Šta reći nakon što sam proveo sate i sate uz Uncharted serijal i Nathana Drakea?! Volio sam Uncharted 1 i 3, obožovao Uncharted 2, ali Uncharted 4 mi je prirastao odmah srcu. Niti jedna igra koju sam odigrao od 1991. godine nije na ovakav način prikazala odnos likova. Milijun emocija prožeto je kroz sve chaptere a vizuali su samo pomogli tome dojmu. Nevjerojatno kako se s lica Nathana ili Elene moglo pročitati što misle i žele. Ili što bi htjeli, ali naprave kompromis jer ne mogu jedno bez drugoga. Prvi puta da mogu reći kako je neka igra prerasla pojam igre jer neke emocije dosad mogli su donijeti samo filmovi. Uncharted 4 je podigao ljestvicu za sve ostale igre što se tiče prikaza tog odnosa.
Likovi u Unchartedu 4 nikad se nisu činili ljudskije. Naugty Dog je pogodio ama baš sve. Koliko je bilo samo prekrasno gledati odnos Elene i Nathana sa svim problemima kao u stvarnom životu a opet su tu skupa. Oni momenti kada u pauzama između pucnjave njih dvoje pričaju i komentiraju pokazali su koliko je ND udahnuo života likovima. Male stvari, a toliko pridonose ukupnom dojmu. Tema igre zapravo po meni nije traganje za zlatom...to je sporedno. Kroz cijelu igru prožima se taj odnos borbe Drakea samim sa sobom. S jedne strane je ostario i odrastao i želi se povući i smiriti, a s druge strane onaj razigrani dječarac u njemu ne da mu mira i gura ga stalno dalje u nevolje. Čitav Uncharted 4 ako bolje pogledamo je oda Drakeu i oproštaj od serijala. The Last of Us elementi priče i odnosa su još nadograđeni u U4. Svi smo voljeli The Last of Us radi odnosa Ellie i Joela a ovdje se javio isti taj odnos. Tko je završio igru zna o čemu pričam...!
O vizualima ne trebam pričati puno. Najlijepša igra na konzolama sigurno. Art je fantastičan. Level dizajn genijalan, a facijalne animacije dosad neviđene. Na konzolama daleko najbolja igra. Ne znam ima li što lijepše od ovoga. S druge strane, gameplay je sličan, ali toliko različit. Igra je puno pametnija. Pace je odlično pogođen. Naglasak je puno više na likovima i priči nego na bezglavoj pucačini. Pucanja je manje, ali je puuno bolje napravljeno nego dosad. Užitak se baš napucavati i konačno nema onog blesavog respawna neprijatelja. Napucavanje je baš mesnatije i sočno. Sve je podignuto na puno veću razinu. Savršen miks pucanja, skakanja i intimnih trenutaka.
Znao sam da ćemo dobiti bolju grafiku. Nisam očekivao toliko promjena, ali savršenost Uncharteda 4 je u malim detaljima. Teško je sve opisati bez spojlanja pa neću. Uncharted serijal igram i pratim otpočetka i predivno je vidjeti kako je igra, ali i ND rastao tokom godina. Nisu se bojali u U4 ubaciti ozbiljnije elemente i nisu se bojali dotaknuti jedne moralne strane i ljudske koja se provlači kroz igru. Mogli su ubaciti umjesto toga još spektakularnije scene, ali čemu? Bilo je zanimljivo vidjeti doslovno starenje i sazrijevanje likova gdje sam mogao povući paralelu s mnogim pravim životnim stvarima. 2007. godine sam studirao. Bio kao Nathan. Bez brige i pameti. Bez neke odgovornosti. Danas 2016. sam stariji i s drugim brigama. Ženim se, posao...ovo ono. Sve to odrastanje Nathana kao lika prikazano je kroz cijeli serijal, ali ovdje je baš dodan onaj završni dodir. Uz to sve igra je najduža u serijalu. Ja sam proveo u prvom prelasku u U4 svijetu preko 21h s tim da sam proveo stajajući i slikajući jedno 3h.
Uncharted 4 je definitivno oda gamingu i remek-djelo cjelokupne igraće industrije. Uncharted serijalu vjerujem je došao kraj, ali jedva čekam vidjeti što ND sprema jer od The Last of Us-a samo pomiču granicu gore i jedino tko njih može nadmašiti su oni sami. Hvala Naughty Dogu na ovome.