Izgleda da sam jedan od rijetkih kojima je drugi film lošiji od prvog...
Ono što je (meni) prvi dizalo iz prosjeka razno raznih "akcića" je činjenica što je bio (ili barem djelovao tako) realan. Svaka scena, svaki kadar, svaki fajt je imao težinu, dubinu i realnost. Isto tako, imali smo i taj početak koji je sve skupa prizemljio i dao dodatnu težinu scenariju i motivaciju glavnom liku. John Wick nije bio superman. Bio je samo izuzetno spretan i motiviran te nije imao što za izgubiti.
Dodajmo tome odličnu, vještu i inovativnu koreografiju borbi na atraktivnim lokacijama popraćenu vrlo "fitting" glazbenom podlogom. Na kraju krajeva, vrlo interesantan je bio i uvid u zanimljiv "underground" pokret ubojica koji unatoč svoj svojoj nesmiljenosti i svireposti prate određeni kodeks.
Sve skupa nam je dalo izuzetno napet, dinamičan, inovativan i privlačan akcijski film u kojem će uživati čak i oni koji nisu nužno ljubitelji tog žanra, dok će sami ljubitelji imati film koji će im postati instant klasik, možda čak i novi etalon u žanru.
Meni je taj film, sa vremenskim odmakom, bio čista devetka.
Drugi je, nažalost, izgubio dosta toga što je meni prvi činilo klasikom...
Istina, akcije je bilo puno više, tako da shvaćam da je onima koji su većinom uživali u akciji prvog dijela, ovo bilo genijalno. Nažalost, mene (kao što sam naveo) nije privukla samo akcija.
Motivacija mi je ovdje bila prilično slaba, ni približno kao u prvom dijelu. Negativac nije ni približno imao karizmu negativca iz prvog dijela. Čak i koreografija borbi, iako i dalje dobra i sirova, nije više imala tu dozu prizemljenosti i realnosti. Kada se nešto previše puta ponavlja, izgubi na intenzitetu. Plus nije pomoglo što je zaista velika većina fajtova imala vrlo slične poteze... pucanj, kotrljanje, udarac, uzimanje pištolja, pucanj. A ostali stoje i čekaju da John Wick dođe do njih...
Ruby Rose je izuzetno obećavala sa nastupom i "tihim" onelinerima, da bi na kraju fajt s njom bio totalni antiklimaks. I zadnja stvar - previše hiperboliziranja i pretjerivanja... Npr. na kraju ispada da je doslovce svaki čovjek u gradu "assassin"... Give me a break...
Po ovome ispada da mi je film smeće. Ne, dapače. Ima svojih pluseva. Jedino, kao nastavak instant klasika (meni) nije opravdao očekivanja. Od odličnog, brutalnog, sirovog, prizemljenog ali realističnog akcijskog filma, dobili smo "Komandosa" ili Chuck Norrisa modernog doba.
Što je odlično? Odlični su neki dijalozi, odlični su sporedni glumci (McShane i Reddick), odlično je širenje prikaza tog underground assassin pokreta i njihovog kodeksa, odlična je koreografija nekih borbi (ono sa olovkom je klasik!), odličan je zvuk, odlično je vidjeti Morpheusa i Nea u istom kadru (iako samo zbog nostalgije, jer mi ni Fishburneov monolog nije bio dobar...). Tako da, sve u svemu, ovo je vrlo dobar film, ali ni približno dobar kao prvi dio.
Ponavljam, od surovog, realnog i prizemljenog prvog, dobili smo samo zabavan, naivan akcijski film, u rangu nekadašnjih razbibriga iz 80-ih.