se bojim da se ne dogodi scenarij kao i s Deus Ex serijalom i da se stavi na dulju pauzu.
Kažem, ovo su moji dojmovi tog početka igre za koji su mnogi rekli da je vrlo slab, dok je meni reakcija bila potpuno suprotna. Isto tako temelji se na nekim dojmovima koje sam pokupio od drugih osoba koje igraju igru. Nadam se da ću i ja uskoro zaigrati Andromedu jer sam uvjeren da se radi o kvalitetnoj igri koja je početak nove trilogije i uvod u novo nezaboravno putovanje.

Još da nadodam da usporedbe s No Man's Sky ne drže vodu. NMS je bio prazni kaos na izlasku, ovdje je riječ o bogatom svijetu ispunjenom likovima i pričama koje čekaju nas da ih otkrijemo i doživimo.
Sa razlogom ti stoji "Legend" u nicku.

Sa razlogom ti stoji "Legend" u nicku.