Prva versus tema na ovom forumu u, nadamo se, nizu mnogih drugih. Kako bi se rasteretilo teme od rasprava kojima tamo nije mjesto, od sada će se svako offtopičanje u vidu usporedbe PES-a s FIFA-om i FIFA-e s PES-om u njihovim matičnim ili drugim temama premještati ovdje.

Matične teme za PES i FIFA-u

FIFA 17 | FIFA 16

PES 2017 | PES 2016

Otvaranje ove teme djelomično je potaknuto i ovim Dorminovim postom. Eto, discuss! :)

Nisam igrao ni jednu igru vec 10 godina al back in the day PES je bio bolji

FIFA 5-6 godina nije ništa napredovala, PES je u zadnjih 10 godina dosta nazadova...ne mogu nikako vratit onu igrivost kakvu su imali sa PES 98 ili PES 1

ako se mene pita jedini odgovor koji mogu dat je NBA 2K

Obe su sranje.
The end.

PES PS2 era. FIFA PS3/X360 era. Danasnja era? Valjda nijedno.

Obje su smece.Fifa je bolja bas u svemu a smece je..pa sad svrstajte PES.

ISS(PES) san prvi put nesto malo igrao kod prijatelja oko 98, nisu nam smetala nelicencirana imena s gustom se igralo. Poslje se igra zagubila i tako je pala u zaborav. U igraoni se tada igrala Fifa99. Znan da su u igri bili Hajduk, Croatia (Dinamo) i Rijeka. U sjecanju mi je ostao Prosinecki s crnom kosom i brkovima. U drustvu je bila zabavna ali s nogometom osim pravila nije imala puno toga zajednickog. Vec su tada pocele kolat glasine kako ima jedan drugi nogomet koji je realniji i zabavniji od Fife. Nije puno trebalo da ISS osvoji sve. Sjecam se nepisanog pravila da se Brazil ne smije uzimat jer je originalni Ronaldo radio preveliku razliku (sto je i bilo realno). Bas si osjetio veliku razliku u odnosu na druge igre kad si igrao ISS.
Gameplay je imao dubinu, nisu ti prolazile iste fore, svatko je imao svoj stil igre.

PES je na PS2 samo dodatno utvrdio svoju poziciju. EA je pokusavao sve, nisu bili ni blizu.
Kad se sjetim koji smo pacijenti tada bili, znaci Winning Eleven( japanski PES) bi dosao mjesec dva prije nase verzije. Naravno igra je bila na japanskom skupa s imenima igraca. I onda bi mi rucno u editoru prebacivali imena na nas. Taman kad bi prebacili dosla bi PES s "normalnim" imenima (Olembe, Prko, Suira).
Svaki nastavak na PS2 je bio sve bolji, to je zlatno doba serijala pa i nogometa u igrama. Magiju Master lige koju PES ima od pocetka Fifa ni do danas nije uspila pogodit. Legendarni amateri na celu s Mirandom ce nam zauvijek ostat u sjecanju.
Zbog svega toga PES je dobio taj kultni status na ovim prostorima.

Krenio igrat ML u PES 17 i vidim neka nova imena, stara ekipa nazalost otisla u zasluzenu mirovinu.

Tranzicija PESa s PS2 na PS3 je bila jako losa. Malo koji japanski developer se dobro snasao u tom razdoblju.
A Fifa je nakon brojnih neuspjesnih pokusaja konacno pogodila. Kasnije su na tim dobrim temeljim otisli napijed i doveli Fifu tu di je sad.
Fifa je sad sto se tice online segmenta igre, draftova,.Itd nekoliko stepenica iznad PESa i zbog toga je sad tolika razlika u globalnoj popularnosti. PES je tek stao na noge u zadnje dvije godine. Mislin da su na dobrom putu, ima tu jos dosta prostora za napredak ali je igra zabavna i ne zivcira toliko kao neke verzije prije.

Vidis sve to nabrojano u vezi master lige je meni uvijek bilo nesto sta nebi taknuo i odbijalo me..Uvijek mi je bolje uzet licenciranog treceligasa nego te imaginarne gluposti npr. ali to sam ja. Također fifa je uz ono sta si nabrojao i u gameplayu nekoliko stepenica iznad i zato je popularna! Jer zlatno doba nogometa je Fifa 09 i Fifa 10.Nikakve licence ni neznam sta nisu stavile na tron nego cista kvaliteta vrhunskog nogometa i to za Fifu 10 reko bi revolucionarni napredak sa prvim uvođenjem kretnji za 360°.. Sve ostalo je nostalgija i fanboyizam

Fifa 10 je imala dosta problema u balansu igre, 1v1 s golmanom si rjesavao laganim lobom igrao ti s Ibrahimovicem ili Sivonjicem. Igra glavom u napadu je bila jako losa, bilo je pretesko dati gol i onda su skoro svi igrali kratka dodavanja. Da bi u sljedecem nastavku taj isti segment previse olaksali. PES(PS2) je bio puno bolje izbalansiran bez obzira na zastarjelo kretanje u odnosu na Fifu 10 npr. To je meni osobno mozda i kljucno za jedan nogomet. Takvih lutanja sa stilovima igre koja prolaze ili ne prolaze nije bilo u PES PS2 eri, bar ne u tolikoj mjeri.
Fifa se uvijek bolje prodavala od PESa, cak i kad je PES bio tri klase iznad za vrijeme PS2 ere. Razlog je jednostavan, prosjecnog kupca nogometne igre je vise privlacio taj FIFA brand s svim tim licencama i skupim marketingom nego igrivost PESa. I naravno kad je PES izgubio jedinu veliku prednost koju je imao (igrivost) razlika u popularnosti je takva kakva je sad. Nebi se slozio da je razlika u igrivosti tolika u korist Fife, napredak PESa u gameplayu je ocit. Obje igre su zabavne, i jedna i druga imaju problemima. Sredeni online segment igre kod Fife i popularni Ultimate tim igraju itekako veliku ulogu u popularnosti. Koga privlace takve stvari manje vise mu je jasan izbor izmedu dvije igre.

Prije Fife 09 PES all the way! Imao sam sve licence, jer sam igrao na PCu. Sve znakove sam poskidao iz Fife i polijepio u PES, tako da sam imao sve klubove licencirane, s pravim imenima klubova, igraca, znakove, dresove, cak sam i izgovor komentatora stimao da priblizno izgovara imena igraca! 

Onda je stigla Fifa 09 za PS i nakon toga Fifa 10 i od tada samo Fifa. Tehnicki napredak neusporediv u odnosu na PES. EA je ulozio goleme novce u napredak, ali nazalost to je danas postalo smijesno. Fifa je danas sranje, a PES ne zelim ni komentirat.. ljudi jos nemaju motion capture, a kad vidim one kretnje igraca majko mila...

Ja samo neznam zasto svi toliko hvale pes6. Meni je petica bila bolja.Jos se sjecam Terrya i Henrya na naslovnici.Bas kad sam 2004 poceo simpatizirati chelsea u Pesu 5 je stigao licenciran sa stamford bridge stadionom...Milina..nekad sam samo friendly match isao igrat da si simuliram taj derbi a nogomet mi je bio nestvaran.Pes3 mi je isti bio bolji od cetvorke..u Pes3 sam Inter vs Milan igrao stalno po zimskim uvjetima...neznam kako to sad izgleda ali u sjecanju mi je ostala ta grafika i atmosfera kao tv prijenos tog talijanskog derbija..bila je kao rosulja na travi,para iz usta,navijaci su imali kapute..za crvene i zelene baklje koje su letile u teren da i ne govorim

Da, znali su pogodit tu talijansku atmosferu bez obzira na kartonsku publiku. Meni je u sjecanju ostao Delle Alpi posto sam igrao s Juventusom.
Tada (02-08) su talijani bili sami vrh. Vecina je igrala s Milanom, Interom i Juveom. Barca se nije toliko koristila za razliku od Reala. Tek kad je Ronaldinhova era pocela. Arsenal s Henryem je bio stroj, MunU, Bayern... Chalsea je tek pocinjao s kupovinom. U sjecanju mi je ostalo kad san vidio transparent s natpisom Sukerman na utakmici ML protiv Seville.
Brand je tad vec bio u penziji ali je bio i ostao bog u Sevilli.

Obje su igrice. Samo je Football Manager igra za muškarce.  :
Ni Fifa ni PES nisu ono što su nekad bili. Većinom ih čine frustracije jer devovi ne mogu napraviti normalan AI, a couch gaming više nije više toliko raširen.

Najbolje da to riješimo anketom!

https://youtu.be/EFpRO6AAy-Y

https://youtu.be/6AsyNuFAtz0

Fifa 09 mi je bila prva fifa nakon dugo vremena i bila je genijalna. Nakon nje sam uzeo pes 2011, pa onda onu world cup fifu, pa fifu 14. Probao sam Fifu 16 i PES 16 i PES mi je bio neusporedivo bolji. Zadnje sam uzeo PES 2017 i više nego zadovoljan sam s igrom. Uglavnom igram Master ligu i malo kupove; dresove,imena i to se jako lako sredi i meni dovoljno. Gameplay mi je jako zabavan i zarazan, znam da je online katastrofalno loše odrađen, sva sreća da ga nikad u životu nisam niti neću igrati. Vidim dosta kritika na račun jedne i druge igre no ja sam jako zadovoljan s ovim što imam. Kada se sve zbroji i oduzme, PES mi je kao klincu bila jedna od najdražih igara i zadnje dvije godine mi je puno bolji od fife tako da moj glas ide Pesu.

Iako je pes igra moje mladosti glas ide fifi jer u zadnjih 7-8 godina pes je postao ruglo u svim pogledima. Fifa je nelosa i da se odigrat iako su oboje miljama iza nba 2k-a i maddena.

Fifa: Road to world cup 98 je bila institucija kao i Fifa 99. A s druge strane je bio ISS pro 98 i Evolution. Potonji su mi bili bolji ipak pa s obzirom da su preteča PES-a, glas ide sukladno tome. Eto kad sam se ja zadnji put dotakao nogometa. Neki su se tada rodili i već postali punoljetni dosad.