Prvo pregledaj freelance stranice, pocni od upworka (nemoj odmah da te ovo odbije jer ti je to ulazna karta). Jednom kad steknes povjerenje sigurno ces dobijati stalan posao i moguci ugovor (licno moj primjer i primjer mojih kolega).
Ljudima danas je vrlo tesko naci osobu od povjerenja, znaci bez obzira na tvoje znanje, povjerenje je na prvom mjestu i to odgovorno tvrdim. Jednostavno ako kazes bit ce gotovo do sutra, odradi ili nemoj ni govoriti.
Drugo, skoro svaka marketing agencija ima na svom sajtu dio gdje objavljuju trenutno slobodne pozicije. Proguglaj marketing agencije ili opcenito kompanije koje se bave online poslom i posalji im svoj CV. Nista te ne kosta a neko ce ti mozda pruziti priliku (ovdje u pocetku moras biti konkurentan sa cijenom rada zbog iskustva).
Ja sam poceo tako sto sam unosio bibliografske podatke u bazu podataka (jos sam studirao u to vrijeme, posao je bio smijesan a zarada pristojna). Kasnije kada su me pitali za bilo kakav drugi posao, prihvatio sam bez pogovora i danas vodim marketing i savjetnik sam za gamification projecte kod korporativnih klijenata (sto podrazumijeva putovanja i placen smjestaj).
Moras poceti od dna, jednostavno je to tako. I da, moj savjet ti je da kod ovih freelance stranica gledas ko su klijenti i da li daju dugorocne poslove, na taj nacin mozes steci sliku sta te ceka.
Taj krug ma koliko bio otvoren, jednostavnije je doci sa jednog mjesta na drugi. Mi cesto dobijemo pitanje, da li nam imate preporuciti nekoga za ovo ili za ono od nasih klijenata (vecinom bez HR odjela) tako da kad jednom krenes trudi se da ne stanes.
Mozda ce biti tesko u pocetku ali se trud sigurno isplati.
p.s. I po svaku cijenu niposto ne salji genericni CV, ljudi su svugdje u svijetu normalni pri zaposljavanju osim kod nas gdje sve mora biti po ps-u. Normalno, CV ti mora imati neku formu ali bar probaj biti malo inovativan. Moj savjet ti je da napises koje 3 knjige zadnje si procitao iz struke, neke fore koje koristis da bi bio produktivniji etc. To se vecinom pita na zavrsnom intervju ali ce ti vrata bar biti odskrinuta ako odmah ovo napises.