Nightmare Alley (2021) - 8/10
Del Torov povratak u formu nakon par, meni osobno, mlakih uradaka. Ovo je, u suštini, film noir u modernom ruhu. Izvrsna produkcija i retro karnevalska atmosfera odmah su me osvojile, no film opravdava očekivanja i sa dramske strane. Ako imam zamjerku, to je povremen osjećaj šupljine kod likova, nešto što vrhunska gluma djelomično spašava, ali ostaje ta određena nedorečenost. Kako god, fin film kojeg se isplatilo pogledati.
Black Box (2021) - 8/10
Francuski triler o agentu avio-kompanije koji istražuje misteriozan pad putničkog aviona analiziranjem crne kutije i pritom nailazi na sumnjive detalje. Strukturalno, ovo je konvencionalan film u kojem protagonist mic po mic otkriva pozadinu naizgled neobjašnjivih događaja i, naravno, nitko mu ne vjeruje, prate ga crni automobili i tako sve po utabanoj formuli. Ali uspijeva se izdvojiti profesionalnom izvedbom u svakom aspektu, počevši od nekih intrigantnih scenarističkih ideja koje ne želim spoilati do ekspertno odrađene ekspozicije i polaganog dizanja intenziteta. Ovo je jako dobar film čiji storytelling smo već viđali u sličnim oblicima, ali nudi tematski frišku perspektivu.
A Hero Never Dies (1998) - 5/10
Hongkonška krimi-drama o dvoje konkurentskih hitmana koji udruže snage prtiv bivših poslodavaca. Prosječan film sa upitnim scenarijem i tek ponekim highlightom u vidu akcijskih scena.
Motorway (2012) - 7/10
Akcijski triler HK redatelja Soija Cheanga. Tanka priča o lovu mladog policajca na iskusnog pljačkaša iskorištena je tek kao baza za brojne potjere automobilima koje će zadovoljiti ljubitelje takvih stvari. Meni se film prilično svidio no imam osjećaj da mi se neće duže urezati u pamćenje.
Flic (2005) - 6/10
Japanska detektivska drama koja funkcionira kao quirky alternativna verzija Twin Peaksa. Kasnije postaje previše surealna za moj ukus ali drži pažnju.
Eye in the Sky (2007) - 7/10
Zabavan hongkonški policijski triler. Kasnije je remakean kao Cold Eyes u Južnoj Koreji. Taj film mi se mrvicu više dopao.
Blood and Bones (2004) - 7/10
Epska drama o korejsko-japanskom imigrantu koji je u Japanu proveo većinu života i vodio ga kao najveći tiranin. Težak film kojeg ne bih opet gledao, no Takeshi Kitano kao glavni lik je doista impozantna pojava.
Kung Fu Hustle (2004) - 7/10
Otkačena akcijska komedija. Nije moj đir, ali zabavila me.
I, the Executioner (1968) - 6/10
Japanski noir o lovu detektiva na serijskog ubojicu. Film promatramo iz stajališta jedne i druge strane što zapravo i nije neka prednost jer lik ubojice nije previše zanimljiv, čak i sa neobičnim motivima iza njegovih poteza. Onako, film se može pogledati ali očekivao sam više.