The Stranger (Netflix) (2022)
Ovo nije film za svakoga. Rijec je o sporom psiholoskom trileru snimljenom u Australiji, inspiriranim stvarnim slucajem, koji je na trenutke zbunjujuc, ali na kraju u potpunosti ima smisla. Mozda je moglo biti malo jasnije izvedeno u samom startu, ali ne mogu reci da je nesto sto pretjerano zamjeram. Na Metacriticu je u 70-kama, dok je na IMDb-u 6.6, no osobno mi se cini da su ocjene nesto nize bas zato sto je sporiji, smatram da zasluzuje puno visu ocjenu. Ne bih htio pisati o radnji, van toga da je psiholoski triler, jer je dio privlacnosti i u tome da se otkrije sto se radi, no da u par rijeci opisem: covjek se busom vraca kuci i preko puta njega sjedi pricljiv covjek s kojim se sprijatelji i kome pomogne nabaviti auto; on ga zauzvrat povlaci u sumnjive, ali dobro placene poslove kako bi mu se iskupio za ucinjenu uslugu.
Glavne uloge igraju Joel Edgerton i Sean Harris, i iskreno ne znam koji od njih je bolje odglumio. Stvarno su me odusevili. Edgerton mi je posebno drag s odabirom uloga u zadnje vrijeme, primjerice u The Kingu je bio izvrstan. Zapravo, i Harris je tamo glumio. I on je bio odlican! U svakom slucaju, dva vrhunska glumca koja biraju manje razvikane filmove, ali ih zato svojom glumom podizu na visi nivo.
Tezak i spor film, ali jedan kojeg cu jako dugo pamtiti.
Legends of the Fall (Netflix) (1994)
Je li rijec o sapunici na rancu? Je. Je li svejedno filmcina? Bome je. Mislim da sam ga do sada pogledao 100 puta, a sada je odradeno i 101. gledanje. Brad Pitt na svom vrhuncu, cudesni Anthony Hopkins i nevjerojatni Zwick iza kamere. Predivno snimljen film prepun kadrova divljina Kanade, dodatno popracen fenomenalnom glazbom nikad prezaljenog Jamesa Hornera.
Jako mi fali ovakav tip filmova i tesko mi je tocno opisati u par rijeci o kojem je tipu tocno rijec. Odabrat cu rijeci "grandiozno" i "spektakl" jer to na neki nacin i jest. Film ogromne skale koji prica jednu nezaboravnu pricu i popracen je tom Hornerovom glazbom kakve danas, nazalost, u filmovima vise nema. Ne znam hoce li se opet vratiti takav tip filmova, no kazu da je moda ciklicna pa se nekako nadam da isto vrijedi i za filmove. Ako do toga dode, bit cu redovito u kinu.