Prvi film
The Flight of the Phoenix "Feniksov let" (2004)
Gledao sam i originalni iz 1965 i taj mi je ostal u sjećanju kao vauuu film. Postoje razlike između to dvoje filmova.
Nije ni ovaj loš, (što više dobar je) odnosno novija ekranizacija i o njem ću napisat par riječi.
Dok je jučer bil ffa miting, ja sam u tu čast gledal feniksov let i odletil u drugom smjeru 😆.
Pustolovni film.
Zbog nerentabilne bušotine koja nema više što crpiti, skupina radnika u zabiti Mongolije se mora premjestiti na drugo mjesto. Dolazi po njih avion i odu oni tako u suton i happy end, hehe!
Ma malo morgen happy end. Dogodi im se oluja dok oni tako lete avionom, turbulencija na visokom nivou. Pri podizanju iznad strujanja oluje, zahvatiše donjim trupom aviona obližnju stijenu i izgubiše kontrolu i uz svo kovitlanje padoše oni svom silinom prema pustinji.
Lijepo se spustiše, baš lijepo jer pri slijetanju nitko nije poginul. Doduše jedan je ispal iz aviona kad se pravil važan i ode on dolje po sili teži.
I šta sad, puno ljudi, malo klope, signala za zvati pomoć nema. Sjedit i čekat ali ne. Na avion prije leta se ko bogom dan ukrcal i on, mali od kužine koji inače dizajnira avione takoreć u blenderu. Zna mali sve i vuće ostale za nos a malo me podsjećal na Dustina Hoffmana u filmu Leptir.
Dok ostatak ekipe ne zna šta će, kukaju ko babe, mali je skužil da se od zdravih ostataka aviona može napraviti drugi i manji i dali su u tome uspjeli i jesu li uopće prihvatili takvu ideju od malog, nek svak pogleda film. Ja bih tom filmu ipak dal 8.5/10.
Drugi film
Oblivion "Zaborav" (2013)
Američki ZF u kojem Tomek Cruise ima glavnu ulogu.
Taj film je žanrovski total drugačiji od prvog ali imaju dodirne neke točke poput preživljavanja i zajedno i složno smo jači 😘
Uglavnom zabavan film kojeg sam uspio odgledati u dva dana. Do kasno trajal pa sam ostavil za drugi dan. Prvi dio napet a drugi još i napetiji.
Tehnologija, umjetna inteligencija i strojevi su sjebali planet Zemlju i zavladalo to sve skup njome a sa druge strane tu su i otpadnici tzv. strvinari kojima bih garant i ja pripadal. Oni žele sjebat novi poredak i ustrojstvo pa rade svakodnevno spačke.
Talking and shooting Tom koji krene na svoj uobičajeni posel da popravi ono kaj su strvinari sjebali i na tom zadatku pronađe i knjigu u kojoj piše što se zapravo dogodilo. Inače su mu izbrisali svo sjećanje da bude pravi poslušni aparatčik ali klica sjećanja je u njegovom srcu.
Počinje bit znatiželjan i saznaje što se dogodilo i u svojoj glavi obrne stvar i spašava još ono malo ljudskosti koje je ostalo.
Filmu dajem jednaku ocjenu kao prvom jer sam se jednako zabavil 8.5/10.