Zavrsio igru!Steam kaze 35 sati.Necu puno pisati.Ko sam ja da pisem nesto o Metal Gearu.Nemogu ga ocjeniti kao Metal Gear igru ali kao Tactical espionage shooter meni je ovo 10/10.I potpuno razumijem i jednu i drugu stranu igraca,one koji su odusevljeni i koji su razocarani.Mogu samo zamisliti kakvi su bili prva 4 nastavka kao linearne igre ako je ovdje prologue bio ovako dobar...uhh..
Zamjerku imam samo na checkpoint sejvanje, spawn neprijatelja i tezinu igre koja je lagana.
Pod spawn mislim na ovaj slucaj-ocistim bazu,izađem iz hot zone,misija zavrsena.Ostanem na konju i posto je sporedna misija bila blizu i u smjeru prema toj istoj bazi,okrenem se,napravim 50m i baza opet puna kao da nisam bio prije 20sekundi.
Isto tako slucaj kod registriranja obavljanja objectivea.Extractao sam jednog lika i to se podrazumijevalo kao mission complete ali nalazio sam se usred borbe i poginuo..i sad checkpoint me baca na ulaz u bazu,svi su ponovo poslozeni i prave se da nista nije bilo a objective mi je ostao izvrsen i nisam morao ponovo po tog tipa nego sam se samo okrenuo.
To nevolim jer mi ubije imerziju.A sta se tice tezine,zamjerka ide na onaj slow motion moment kad te opaze.Trenutak kad te opaze trebao bi biti "zajeb" i teska situacija a ne nagrada..jer zapravo ispadne da te puno puta taj bullet time spasi..par puta sam namjerno isao da me skuzi i uspori vrijeme jer to njegovo "cuđenje" toliko traje da se ja uvijek fino namjestim i poskidam jos cetvoricu uz toga koji me opazio.
Sve ostalo mi je remek djelo...grafika,art,dizajn.Stealth i mogucnosti.Sve ovo sta sam sada odigrao moze se jos 5 puta odigrati na skroz drugacije nacine i u nekim misijama je posebno izrazeno.AI neprijatelja je odlican,detalja je masa.Igra me opustala kao ni jedna do sada.Nikad mi nije bilo tako udobno i ugodno igrati nesto.Afganistan je odlican i predivan,podsjetio me na Moh 2010 a niko nije spominjao Afriku pa me to ugodno iznenadilo.Igru sam odigrao sa onom puskom iz prve misije.Osim odjece i ponekad buddya nista nisam mjenjao kao sta nisam ni dirao mother base i one điđe miđe jer se pogubim u svemu onom.
Kutija i balon su mi neozbiljne stvari za ovako ozbiljnu igru i mislio sam da ce mi bit minus ali nisu zato jer nisam primoran to korisitit.Ko je vidio extraktat neprijatelja balonom dok postoji najbolji knife kill u gamingu.Isto tako,igra je ajmo rec TPS a ima najbolji iron sight ikad napravljen u igrama i osjecaj kad opalis headshot iz ironsighta je nesto najljepse izvedeno u nekom shooteru.Meni je ova igra bila zapravo jedna ispunjena zelja koju sam imao iz davnih dana.Uvijek sam htio takko neku igru gdje je spijunaza,stealth i tako detaljno.I zato sam si u ovome prelasku ostvario sve zamisli i maste od prije.Bio sam i Rambo i Schwarzenegger i James Bond...sve one spijunske,stealth momente koje sam upijao iz filmova kao klinac sam primjenio...i akciju također.
Neznam...neko je napisao da je ovo monotonija i smor..al sta da kazem...i drkica je monotona..natezes cunu gore-dole pa na kraju imas orgazam..tako je i meni igranje ove igre bilo..vecinom da,na istu foru misije ali svaki put zadovoljstvo u igranju jer je gameplay toliko snazan cak i ako prica i ostale stvari podbace.