Ja sam stavija link prije pogledanog videa jer mi je, u nedostatku bolje riči, bilo smišna ideja mase od policajca koji baca babu na pod jer je prišla priko crvenog.
Sad kad sam pogleda snimku, ne znam šta da mislim. S jedne strane baba je stvarno bila bezobrazna i ignorirala policajca, iživcirala me u roku od 5 sekundi. Jasno da se to ne može tolerirat, jer da je samo pustija to njoj i svima koji vide šalje krivu poruku, da se predstavnici zakona i time sam zakon mogu olako zanemarivat. Nedopustivo. Opet s druge strane, ne znamo kakva je bila situacija s prometom. Ako nije bilo auta u blizini i stara odlučila proć, moga je u početku to ignorirat. Sad će neki odma "zakon je zakon". Je, ali zakon je uglavnom nepravedan, nelogičan i nefleksibilan. I ako se ide uvik gledat svako slovo zakona, bez obzira na okolnosti i praktičnost, onda društvo puno neefikasnije funkcionira. Ovde na više dijelova magistrale ima ograničenje brzine od 30km/h, virujte bi potpuno nepotrebno. Alo 30? Zato uvik ostaje na ljudima, posebice provoditeljima zakona, da ga učine fleksibilnijim i učinkovitijim kroz razumnu primjenu. Druga je stvar ako je ona bila iti blizu da ikoga ugrozi, jer znamo da se i to često događa u prometu, pogotovo s ovako starijim ljudima. Pa triba i općenito na sigurnost pazit, dat joj lekciju za sljedeći put i potencijalno joj čak spasit život. Komplicirano je to. Opet ponavljam, ovisi puno o okolnostima.
Šta se tiče upotrebe sile, neko je reka da policajci ne bi trebali bit psiholozi. Ne slažem se baš. Svako malo ih vidim kako su nepotrebno otresiti i nasilni, kako si daju previše za pravo. Kakvi su nam preduvjeti za policajca šta se tiče psihe? Praktički nepostojeći. Moj godišnjak, narkoman i apsolutno pokvareni kreten od čovika sad završija akademiju. I sad će on provodit zakon. Di je tu ikakvo psihološko profiliranje, provjere, išta? Govorimo o ljudima koji bi tribali održavat mir, i znat maksimalno izbjegavat ikakve vrste nepotrebnog sukoba. I onda se neki čude šta je populacija protiv njih. Kako će kad ih ogroman broj nema šta radit u policiji.
U ovom specifičnom slučaju, jednom kad joj se već obratija, stara stvarno nije ostavila puno prostora za mirno rješenje. Iako moga je stat pred nju, lipo joj ić objasnit da je prekršila zakon i da će bit prisiljen uhitit je ako ne stane. Čisto sumnjam da bi upalilo, jer riči učito nisu dopirale do nje, i pari mi ni da joj nisu sve na broju uopće. Svejedno je tribalo probat. I vjerojatno ona nije sebi u glavi ni svjesna da je u krivu ni da je drska, ono totalno drugi film. Ne ispričava je ni najmanje, ali je li stvarno bilo potrebno onoj mrgi da takvu staricu ide rušit na pod nasrid ulice i tamo je pritiskat nogom? Ne bi reka. Bez obzira je li ozljeđena ili ne, po meni je ono prekomjerna uporaba sile čim je on to moga dosta manje grubo riješit. A mislim da je moga.