Osjecam se vrlo, kako bih to opisao, prazno i bez ikakvog motiva da se vratim ovoj igri. Iduci tom logikom The Phantom Pain je najkraca igra u serijalu. Jednostavno sam igru kompletirao za dvije stotine sati i ne vracam joj se vise, sto fakticki znaci da sam je igrao svega dvije stotine sati za razliku od jednog Metal Gear Solid-a koji se vrti u mojoj konzoli sesnaest godina. Koja je igra duza? Odgovor je logican.
Ne bih znao kakva je situacija sa vama, ali ja sam vec zaboravio na ovu igru. Bilo je dobro dok je trajalo i to je to.
Joj kako mi je žao što ova igra nije na tragu MGSa po količini i kvaliteti animacija kao medija preko kojeg doživljavamo priču. Kazete su ok zamjena za codec i one sporedne razgovore koji su produbljivali priču i dodavali dubinu, sitne nijanse i detalje likovima i njihovim pričama, ali kao zamjena za cutscene ne funkcioniraju nikako.
Uopce se nemogu sjetiti niti jedne epic cutscene iz igre ( a da je prethodno nisam vidio u traileru ) - osim monologa i zadnje scene koja je perfektna. Ne mislim da je s tom scenom trebalo završiti serijal, ali taj segment priče - DA.
Priča je možda i najbolja (ili barem, sa najviše potencijala ) ali najlošije ispričana od svih MGS igara, narativ je razlomljen, loš balans main story misija i side opsa.
Build up do kraja je nepostojeći i uopce ne ostavlja taj wow effect kakav su imale sve igre, pa čak i meni najmrskiji MGS4, već se samo stvori tamo u meniju. Što je najgore, ja igram tu igru danas i razmisljamo sto bih sve dodao po pitanju gameplaya i priče za bolje i kompletnije iskustvo.
Nekih mračnih stvari u igri nema, kao kada gledate neki jaki film koji vas ostavi nijemim nakon gledanja - što je i ovaj serijal radio kroz godine - a u V toga baš i nema.
Nadam se da cemo kroz iducih nekoliko mjeseci doznati The Truth, zašto je igra ovako ispala, jel Autor udario u blokadu s pričom, je li bilo previše ideja koje nije mogao sve realizirati odjednom, što zbog neodlučnosti i jer su se kosile jedna s drugom, sto zbog kompromisa izdavanja igre u cross- gen formatu ili je Konami prerano zavrnuo pipu ? Možda sve skupa.
Da li je ovo bio možda i bio cilj - nekakav pokušaj probijanja četvrtog zida da i igrači osjećaju taj phantom pain, koji ce sad osjecati i Kojima jer vise ne moze raditi svoj serijal ?