Joj da, znate što me još iritira? Kad film ima nejasan kraj.
To možda zvuči kul u teoriji, ali u praksi rijetko ispadne dobro, i čini mi se da se to malo previše forsa u zadnje vrijeme. Neznam što se time želi postići, možda redatelj/scenarist očekuje da će to potaknuti rasprave na internetu i raznorazne fan teorije, kao što je primjer bio sa recimo Odisejom u Svemiru (da da da, ovo je rađeno po knjizi, ali tko ju je uopće čitao prije filma?) ili Blade Runnerom, naravno, pod uvjetom da ti konfuzni filmovi imaju svoju bazu fanova. Dobar primjer je film 400 Days.
Što se samih glumaca tiče, ni ja nemam neko mišljenje o Sandleru, ali bio mi je OK u Pixelima (da, meni se film svidio, ubijte me lol) ili Ceri, kao što nisam ni imao neko mišljenje o Goodmanu prije 10 Cloverfield Lane, ali nebih ih stavio u tzv ''iritiraju me'' rang. Ako je glumac dobar, dobar je. Ako je loš, loš je. Jednostavno. Ali brate, Setha Rogena i Jacka Blacka nikako ne mogu smisliti. Možda zato jer ih često viđam u ulogama koje im nikako ne stoje - u komedijama - ali da ga jebeš, njihov humor je na razini domaći serija tipa Nad Lipom 35. Isto tako, pokušao sam par puta ''igrati se sa sobom'' na golišave slike Jennifer Lawrence, ali nisam uspio. Ne ide.
To je, naravno, ako pričamo o glumcima kao glumcima. Da idemo malo dalje i zadiremo u njihov privatni život i kakvo mišljenje imamo o njima kao osobama, pogotovo ako uzmemo u obzir njihovo licemjerje (prvenstveno Emma Watson) ili kmečanje nakon pobjede Donalda Trumpa te javno blaćenje i vrijeđanje istog i njegovih glasača (tu je lista nešto poveća), broj ljudi koji me iritiraju bio bi daleko veći, no o tom potom.
Stvari koje vas iritiraju u filmovima/serijama
Sjetio se sam se što me još iritira. Nedostatak originalnosti u Hollywoodu. Pa zadnjih godina su najjočekivaniji filmovi oni superherojski, akcijski puni eksplozija, nastavaci, rebootovi, sequeli... Dunkirk je valjda jedini originalan film u sljedećoj godini, a da je na listi TOP 20 najiščekivanijih.
I zbog svega toga cijenim filmove poput Swiss Army Man. Da, neki će ga možda smatrat glupim, ali meni će to vjerojatno biti TOP5 filmovima na kraju godine i prije ću ga preporučit nego neki fantastični superherojski, akcijski, nastavak itd...
Stvarno se nadam da će publika postat zahtjevnija, a ne da se zadovolje mindless filmovima, pa Hollywood možda opet počne raditi originalnije filmove.
Eto to je jedna stvar kod Oscara koja me ne živcira (a puno me živcira stvari kod njih). Uvijek će originalni filmovi pokupiti većinu nagrada i to mi je stvarno drago.
Mene nervira šta svaki naslovni lik u akcijskom filmu zna vozit avion, helihopter, brod, zeppelin, vlak .... i naravno barata sa svakin oružjen bolje od profesionalca.
Kad 2-3 random lika pobiju 10-20 visoko treniranih i praktički za ubijanje stvorenih vojnika (čitaj stormtroopera)
Kad je film zakinut za miljardu detalja koji knjigu čine vrhunskon (harry potter, DaVinciev kod itd...)
Kad pozitivac uvik pobjedi
Zašto su uvik sportaši bully u teen filmovima, a kad je neki osnovnoškolski film fat kid je uvik bully.
Nervira me jer u tin ljubavnin filmovima naslovni lik uvik vata pravu ljubav, uvati je a to nikad nije neka plain obična cura nego uvik pičok ipo.
Zašto fat kid nikad ne uvati curu
Zašto Jackie Chan lupne lika 5 puta stolicon po glavi i ovaj se i dalje diže a kad Stallone puvne ove pada ki pokošen rafalon.
Zašto više nema pravih horora koji te straši atmosferon, danas su sve slasheri, a to nije horor to je samo ljigavo.
Zašto Disney mrzi majke, u svin crticima likovi imaju samohrane očeve. ( u nekima i umiru jel)
Ovo nije konkretno u filmovima, već više oko filmova tj. publike konkretno.
Ljudi koji govore da je Kum bolji film od neznam Anchormana, tj. kada ne žele rasčlaniti sedmu umjetnost na žanrove i kada se uspoređuju filmovi koji su neusporedivi i čiji je cilj potpuno suprotan.
Ljudi koji govore da se danas samo štancaju blockbusteri i nastavci i da je prije bilo bolje. 2005 - hit filmovi: Star Wars III, Kronike Narnije, Harry Potter 4, King Kong, Batman Begins, Gospodin i Gospođa Smith; 1995 - Toy Story, Batman Forever, GoldenEye, Ace Ventura 2, Die Hard 3, Pocahontas. 1985 - Back to the Future, Rambo 2, Rocky 4, Goonies, Policijska akademija 2. UVIJEK se podliježe masama, i uvijek su najgledaniji filmovi klasični blockbusteri. Ista stvar je i danas, dapače, danas čak uspješne filmove za mase poput Rogue Onea, Deadpoola, Civil Wara, Jungle Booka, Zootopie, cijeni i kritika. Filmovi za mase i hollywood ? Apsolutno. Sve filmovi sa ocjenama iznad 7,5 ? Apsolutno. Danas se ti "mindless" filmovi možda čak rade i kvalitetnije nego li prije. Možete izvlačiti stare kvalitetne filmove iz tih godina koji nisu bili za mase i na tome temeljiti tvrdnje da je bilo bolje, ali jednako tako i u 2016. si možete izvući 10 sjajnih filmova koji nisu rađeni čisto da se ode u kino i kupuju kokice. Ako vam ih se neda tražiti je vaš problem.
Zadrti fanovi Christophera Nolana koji ne prihvaćaju nikakvu kritiku. Većina ljudi će njegovim filmovima od 1998 tj. Followinga, pa do 2008. tj Dark Knighta davati maksimalne ocjene. Uostalom desetke sam svojevremeno i sam davao, i stojim iza njih, Mementu, Prestigeu, Dark Knightu, Beginsu, osmice ili devetke za Insomniu i Following. ALI daj nešto niže od 9 za Inception, TDKR i Interstellar i okarakteriziran si kao neuk čovjek. Uklesano je u kamenu očito da se svima moraju sviđat apsolutno svi njegovi filmovi. Zgadili su čovjeka koji radi maestralan posao.
Pretvaranje filmova u seriju ili vice versa. Ne mora nužno to biti loše, i ovo nije univerzalno pravilo, ali zašto bi jedan Rush Hour postao serija ? Tko je to tražio ? Zašto bi 12 Monkeys postao serija ? Postoje stvari koje se mogu pretvoriti u seriju, ali ne mora biti baš direktno isčupano iz filma (primjeri Sherlock i Hannibal, kojima doduše filmovi nisu isključivi predložak, ali shvaćate na što mislim). Kreatori, ispipajte malo puls publike, pokušajte shvatiti zašto je Buffy postala uspješna serija nakon no name filma iz 1992., ili pak MASH, ili pak novije Fargo, a zašto nitko ne želi seriju po komediji u kojoj glume Chris Tucker i Jackie Chan.
Nisam ja rekao da su ti mindless filmovi losi, dapace, ima ih fantasticnih, ali to su filmovi koje cu pogledat jednom, mozda dvaput i to je to. To nisu filmovi o kojima cu ja moci konktetnije raspravljati. Da, moci cemo raspravljati o tome kako je ova borba ima dobru koreografiju ili zabavnog negativca sa super one linerima. Ali hocu li ja ikad moci o takvim filmovima otvoriti raspravu kao npr. o American History X, Fight Clubu, Matrixu ili slicnom filmu. Gdje cemo moci raspravljati o nekim krucijalnim dijelovima filma, sto oni znace, kakva je poruka... neku dublju raspravu. E zato volim vise originalne filmove i hocu vise njih i zelio bih da se vise o njima prica nego o superherojima, akciji, nastavcima itd.
No country for old man iman najboljeg negativca pa se ne raspravlja o tom filmu, Fight Club ima taj spin i Brad Pitta pa ekipa svršava na njega.
Nisam pogledao film, ali vjerujem da je fantastican i prava je steta sto onda Chigurh nije toliko razvikan kao neki drugi negativci.
Nisam ja rekao da su ti mindless filmovi losi, dapace, ima ih fantasticnih, ali to su filmovi koje cu pogledat jednom, mozda dvaput i to je to. To nisu filmovi o kojima cu ja moci konktetnije raspravljati. Da, moci cemo raspravljati o tome kako je ova borba ima dobru koreografiju ili zabavnog negativca sa super one linerima. Ali hocu li ja ikad moci o takvim filmovima otvoriti raspravu kao npr. o American History X, Fight Clubu, Matrixu ili slicnom filmu. Gdje cemo moci raspravljati o nekim krucijalnim dijelovima filma, sto oni znace, kakva je poruka... neku dublju raspravu. E zato volim vise originalne filmove i hocu vise njih i zelio bih da se vise o njima prica nego o superherojima, akciji, nastavcima itd.Nisam mislio konkretno na tebe u svom postu, niti na koga ranije, čisto sam napisao ovako generalno.
Što se tiče napisanoga. Ti filmovi nisu ni rađeni da se raspravlja o njima, rađeni su da zabave, da odvuku mase u kino, i eto uspjeva im čak da ljudi pričaju o njima i da se raduju sljedećima, a to nebi mogli da nisu iole kvalitetni. Uostalom, zašto se nitko ne raduje sljedećem Transformers filmu, Fast and Furiousu ili Nindža Kornjačama. I oni su blockbusteri, samo za razliku od nekih drugih, ne toliko dobri. Mislim da je to i konačan znak da su se filmofili, kritika i publika općenito napokon naučili da nisu svi filmovi za mase isti, i da i kod njih postoji razlika između dobrog filma i lošeg filma.
Što se tiče drugog dijela o originalnim filmovima i želje da se raspravlja. Eto, ima ove godine jedno 10ak filmova koji nemaju veze sa superherojima ili nastavcima (Nice Guys, Swiss Army Man, La La Land, Hunt for the Wilderpeople, Arrival, Hell or High Water, Sing Street, Kubo, Nocturnal Animals, 10 Cloverfield Lane, Hacksaw Ridge, Sully), i možemo raspravljati o njima. Zašto to ne radimo je naša krivnja, a ne krivnja industrije. Kao što rekoh, ovo što se događa sada u jeku superhero žanra nije ništa drugačije od prijašnjih godina kada je bio jednak broj filmova za mase i možda čak i veći broj manje kvalitetnih takvih filmova.
Sad sam se sjetio što me još iritira - čarape.
Nemam foot fetiš i možda nisam adekvatna osoba koja može pričati o higijeni, ali Isuse Kriste, u valjda svakom filmu (ili seriji) vidiš lika sa prljavim čarapama. I što je najgore - nitko ne prigovara! Nikome ne smeta! Istina, u nekim scenama možeš vidjeti likove kako prigovaraju u stilu ''maknu noge sa stolića'', ali to je samo ako isti ima na nogama cipele/tenisice. Ako su prljave čarape na stolu, nikome ništa.
Neznam da li je do skromnog budžeta kojim raspolažu, što se lako kamuflira tako da osobi daju crne čarape a ne bijele pa da ne bude tako očito, ili nešto tipično za druge kulture, ali eto, mene užasno smeta.
Meni smeta sto opcenito nose obucu u kuci, cak s obucom legnu u krevet. Valjda je glumcima mrsko skinuti obucu za vrijeme snimanja.
-Negativci U 007 filmovima. Umjesto da jendostavno ubiju Bonda jednom kad ga uhvate oni ga uvijek pokusaju dokrajciti na najbizarniji nacin ikada. Kao da se natjecu tko ce ga ubiti na originalniji nacin
-Negativci u Marvel filmovima. Ne predstavljaju nikakvu prijetnju herojima vec sluze samo za demonstraciju snage Avengera.
- Forsiranje trzave kamere i brzih rezova. Ovo je zagadilo gotovo sve filmove. Zna se kad se takvi trikovi koriste.
Jedan od primjera je pocetak Spasavanja vojnika Rayana kad je kaos s razlogom na ekranu i to ima nekakvog smisla.
Sada samo mazu oci gledateljima s tim stilom jer ih briga a koreografiju, scene itd. Nazalost to prolazi.
- Specijalni efekti, tj lose upotreba istih. Pravi redatelj to zna zamaskirat tj dozirat u pravim kolicinama.
- Prilagodavanje filma da bi imao sto vecu publiku (djecu). Najbolji primjer je remake Robocopa.
Nisam pogledao film, ali vjerujem da je fantastican i prava je steta sto onda Chigurh nije toliko razvikan kao neki drugi negativci.Zato što nije 'badass' negativac i još je pritom gadan ko kurac. Da je tu ulogu igrao neko tipa Klinta Istvuda koji je sam po sebi badass, eh, vidio bi tek onda kako bi se o njemu pričalo.
Ovako, kada ga vidiš isprva znaš kakav je i znaš na šta je spreman. Braća Koen kad biraju negativca baš ga znaju izabrati.
Ne sviđa mi se to što je holivud zaslužan za širenje mnoštvo stereotipa o ljudima a i činjenica da su im noviji filmovi poprilično netačni (primjerice: Lucy). Previše furaju markenting da su zaboravili na kvalitetu...
Meni se zeludac okrene kad citam osakaceni engleski tipa: istvud, nujork, menčester junajtid, itd.
Odmah osjetim kako mi iq pada jer nakratko zaboravim kako se pravilno pisu te rijeci.
Sry na offtopicu.
Prestaneš skidati srpske titlove i problem riješen.
Jer jedino oni prevode onako kako izgovaraju.
Prestaneš skidati srpske titlove i problem riješen.Ne skidam srpske titlove. Mislio sam kad ovako slucajno naletim na nekom (nasem) portalu ili forumu. Zato sam i napisao sry na offtopicu.
Jer jedino oni prevode onako kako izgovaraju.
A ono, stvarno neznam cemu ovakvi upadi.
Covjek pise kako je ucio u skoli, sad bi se na "nasem" forumu kao trebao pretvarat.
To su slicne gluposti kao kad su neki takozvani "domoljubi" isli na silu gurat titlove za srpske filmove koji se prikazuju kod nas.
To su slicne gluposti kao kad su neki takozvani "domoljubi" isli na silu gurat titlove za srpske filmove koji se prikazuju kod nas.Ček stvarno? Hahah pa nevjerojatno nešto.
Iako moram priznat da i ja izbjegavam srpske titlove, isključivo zbog tog pisanja stranih riječi. Baš mi nekako ide na živce.
Meni se zeludac okrene kad citam osakaceni engleski tipa: istvud, nujork, menčester junajtid, itd.Lakše mi je napisati Klintu Istvudu nego Clint-u Eastwood-u, ili čak ona verzija bez ovih crtica. Na kraju krajeva, nigdje ne piše da ovo moje NIJE ispravno...
Odmah osjetim kako mi iq pada jer nakratko zaboravim kako se pravilno pisu te rijeci.
Sry na offtopicu.
Krv mi je krenula na oči..Meni se zeludac okrene kad citam osakaceni engleski tipa: istvud, nujork, menčester junajtid, itd.Lakše mi je napisati Klintu Istvudu nego Clint-u Eastwood-u, ili čak ona verzija bez ovih crtica. Na kraju krajeva, nigdje ne piše da ovo moje NIJE ispravno...
Sry na offtopicu.