Za sada ok, treba još malo pričekati da se stabilizira. GvG je ubacio novi tribe i zato je promjena bila tako očita kad su se počeli javljat mech deckovi koji imaju dobru sinergiju, i daju dobar broj spare partova da opravda stavljanje Antonidasa i u neki drugi deck osim Freeze Magea. I Shaman je bio viable na ladderu neku vrijeme sa svojom mech varijantom.
Eboladin i mid-range Paladin (nešto manje) su se vratili i bili dosta popularni zadnjih mjesec dana, ali nam je TGT donio novi arhetip koji je trenutno ušao u metu i izgurao Patron Warriora po popularnosti - Secret Paladin koji se oslanja na korištenje jeftinih secreta (pogotovo ako imaš Secretkeeper koji je napokon ušao u igru). A Mysterious Challenger je big-threat kojim uglavnom završavaju igru.
Murloc Knight je isto jaka karta, RNG-wise poput Unstable Portala. Svašta ovdje može ispasti, pa čak i da vam jedan hero power napuni polje sa još 4 miniona (ja sam izvukao deblji kraj tog slučaja). Nedavno je na ATLC-u preokrenuo igru kada je igraču bacio točno onog murloca (Old Murk Eye) koji mu je trebao da ne umre (esports lol).
Za njega ne treba murloc deck, ide u svakog paladina.
Facehunter više nije tako popularan ni tako efikasan, trenutno je bolji mid-range. U njemu od novih karata se igraju King's Ellek, Ram Wrangler i Bear Trap. Bear Trap pomaže u diverzifikaciji hunterovih trapova pa više nije toliko jednostavno igrati oko njih (prije si samo računao na Explosive i Freezing, eventualno Snake). King's Ellek je čisti RNG u mid-rangeu i može služiti kao extra draw, ali je bilo i pokušaja slaganja Malygos Hunter u kojem bi Ellekom probali staviti Malygosa prije u ruke.
Nagla pojava Secret Paladina je ponukala neke huntere da igraju Flare.
Oil Rogue (valjda jedini Rogue na ladderu) je ispao iz igre, nije ni profitirao TGT-om.
U raznim Druid deckovima su se odmah udomaćili Living Roots i Darnasus Aspirant.
Novi zmajevi i karte koje imaju singergiju sa zmajevima su poboljšale Dragon Warriore i Priestove tako da sada ima pošten broj Priestova na ladderu, u usporedbi s prije kad ih gotovo nije ni bilo. Confessor Paletress, iako zanimljiva na papiru, nije vidjela igre, ali je Voljin dobra adicija.
Patron Warrior je ostao nepromijenjen, jedino sam jednog vidio da je igrao onaj "Deal 3 damage. Gain 3 Armor." removal.
Očekivano, našlo se mjesta za Varian Wrynna u Control Warrioru.
Iako se očekivao povratak Shamana zbog novih karata (Totem Golem, heal,...), to se još nije dogodilo.
Kod Warlocka nema neke promjene za sada, iako je Kripparian složio zanimljiv i gimmicky deck sa Deathsteedom (4 mana 1/1 minion koji se uvijek vrati nakon što umre).
Još uvijek se igraju Freeze, Mech i Tempo Mageovi koji su više-manje nepromijenjeni osim što se Effigy ponekad igra. Čudi me što uopće Rhonina ne vidim, no igrači vjerojatno još ne žele riskirati dust i čekaju da se iskristaliziraju stvari.
U Areni je Paladinu pomogao Murloc Knight (koji je common) i Paladin je prešišao Magea koji je pao zbog proširenog card poola, fireball i flamestrike se više ne mogu tako jednostavno izvući (no novi Flame Lance je dobar removal za velike minione).
Ima i dobrih neutralnih karata poput 5 mana 5/6 miniona (Pit Fighter mislim?), North Sea Krakena, više 2/1 miniona, Mukla's Champion,...
Ali treba još pričekati sa donošenjem sudova dok se sve ne slegne i ne jave novi arhetipovi koji će se više fokusirati na inspire mehaniku.