Ja stvarno ne razumijem čime se ljudi danas zamaraju... šta im je toliko dosadno u životu da traže dlaku u jajetu za svaku stvar koju onda mogu provlačit po razno raznim internet portalima i skupljat view-ove.
Sigurno postoji neka urota pa zato nema drugih rasa u igrama... ili žena u nekim drugim, ili čega god.
Prije nikog nije bilo briga za to, a sad se samo o tome piše. Koga briga jel lik s kojim igram žena, muškarac, crne, žute ili bijele rase. Valjda je bitno da igra valja...
tebe nije briga jer si ti bijeli frajer tak da koju god da igru izabereš, imaš 98% šansu da ta igra bit puna ljudi koji izgledaju kao ti i/ili da ćeš igrat kao netko ko izgleda kao ti
meni nije svejedno. jer volim vidjet da su u medijima koje konzumiram i volim zastupljeni ljudi koji izgledaju, ponašaju se ili misle slično kao ja, ili da se barem mogu poistovjetit s njima na nekoj razini (tipa izgled ili rod). zato volim vidjet lgbtq+ likove, zato volim vidjet dobro napisane ženske likove, i zato mi je automatski igra interesantnija ako ima takvih likova. i još pogotovo ako ima ne-bijelih likova, jer to samo pokazuje da developeri vide dalje od vlastitog nosa. prefarbat par skinova, malo izmijenit strukturu lica ako treba i napravit smeđe ili crne ljude od bijelih NPC-jeva stvarno je najmanji mogući trud koji možeš uložit u igru, i ne kužim zašto to ne bi postalo standard, bez obzira bila radnja igre u fejk skandinaviji ili u fejk poljskoj ili gdje god. ak ste mogli ubacit hipogrife i zmajeve onda možete i crnce.
urota se zove institucionalni rasizam i seksizam i patrijarhat lmao. nije da su AAA glavešine rasisti i ženomrsci nego su jednostavno, kao što piše u članku, većinom privilegirani bijeli frajeri koji jednostavno nisu svjesni toga da su nešto previdjeli ili da nekoga izostavljaju, zato što su okruženi ekipom koja je istog spola i iste rase kao i oni i nema im tko reć, e gle a da možda ubacimo žensku koja nije samo par sisa? a da ubacimo neke ljude koji nisu bijeli? a tu je i marketing i to da se stvari bolje prodaju ako se igra na sigurno (bijeli muški protagonist).
čisto sumnjam da prije nije nikoga bilo briga za to, samo smo počeli više promišljati o takvim stvarima i u industriju/novinarstvo je ušla ekipa koja ne spada u krug privilegiranih bijeli frajera, tako da se više progovara o tome. nije da toga prije nije bilo i nije da su sad odjednom sve igre ikad seksističke i rasističke, nego smo jednostavno počeli više razmišljat o onome što dobivamo i tražit kvalitetnije proizvode.
naravno da je bitno da je igra dobra. kaj ne misliš da je možda igra malo bolja ako je glavni lik malo drugačiji od svih drugih glavnih likova u svim drugim AAA igrama? meni je fakat dosta gledanja jednog te istog bijelog frajera u srednjim 20-ima/30-ima s smeđom kosom i trodnevnom bradicom, ili varijacija na temu (ali ne prevelikih!) u skoro svakoj igri koju vidim. dosadno je, neinspirirano i lijeno.
ne kužim zašto se svaki put ovi komentari 'a kog briga koje je boje i spola glavni lik' javljaju tek kad netko veli e ljudi, možda nije oke da su glavni likovi toliko uniformni i napravljeni po istom kalupu. jel vam smeta to kaj vas se podsjeća na to da su apsolutno svi mediji prilagođeni vama i da to nekim ljudima ne paše? neće vam nitko uzet vaše igračke i neće sad prestat radit igre s neobrijanim bijelim frajerima u kasnim 20-ima/ranim 30-ima zato kaj je jedan smeđi tip napisao članak o tome kak nije oke da su svi u igrama bijeli, ili zato kaj je jedna žena napisala članak ili snimila video o tome kak nije oke da su svi u igrama muškarci. ne boj se.
Keks - ne vidim smisao u tome.. Zamisli šta bi bilo da ubace rase u igru i prikažu na način kako se tretiraju witcheri, vještice i općenito sve što nije "ljudsko"!
ne znam zaš bi to napravili lmao. mislim, izmišljene rase kao metafora za stvarnu opresiju (tipa elves u dragon ageu metafora za rome, dwarves za židove, itd) je dosta problematična stvar i ne bi sad o tome jer se ne osjećam dovoljno informirano i kompetentno da krenem o tome pričat. ali mislim, nije stvar u tome da oni stvarnu opresiju preslikaju u video igru, nego čisto da uključe ljude koji nisu bijeli i da pokažu da i oni postoje i rade i žive i, šta ja znam, vode krčme i obrađuju polja i kuju mačeve itd itd. da se izgubi ta uniformnost koju većina uzima zdravo za gotovo i rijetko preispituje. i isto tako, ako ćeš uključivat izmišljene rase kao metafore za opresiju, što fantasy voli radit, onda NE MORAŠ radit priču o opresiji na temelju boje kože unutar jedne rase (ljudi ili elfova ili patuljaka ili čegagod) jer si već pokazao da rasizam postoji na temelju toga da nitko ne voli vičere ili vještice ili elfove. nema potrebe to poduplat, po mom mišljenju, i dodat još rasizam s obzirom na boju kože. iako je stvarni svijet puno kompliciraniji i rijetko imaš samo jednu liniju opresije i to je to. kužiš, ne mora se tu radit ni o kakvom slanju poruke niti ničemu (iako nažalost kao pravilo se uvijek šalje nekakva poruka kada god napraviš lika koji nije bijeli frajer jer će uvijek bit šitstorm od drugih bijelih frajera da Zašto To Radiš, sigurno imaš nekakav Skriveni Plan). nego čisto o uključivosti i raznolikosti.
Gdje su bile te rase u srednjem vijeku u nordijskim zemljama ili kod Slavena? Nigdje!
a) lmao, da, jer su crni i smeđi ljudi izmišljeni tek u 21. stoljeću i došli su svi ravno iz afrike i prije nisu nigdje postojali. ima hrpetina slika iz nizozemske, češke, njemačke, španjolske, itd. na kojima su prikazani ljudi tamnije boje kože i crnci i smeđi ljudi
b) lmao, da, jer su u nordijskim zemljama i kod slavena u srednjem vijeku postojali i opstajali zmajevi, harpije, vukodlaci, vampiri i ostale stvari. gle nemojte se pozivat na ovaj argument jer je glupi i rasistički argument ako se pokušavate na njega izvuć u fantasy svijetu koji je prepun izmišljenih stvorenja. lakše ti je povjerovat u postojanje zmajeva nego u postojanje ne-bijelih osoba u zemlji baziranoj na slavenskoj mitologiji? stvarno? ne, stvarno?
ne prozivam ja vičera jer je ovo boljka skoro svih fantasy igara, samo sam stavila na ovu temu jer članak baš uzima vičera za primjer, i to s dobrim razlogom. očito da je vičer super igra, apsolutno to nitko ne poriče, ali ovo je bilo samo tipa, ah gle, ova stvar je možda nešto na čemu bismo mogli raditi.
isto tako, inače, čisto generalno: ako vam ne-bijela osoba kaže 'ovo je rasizam', vjerojatno su u pravu jer znaju više o tome što govore nego vi, jer nažalost imaju iskustva s tim. (ako vam žena kaže 'ovo je seksizam', vjerojatno je u pravu jer zna više o tome što govori nego vi, jer nažalost ima iskustva s tim.)