ovako jedan savjet i od čovjeka koji je zagazio 30tu godinu i koji je studirao 10g i na kraju nisam završio fax i odustao od toga (sorry na kašnjenju tek sam sad vidio raspravu)
godine uopće nisu bitne kod studiranja, znam ljude koji su i sa 45+ godina išli "ispočetka" i studirali, sve je stvar volje i nekih iskustava i stvari koje čovjek prođe u životu, jer ko ti garantira da za 10-15g neće nešto sasvim druga zanimati.....
moj savjeti ti je da ideš za nečim što te zanima, nije sve u pari...... jel bi rađe išao sretan na posao i da ti na poslu bude ugodno i da ti tih 8 sati proleti i dobiješ solidnu paru ili da proklinješ boga svake nedelje šta je sutra ponedeljak i 5 dana u tjednu biti u kurcu radi nešto veće pare?
isto tako moram ti ispričati jednu anegdodu jednog mađara, kojeg sam upoznao u pragu prošle godine
frajer isto poslije srednje nije znao šta bi studirao, i starci ga poslali u škotsku da volontira 9mj...... frajer ostao u škotskoj 15mj, naučio savršeno eng, bio je jedno vrijeme vrtlar za jednu obitelj i tad je skužio da ga biljke zanimaju i da želi o tome studirati......ali je prvo sve pare koje je zaradio u škotskoj (nije to uopće neki novac) otišao u london i bio tamo se zajebavao dok nije sve spiskao i vratio se doma.....upisao je taj faks, i pazi sad ovo bio je najbolji student te generacije i odmah poslije faxa je dobio neki dobar posao u vezi toga.....dečko od 26g uživa u životu, putuje, planinari (vodio sam ga na velebit, imamo i mi nekih rijetki biljki), radi ono što voli (makar to isto nije neka para 850€ ali je pristojna).....sve zato šta ga starci nisu silili da ide na faks studirati bilo šta, samo da studira, nego su ga poslali negdje da se kao prvo malo osamostali, da vidi kako je to, i da se skine s grbače starcima, i da (e to je po mom mišljenju jako bitno) da prođe što više stvari, iskustvo je najbolja stvar......kad ti vidiš npr 3mj kako se radi u nekoj strojarskoj firmi, pa 3 mj radiš sa ljudima (prodaja tehniče/mješane robe), rad u prirodi, pa i pisanje i učenje stranih jezika itd itd i kad to prođeš normalo da ćeš puno lakše odlučiti aha, to i to me zanima, sad ću se "specijalizirati" za to i to (tj otići na fax)......normalno je da čovjek koji nikad u životu nije ništa radio,da neće ni znati što ga zanima...... tako da moja preporuka je dok si mlad, trči za iskustvom, znanjem, volontiraj (radi za smještaj i hranu + neki sitni đeparac) dok ti se bude dalo ili dok ne dođeš do nečega što te zanima, jer tako ne samo što ćeš naučiti puno stvari (dobro je naučiti raditi više stvari u životu, pa makar ih više nećeš nikad raditi, ali barem znaš kako je bilo, kako se radi, kako si se osjećao na poslu) nego ćeš i upoznati nove ljude, čuti njihove puteve i šta su oni sve radili i iskustva, vidit nova mjesta, kako ljudi drugdje žive,...... jer šta ti vrijedi sad npr trčati za novcima, za šta,da si priuštiš novi mobiltel, xbox, auto......? i šta onda, misliš da ćeš onda znati šta bi volio raditi i biti u životu.....