Eh, lijepo je čitati da je igra još jedno veliko ostvarenje na polju CRPG-a. Ja nisam igrao prethodni Torment, pa će ovo lagano na čekanje. Ali bude se odigralo, nadam se prije Divinity: OS 2, koji stiže u drugoj polovici godine. Još sam započeo Berseriu, tu će doći Nier i ME 3... još ako se ubroje i ostali naslovi i potencijalna iznenađenja (kao nova Zelda, makar bila i na platformi koju ne planiram kupiti), bit će ovo jako dobra godina za RPG-ove.

Eh, lijepo je čitati da je igra još jedno veliko ostvarenje na polju CRPG-a. Ja nisam igrao prethodni Torment, pa će ovo lagano na čekanje.
Podjeljena su mišljena oko igre! Nekima ovoliko razgovora i premalo borbe smeta, drugima ne!
A tu su i ljuti kickstarteri koji puštaju paru jer je izbačen/promjenjen određeni sadržaj tokom razvoja igre...
Ovdje se može vidjet šta nije dospojelo u igru, (slika bez prekriženih ciljeva). Uglavnom crafting i tri companiona.
Za "major city Oasis" su rekli da je izmjenjen te je umjesto ogromnog drugog grada stavljen gore spomenuti Bloom koji je dobio veličinu koja je bila predviđena za Oasis dok je Oasis dobio veličinu prvotno predviđenu za Bloom!

Ali vidim da se masovno i izmišljaju stvari koje su "namjerno ukolnjene" kao npr kukanje kako je maknuta izrada lika! Kao šta se zna u prvom djelu možemo igrati kao predefinirani lik i to muški! Ovdje na 1.2m ima goal opcija - birati muški ili ženski spol! Lik je takav kakv je...

"Not being able to customize character to my liking is really a deal breaker for me.
Just uninstall the game
"

Dali da spominjem veliki broj tema, (steam, reddit) kako je prvotni portret bolji od trenutnog i da su i tu jadni igrači zakinuti!? DFQ, da je obratno bilo bi opet njurganja, a iskreno, novi portret našeg lika je par koplja bolji od tog kojeg ljuti kickstartovci žele natrag!!
Također to spominjanje trajnosti od 12 ili 20 sati; naravno "uzork" šta je igra tako kratka je izrezan sadržaj, ali nema teoretske šanse za preći ovu igru u 12 sati! Osim ako ne vidiš 50% sadržaja i ne čitaš dijaloge koji su vrhunski.

Sam developer je reko da očekuju trajnost od cca 35 / 40 sati no ja vidim da će meni trebat 50 najmanje!

Vjerujem da bi bez tih rezova igra bila još bolja, ali i ovako je ovo ogroman igra sa pregršt ssadržaja, naravno ne za svakoga!

I jedna zanimljivost; njurga se na loše modele likova... Nakon šta u razgovoru pročitam kako koji lik izgleda zumiram te viidm stvarno da ima neke specifičnosti koje su opisane a nije samo random sprite; kao npr ovaj ovdje, nakon šta sam pročitao našta liči i imao kameru na maksimalnoj udaljenosti, zumiro sam i vidio da je to to...

Tu su i dalje njurganja, (kao i u nekim recenzijama) kako su pozadine statične!? CRPG sa rukom crtanim pozadinama bi trebao biti kakav? A i to nije istina, svaka lokacija ima nekakve animacije; npr ova, ova ili ova...

Meni se čini da je kod mnogih veliki problem šta su na glavi ostale nostalgijske naočale!

Zanimljivo u što se pretvorila situacija s backerma. Neispunjavanje ciljeva iz kampanje je nešto što je već poznato, a bit će i informativno za pročitati što o toj škakljivoj temi ima za reći ekipa iz Inxilea u skorašnjem FFA intervjuu koji redakcija sprema (i koji će biti uspješno odrađen, nadam se). Ne sumnjam da im je žao zbog nepostignutih ciljeva, ali morali bi biti oprezni u svojim obećanjima, ako za to već traže dodatan novac. Kao što navodis, puno je tu picajzli, heh. Srećom, nije se to mnogo odrazilo na kritiku, ali opet...puno je za jedan RPG kada izbacis 3 lika.

Pillarsi su masu toga izbacili, Divinity: Original Sin je izbacio NPC schedules i day/night cycle i još neke stvari!
To je sasvim normalno...

Pa nije baš normalno da tražiš novac za nešto, a onda to ne isporučiš. Mislim, meni je svejedno kad ću igru kupiti na nekom sniženju, a ne plaćati  unaprijed lažna obećanja.

Druga stvar je da je to uobičajen način funkcioniranja kickstarter projekata...

Meni baš i nije normalno obećavati brda i doline, ali razumijem da moraju hajpati ljude da uplate što više. A ne bih se čudio da izrezani ili izostali sadržaj završi u DLC-u ili ekspanziji.

Normalno da nije uredu!
Ali isto je tako strka bila i sa Divinitijem pa je svejedno to bila vrhunska igra!
Tako je kako je, možda će kroz godinu dana doći Director's Cut, ali meni se ne čeka toliko je mi je i ovako igra odlična!

Samo znam da rješavam drugi sidequest i isti djeluje kao da je dio glavne priče, a ne nešto šta možeš odradit usput ako te pukne...

U razvoju igara potpuno je normalno da se izbacuju stvari, što je zapravo uobičajno kod razvoja bilo kakvog softverskog projekta. Iskreno ja sam uvijek za manje toga ako je to bolje napravljeno, vjerojatno su imali dobre razloge zašto se odustalo od dodatnih companiona ili od drugih stvari koje naposlijetku nisu došle u igru.

Moguće je da se na nekim stvarima trebalo još raditi pa su valjda odlučili pričekati reizdanje igre, a da se te stvari koje su trebale doći, financiraju novcima od prodaje igre (prilično sam siguran da je portanje igre za konzole također pojelo dio predviđenog budžeta :) )

Long-story short, razvoj kompleksnog softverskog proizvoda poput ovakve igre nije baš pravocrtna izvedba projekta u željenim okvirima, čak i za iskusne developere poput ovih :)

Navodno je Techland u potpunosti financirao konzolaške verzije.

3 godine kasnije