FORTIS FORTUNA ADIUVIO
Баю-баюшки-баю, не ложися на краю, придет серенький волчок и укусит за бочок
https://youtu.be/twsAvEmkNRs
Danas se u meni rodila neizmjerna ljubav prema ovom liku, filmu, serijalu i cijele sage oko Johna Wicka aka Baba Yage/Bogeymana iliti ponaški Babaroge. Jedinica mi je od danas jedan od najboljih akcijskih filmova koje sam vidio u životu. Za to nije zaslužna sama akcija, scene brutalnosti, šore i napucavanje, nego cijeli film u kompletu kao umjetnost. Glazbena podloga kao i tribute američkim mišićima je sam vrhunac filma. Na prvo gledanje ovaj film me iznenadio i bio mi je dobar; tada sam spominjao malo over the top akciju i da mi baca malo u trash vode; no sada kao zagrijavanje za nastavak mi je sjeo kao budali šamarčina. Kakav je ovo filmski uradak. Ja mislim da je ovo debelo podcjenjen film. Ovo mora i bude imalo status kultnog akcijskog filma. Ovo je tribute svim akcijskim filmovima devedesetih i ranije. Nezz, kako ovaj film nisam doživio ovako na prvu?! Uopće mi nije jasno. Čista desetka. Akcija, John Wick, Keanu Reeves, vožnja, glazba, plot, sporedni likovi, glavni. Cijeli taj lure; ja nezz. Evo meni osobno čisto savršenstvo film. Frapiran sam koliko mi je rivočanje ovog sijelo.
Nastavak ću morati dobrano probaviti, pogledat još jedanput ili dvaput da dam konačan sud oko svojih dojmova, jer još ni sam neznam u kojoj mjeri sam doživio film. Sad kad odvrtim film unazad bilo je spektakularnih scena, odličan plot, odličan nastavak. No da li će mi sjest kao jedinica, to je samo pitanje. Vidim da većini je bolje od jedinice; ali eto meni nije zasada. No meni je i jedinica prilikom prvog gledanja ostavila kudikamo mlakiji dojam. Ali ljudi moji; John Wick; Keanu Reeves; kakav je to lik!? Ono što za Riddicka znači Vin Diesel, to je za John Wicka Keanu Reeves. Mračan, ubojit i savršen. Svaka scena u kojoj je fokus na njegove facijalne ekspresije je apsolutni vrh. Kakva gluma! Tko god da je postao fan ili tek postaje fan ovog lika ili serijala neka si pogleda taktičke pripreme Keanu Reevesa za ovaj serijal. Za ostatak htio bih započet raspravu u spojler tonu, pa me zanima kakva su vaša razmišljanja o svemu ovome?
John Wick
Jedinica mi ima općenito bolju atmosferu, ali dvojka sabija u akciji (olovka ) i razrađivanju njegovog svijeta, također mi se više svidio "negativac".
https://youtu.be/1qeqL0l8t9w |
Znači, postojala su vremena kada sam kao klinac obožavao jedino akciće, pa sam živio za filmove u kojima su Steven Segal, Van Damme, Dolph Lundgren, Silvester Stallone, Kurt Russel, Chuck Norris itd.. spašavali svijet, ubili pola zemaljske kugle, preživjeli milijun metaka i explozija i na kraju filma zaradili tek posjekotinu na licu od zadnjeg šefa prije nego su i njega poslali u vječna lovišta..
i tako ja rastao i postao stariji kada su te moje junake počeli nasljeđivati tipovi poput Jasona Stathmana, Jet Lia, Vin Diesela itd.. i ja postao več polako skeptičan u vezi tih akcića pošto su meni frendovi govorili da su to trash sranja ko stari filmovi.. posjetim ja tako čuveni IMDB portal i gledaj stvarno, svi moji filmovi iz djetinjstva imaju mizerne ocjene - ostao sam šokiran.. šok je trajao kratkog roka jer sam ubrzo shvatio da ti neralno, over the top, trash akcići zbilja nisu niš posebno i ne doprinose općoj kulturi ili daju neku poruku.. samo nabriju klince za kopiranje junaka i igranje FPS-ova nakon gledanja dotičnih filmova (barem su mene nabrijavali )
i nakon podosta godina pojavi se čuveni John Wick.. trailer fenomenalan, podsjetio me odmah na stari dobar Matrix.. neki frendovi pogledali film i dali podvojene kritike, oni malo ozbiljni okarakterizirali ga kao bezumni trash film B produkcije, dok oni frendovi koji više vole bezumne filmove dizali ga u nebesa.. ja sam se samo jednome nadao.. da bude to konačno neki zanimljivi akcić, sa dobrom pričom, akcijom i karakterizacijom likova..
tako je došao taj dan kada sam s nestrpljenjem pokrenuo ovaj film i bacio se na uživanje.. no ono nije dugo trajalo.. priča neozbiljno smiješna, film djeluje nerealno od početka do kraja.. znači fantazija a ne akcija, ko Max Payne ali na very easy postavkama.. Keanu se šeće hodnicima i sa pištoljem gađa jebene ruske specijalce u glavu sa pola metra razmaka, pobija pola grada a policiji ni traga, nikoga ništa ne zanima.. zato jer je on "čuveni bivši specijalac".. treba napomenti da pritom ne biva ozbiljno ranjen, a bogme niti ne reloada puno oružja, imam osjećaj da je sa jednim pištoljem pobio dvadesetoricu a da pritom nije ni klip zamijenio.. a tek kakav staromodni klišej na kraju.. jedan na jedan fight, Keanu ima pištolj ali bacio ga proć tek da može 20 minuta boriti se sa šakama protiv glavnog šefa.. koji je stari prdonja ali glavni šef je pa je svejedno jebeno namučio Wicka prije nego ga potonji sredio
i šta reći na kraju.. da me barem netko realno upozorio kakav je ovo film prije nego sam ga krenuo pogledati.. ovo je jednostavno film za pogledat kada ste sretni, bezbrižni, kada započinje vikend ili kada nakon filma imate vremena upaliti neki dobar FPS na plejki.. misli na pašu, jer film je trash, fantazija i vraćanje starih akcića ponovo u život, kao takav je fenomenalan, obožavam Keanu Reevsa i kao glumca i kao osobu, i film zaslužuje pohvale za akcijske scene i efekte.. ali treba priznat da je trash sa smješnim dijalozima i pričom, ali moderan i sa velikom dozom zabave ako ne tražite ozbiljan i realan film.. 7/10
drugi dio ću uskoro pogledat, vidim da puno ljudi pišu kako je bolji od orginala, no meni svejedno, znam što mogu očekivat i znam u kakvom raspoloženju se moram nalazit da ga idem pogledat..
https://youtu.be/2U7xjHlEGsU?list=PLh4Eme5gACZE7DDD_LKltfN8jBe_AzofV
Kakav vrh!
Ako John Wick-a trpas u trash kategoriju onda stvarno ne znas znacenje "trasha" , bas si puno bedastoca napisal, ja ne osporavam tvoje misljenje o filmu nego cist ovak neke nelogicnosti koje si natipkal.
Slažem se.
Svaki dan hoću ponovo pogledat prvi dio, ali se nešto ispriječi.
Ako John Wick-a trpas u trash kategoriju onda stvarno ne znas znacenje "trasha" , bas si puno bedastoca napisal, ja ne osporavam tvoje misljenje o filmu nego cist ovak neke nelogicnosti koje si natipkal.koje nelogičnosti, molim te prosvjetli me? rekao sam da je zabavan film, ali nerealan i zato mi je trash, jer te nerealne akcijske scene, ti smiješni dijalozi kada si opkoljen s 30-ak pištolja u glavu a kažeš: "sve ću vas sada da pobijem!", ta smiješna priča kada ti ubiju psa a ti kreneš izravnati cijelu rusku mafiju s planete, pa final scena gdje John baci pištolj i rađe ide jedan na jedan masakrirat djedicu koji ga skoro ubije.. - eto zato ga smatram takvim.. možda je riječ trash preozbiljna jer ima stvarno loših trash filmova i parodija.. ali dodaj zamjenicu tad za riječ trash.. i da.. još jednom, koje nelogičnosti? živo me zanima :)
Jel bi ti Lord of the Rings nazval trashom zato jer je nerealan? Naposlijetku, to je čisti fantasy.
John Wick točno zna što cilja i tu uspjeva u svakom pogledu. Nisu pravili niti dokumentarac, niti dramu, nego pravi hommage John Woo-ovima filmovima i sličnim akcijskim klasicima. U filmu se u svakoj sekundi, sitnici vidi ljubav kreatora prema žanru u kojem stvaraju.
Camera work je zapanjujuć, soundtrack je odlično odabran, gluma je na visokoj razini (Keanu je sada John Wick, Neo je ispario iz sjećanja),... Jebeno je impresivno kada vidiš što sve jedan pedesetogodišnjak može, Keanue radi oko 90% svojih stunteva.
Oba filma su visoko stilizirana uživancija i usudio bi ih se nazvati umjetnošću.
Jel bi ti Lord of the Rings nazval trashom zato jer je nerealan? Naposlijetku, to je čisti fantasy.pod žanrom LotR-a stoji fantasy, adventure
pod žanrom John Wicka stoji action, krimi, thriller
LotR ni na jedan način ne pokušava biti realan, niti vilenjaci ne pokušavaju biti obični ljudi, ni orci obična stvorenja..
John Wick je film o običnom čovjeku, umirovljenom specijalnom ubojici, koji se upokojio i maknuo od tog svijeta.. obično ljudsko biće koje je podložno ranama ko ja i ti, koje ne može letjeti, ni popiti 20 metaka ko ni ja ni ti, koje mora reloadati oružje ako puca iz njega ko što bi morali ja i ti..i koje se naposlijetku nalazi na zemaljskoj kugli ko ja i ti a ne u Mordoru
to je usporedba sa žanrovima, ne miješaj jabuke i kruške :
Al nije film trash ni u kojem pogledu i tu je u pravu.
Ni John Wick ne pokušava biti realan. Poanta nije bila u uspoređivanju žanrova, nego namjerama. Oba filma/serijala su si dala za zadaću da prikažu nešto nadrealno.Jel bi ti Lord of the Rings nazval trashom zato jer je nerealan? Naposlijetku, to je čisti fantasy.pod žanrom LotR-a stoji fantasy, adventure
pod žanrom John Wicka stoji action, krimi, thriller
LotR ni na jedan način ne pokušava biti realan, niti vilenjaci ne pokušavaju biti obični ljudi, ni orci obična stvorenja..
John Wick je film o običnom čovjeku, umirovljenom specijalnom ubojici, koji se upokojio i maknuo od tog svijeta.. obično ljudsko biće koje je podložno ranama ko ja i ti, koje ne može letjeti, ni popiti 20 metaka ko ni ja ni ti, koje mora reloadati oružje ako puca iz njega ko što bi morali ja i ti..i koje se naposlijetku nalazi na zemaljskoj kugli ko ja i ti a ne u Mordoru
to je usporedba sa žanrovima, ne miješaj jabuke i kruške :
U boldanom si sam proturječiš, i tu leži kvaka filma. Johna Wicka nikako ne žele prikazati kao običnog čovjeka, on je živuća legenda, polubog među smrtnicima i baš zato imamo paralele sa slavenskom mitologijom poput Babe Yage. Zato smo i dobili bulletproof odijelo u drugom dijelo da bi tu njegovu nadmoć još bolje ilustrirali.
Kako War pogađa bit. <33333333333333333 Zato sam i otvorio temu! :)
Kolicina detalja u dvojki,reload,drzanje oruzja,pazenje na metke,borba prsa o prsa,meni se extra svida to.
Glazba mi je isto pun pogodak jer nema dosadne danasnje glazbe koja kvari hrpu filmova.
Istina, znaci frajer reloada konstantno, cak i provjeri kolko metaka ima u sarzeru, tokom fajta se umara, muci se, dok vidi da je slabiji baca protivnika na pod, bas se vidi da nije terminator, poslije fajtova je umoran, ranjen, tesko dise, sporo hoda, kupi oruzja s poda(i provjerava kolicinu metaka), reloada konstantno(moram ponoviti jer se tu sralo da ima neogranicenu kolicinu metaka), neprijatelji prije fajta imaju zakljucana oruzja, dok spaze Wicka otkljucavaju, kolicina detalja je suluda i tesko ih je ne primjetiti.
Ovo je takva filmcina da ga jednostavno treba pogledati da bi se shvatila majstorija iza svake njegove sekunde.
Lore je dostojan nekog comic book serijala i jedva cekam treci nastavak.
Ova spika ispod ulazi u anale :
Tailor: Is this a formal event or a social affair?
John Wick: Social.
Tailor: How many buttons?
John Wick: Two.
Tailor: And what style?
John Wick: Tactical...
I onda kad kažem da je su oba John Wicka najbolji akcijski filmovi zadnjih 15 godina me proglase ludim.
Ne vole svi ovaj tip akcijskog filma. Generični revenge plot, 1 protiv 100 (točnije 128 mrtvih prema internetu), auto ga udre punom forcom i on se digne pribije sve oko sebe, naoružani ljudi iz neobješnjivog razloga trče prema njemu taman da im uzme oružje i nastavi pokolj, glupi one lineri koji su aj simbol žanra ali uz Reevesovu kvaziglumu i potpun nedostatak karizme su jednostavno previše cringey, onda nebuloze od scene ka ona di se on i crnac napucavaju i nitko ne primjećuje ili završna scena...ma.
Jasno mi je da je over the top akcija namjerna i da je to uostalom jedno od glavnih obilježja žanra, ali brate mora postojat neka mjera. Najbolji akcijski filmovi je pogode ali ovaj je skroz preša. Dodaj uz to skroz nekarizmatičnog i nesimpatičnog protagonista koji svaki put kad progovori ka da se muči zvučat badass, mlaku priču i zaboravne negativce...šta imaš? Jednu-dvi interesantne ideje šta se tiče tog svita profesionalnih ubojica i dobro snimljene scene borbe koje isto postanu repetitivne do kraja filma.
Tvoje misljenje :)
One linera nema uopce, pola toga kaj si nabrojal ne postoji u filmu, ponekad se pitam zbog ceka su ljudi skloni pretjerivanju :/
Da, moje mišljenje. Mislija sam da se podrazumijeva.
Mislim da su čak zadnje riči Keana neki one liner tipa "Tell 'em, whoever comes I'll kill them. I'll kill them all." Pozaboravlja sam više šta je sve točno rečeno, ali bilo je 100% još takvih stvari.
I daj reci šta sam to još reka da navodno ne postoji u filmu?
Da se razumimo, ne kažem da je film skroz loš. Ok je, ima i zabavnih scena i nekih dobro izvedenih stvari. Ali previše je mana i nedostataka da se ja osobno uopće približim riči "najbolji."
Baš izmišljaš razloge da hejtaš film bezveze.