"drugi" označava druge igrače....
A "ostali elementi" su svi oni elementi koje ljudi "naštimavaju", osim fps i rezolucije... najčešće ih naštimavaju PC igrači kada žele posložiti da im se igra vrti najbolje koliko može s obzirom što njima osobno paše, a što im konfa može pokrenuti.
I onda preko tog primjera dolazimo na to koliko nema smisla kada netko nadobudno ustvrdi "ako ND nije uspio postići 1080@60 to je to...", jer jednostavno to je besmislena premisa.
PREMISA
Premisa kao da je developeru konzolaške EKSKLUZIVE cilj postići 1080@60 na uštrb (na štetu) svih ostalih ELEMENATA - pa to nije nikad bilo niti će ikada biti... JER... koja je razlika između PC-a kao platforme i konzole?
Konzolu imaju svi korisnici identičnu, a PC konfu u velikom broju značajno različitih varijacija - ne govorim o uredskim PC-ima, nego o svim PCima koje imaju ljudi koji će igru zaigrati - koji su KORISNICI pc verzije.
PC verzija igre nudi rezolucije "od - do", nudi postavke sjena, postavke kur*a i palaca gomilu, a igrač će to prilagoditi svojim mogućnostima... Posao developera je da se njegova igra može pokrenuti u "dovoljno aktualnim performansama" (u odnosu na konkurenciju) za većinu ljudi koji će na PCu igrati igru... TO JE OTVORENI SUSTAV u kojeg možeš ulupati još novaca "po želji" ili biti kuš i igrati na 720@24fps... ili biti vlasnik konfe za 4K... ili...
AMD... AMD... ITD...
KONZOLAŠKI DEVELOPER ima skroz drugi posao, znati što paše oku i uhu većine korisnika njihove konzole - KONZOLE - i napraviti samo jednu jedinu verziju igre koja cilja na ukuse te većine što se tiče postavki "svih onih drugih elemenata", a u sklopu toga i "rezolucija@fps"...
Kada bi oni slučajno doživljavali svoj posao kao "moramo 1080@60", a ostalo kako ispadne - ZAR NE BISMO ONDA "RASPRAVLJALI" O OVOME DRUGOME? Ali bitno da se sada pita "što drugo uopće postoji" :)
Gaming Tech Talk
Nisi uopće odg na moj post..
Da konzola je unificirani sustav, jada jada, ništa što nismo već znali.. Ono što mene zanima je nešto drugo. Zar je toliko teško priznati da je taj sustav već sada star? Da koči tehnički napredak? Da u slučaju tehiniči naprednih naslova imamo rezanja ili reze ili fpsa? Da nije stvar "ispadne kako ispadne" kako bi ti rekao, već je stvar ako staviš nešto techa unutra, dostigneš procesni limit GPUa i CPU ti bottlenecka cijelu priču jer su stavili jebeni AMD koji je smeće od proizvoda i kojeg kunem svaki dan, jer ga i sam imam u PCu!?
Konzolaški dev danas ima posao probat dostići standarde današnjice i lupat glavom u zid kako postići što bolju izvedbu, a na netu trpit rage korisnika zbog nedovršene igre i rezanja.
Pa odmah su i Carmack i MEGATAMA rekli da ove konzole nisu za 1080p60fps pa su im se smijali i veličali Cernya. Kaj sad
Nisi uopće odg na moj post..Pa to i čini, stari moj. To čini u ukupnosti proizvoda - što tu nije jasno? Itekako su mogli napraviti 1080@60, ali čemu, nije to sve... i nije "to to"... Vidio si kakve efekte svjetlosti, refleksija, transparentnosti nosi U4 - kada prolaziš ispod suncobrana u boji imaš efekt svjetlosti OBOJANE ispod suncobrana KOJI NIJE ZAPEČENI nego stvarni i koji se miješa s ostalim prisutnim bojama, kao i okolnim suncobranima... i još gomila takvih detalja za koje je ND donio odluku da je VAŽNIJI.
Da konzola je unificirani sustav, jada jada, ništa što nismo već znali.. Ono što mene zanima je nešto drugo. Zar je toliko teško priznati da je taj sustav već sada star? Da koči tehnički napredak? Da u slučaju tehiniči naprednih naslova imamo rezanja ili reze ili fpsa? Da nije stvar "ispadne kako ispadne" kako bi ti rekao, već je stvar ako staviš nešto techa unutra, dostigneš procesni limit GPUa i CPU ti bottlenecka cijelu priču jer su stavili jebeni AMD koji je smeće od proizvoda i kojeg kunem svaki dan, jer ga i sam imam u PCu!?
Konzolaški dev danas ima posao probat dostići standarde današnjice i lupat glavom u zid kako postići što bolju izvedbu, a na netu trpit rage korisnika zbog nedovršene igre i rezanja.
UVIJEK može biti 1080@60, a isto tako može se UVIJEK nakrcati takvih fotorealizama i efekata da ni za 20000kuna ne bi ih mogao pokrenuti u 1080@fps...
UVIJEK
A ja bih prvi platio 4.000kn za PS4, umjesto 2.500kn, ali platit ću za NX... ili PS5... ili...
A KOLIKO PC KORISNIKA (ne govorim o uredskim "konfama") ne može većinu AAA naslova pokrenuti u 1080@60?
A KOLIKO PC KORISNIKA (ne govorim o uredskim "konfama") ne može većinu AAA naslova pokrenuti u 1080@60?
Na postavkama high svi, na postavkama ultra samo entuzijasti sa viskom love.
Edit: Da nastavim sad kad sam pojeo
Krivo ti pise u postu, imas dva puta istu stvar. Naime ako uzmemo da sa 680 kazes da imas gaming pc, onda mozes sibat danasnje naslove na 1080@60 bez beda na high. Ultra ti je postavka za opravdanje onima koji kupe top shit grafe. Ali i to je lose izvedeno, jer zapravo u vecini slucajeva dobijes los port. I onda se nade neki third party lik napravi tweak, fix ili mod pa dobijes GIGAultra izgled koji se izvodi bolje i zapitas se zasto ovo nije bilo od samog pocetka. Tada shvatis da imas kocnicu u razvoju.
Ja sam rekao za sve korisnike iznad "uredske konfe" - dakle najmanje 50% PC korisnika igara, onih koji igraju te igre ne može vrtjeti na 1080@60!
I u čemu je onda tvoja nevjerica zašto nije U4 u 60fps? Odlučili su da korisnici PS4 radije žele ove druge gomile tehničkih efekata o kojima druge igre na high (pa i na ultra) mogu samo sanjati.
To im je posao, U TOM CILJU IDE NJIHOVO OPTIMIZIRANJE - i zato jesu kraljevi optimizacije jer znaju što treba dobiti prioritet.
Ja govorim o gaming pcu, ne o lol konfi. Hrpu efekata imas u nvidia techu koji je standard i sve se uredno vrti, tako da nije san, nego java koja prodaje hardware i drzi pc visoko
LOL konfa je "uredska konfa".
680 i iznad je gamerska konfa.
Sve između su konfe VEĆINE korisnika PC igara...
Ja sam svoje misljenje rekao. Da 680 iznad je gamerska konfa na kojoj igras igre i to joj je namjena. Moze i 670, 760, 770, 960... To je pc gaming. O techu nvidie si prouci pa ces vidit puno lipih stvari. Cheers
Chono7
Samo sto Nvidia tech uzimlje puno previše resursa da te opcije koristi ono 1-2% ekipe.
Ne bas.. U pocetku da, sada je to zanemarivo. Ako imas nvidia grafu (82% trzista) neke stvari su defaultno on.
Cheers, cheers, bez igrača koji igraju današnje igre na konfama ispod 680 ne bi bilo ogromnog dijela industrije igara, a osobito PC segmenta - cheers u razboritost i smisao svega.
Da, a nećemo o tome koje su postavke potrebne i koliko ih PC korisnika ima da bi na PC-u pokrenuli igre poput Drive Club, U4, Order... okej vidjet ćemo kad dođe TR - kakav će PC trebati da potjera TR-a 1080@30 u rangu s ukupnim efektima koje će U4 pružiti...
PS4 je i meni preslab! Čovječe...
Moje riječi: "Fuj, fuj, slabost PS4... i XBO... fuj njihova slabost", ali ti bježiš s teme na temu cijeli dan.
U4 bi mogao ići u 1080@60 da izgleda kao U3, čak i bolje kad bi ga radio ND, a ne Blue Point...
Ali da PS4 košta 1000eura još uvijek bi bilo moguće nakrcati efekata i fizika toliko da se vuče na 30fps - stvar produkcijske i tehničke odluke što će imati prioritet za većinu igrača.
što se tiče nvidia techa - to što se nešto bavi izvedbom ovog ili onog efekta, ne znači da se taj efekt izvodi na istoj razini kvalitete.
https://www.youtube.com/watch?v=l1e9HqeNDw0
Cheers, cheers, bez igrača koji igraju današnje igre na konfama ispod 680 ne bi bilo ogromnog dijela industrije igara, a osobito PC segmenta - cheers u razboritost i smisao svega.Previse filozofije, premalo tehnikalija stari moj. Sto se tice nvidia techa izvedba je ista, implementacija je drugacija, kao i na svakoj pojedinoj igri na trzistu.
Da, a nećemo o tome koje su postavke potrebne i koliko ih PC korisnika ima da bi na PC-u pokrenuli igre poput Drive Club, U4, Order... okej vidjet ćemo kad dođe TR - kakav će PC trebati da potjera TR-a 1080@30 u rangu s ukupnim efektima koje će U4 pružiti...
PS4 je i meni preslab! Čovječe...
Moje riječi: "Fuj, fuj, slabost PS4... i XBO... fuj njihova slabost", ali ti bježiš s teme na temu cijeli dan.
U4 bi mogao ići u 1080@60 da izgleda kao U3, čak i bolje kad bi ga radio ND, a ne Blue Point...
Ali da PS4 košta 1000eura još uvijek bi bilo moguće nakrcati efekata i fizika toliko da se vuče na 30fps - stvar produkcijske i tehničke odluke što će imati prioritet za većinu igrača.
što se tiče nvidia techa - to što se nešto bavi izvedbom ovog ili onog efekta, ne znači da se taj efekt izvodi na istoj razini kvalitete.
Premalo logike, tehnikalije su poput statistike sve se moze izvrdati na svoje potrebe. Ali poanta je da toga bude sto manje, a logicnosti sto vise.
Tema je tech talk, dakle tehnikalije, a ne logika ili filozofija uz dobar rose ispod slike Aristotela. Tehnikalije govore o konkretnim podacima, nula ili jedan, da ili ne. Toga fali u tvojim postovima ovdje, pa ako nije problem ajmo ontopic, jer si debelo skrenuo s njega.
Nope, pogladaj ti svoj prvi post s kojim je danasnja ova tematika zapocela - promasio si cijeli koncept izrade i optimizacije igara, i o TOME smo pricali sve vrijeme... Ako to ne spada u tech pripazi da ne stavljas to u ovu temu ili ako pripada onda pripada... pa ne koristi ovakve manipulacije...
Da, počeo sam sa konstatacijom i svojim mišljenjem (iza kojeg stoje službene najave) kako je ovo po meni kraj priče za ovu generaciju i 1080@60. Ti si uzvratio sa nekim podjebavanjem o padu cijena. Mislim da je tako krenulo ako se ne varam. Kasnije sve prelazi u neko tvoje filozofiranje bez nekih primjera, podataka.. Ili sam u krivu?
Jesi, jer ako u tvom postu nema podjebavanja tada ga nema ni u mom. Jos i manje jer novac je cak i fakt fakticniji od misljenja/predodzbi...
A teme smo mijenjali na tvoja vrdanja.