The Rite "Obred" (2011)
Htio neki horor film i dobio sam ga. Najviše zbog Anthony Hopkinsa a i film sam prvi puta pogledao.
Film temeljen prema istinitim događajima. Riječ je o ocu i njegovom sinu studentu teologije. Njih dvojica bave se malo tkome ugodnim poslom, odnosno imaju firmu za ukop preminulih koja se bavi svime od uljepšavanja mrtvaca pa sve do ukopa ili kremiranja.
Student teologije Michael Kovak odluči da nije taj poziv za njega i piše pismo nadređenima da ga se odriješi obaveza jer za taj studij dobio je poveču stipendiju. Uglavnom da malo skratim priču. Ne vjeruje u Boga ni u prisustvo zla i smatra da nema šta radit u tom pozivu budućeg svečenika.
Jednog dana prisustvuje prometnoj nesreći u kojoj mlada djevojka teško strada i zatraži pomoć na cesti, prilazi joj student i ona ga zatraži oprost i odriješenje grijeha. Bio je odjeven kao mladi svečenik. On je odriješi i govori joj lijepe riječi utjehe.
To je vidio i čuo njegov profesor također teolog i svečenik. Njemu student ponovi da ne želi postat svečenik jer to je bila mamina a ne njegova želja. Profa ne odustaje i ne prihvača i čak mu prijeti da će morat vratit novce za stipendiju. Veli mu da ga vidi u tom pozivu svečenika i da je upravo on najbolji za taj posao. Student se prestraši toga da mora vratit novce i prihvati savjet svog profesora. Profa ga šalje u Rim na dva mjeseca na obuku i da upozna jednog svečenika koji se bavi egzorcizmom.
Tom svečeniku je zadatak da studenta uvjeri u suprotno i vodi ga sa sobom na jedan egzorcistički obred mlade djevojke od 16 g koja je u poodmakloj trudnoći a otac djeteta je njezin otac koji ju je silovao. Uglavnom incest teški.
Dalje ne bih išao sa pričom.
Šta se tiče glume, ona je izvrsna od strane sviju protagonista Pošto je film snimljen prema istinitom događaju to mu daje još dodatan legitimitet.
Spec efekata nema puno premda sam ih očekivao u takvom filmu. Onako je baš običan i jednostavan da je to prekomentirao i sam svečenik u filmu kada je prisustvovao prvom egzorcističkom obredu misleć kako ima tu puno svega za vidjeti. Film nije poput drugih sa istom tematikom. Ima ponekih zastrašivanja pa se čovjek baš onak zbrcne ali sve je to ok. Tko voli horore sa takvom tematikom a ne želi se previše prestrašivati ovaj film je savršen za njega, nju.
Dajem mu 8.5/10.