Mother! (2017) - 8.5/10
Znam da je dosta kontroverzan ovaj film bio prije par godina kad je izašao, ali uspio sam se sačuvati od spoilera tako da sam u film ušao ne znajući skoro ništa o njemu. Općenito Aronofskya kao redatelja cijenim i pogledao sam sve njegove filmove osim Noahe. Requiem mi je jedan od najboljih filmova ikad, Pi i Black Swan su odlični, kao i Mother!, a Wrestler je kvalitetna drama. Jedino mi je možda Fountain od njega bio malo dosadnjikav, ali u globalu solidan film. Znam da čovjek ima raziličiti opus i da nije dosadan redatelj, nego netko tko će svojim filmovima stvarno pokušati ostaviti dojam na tebe. Kao što sam jučer napisao, prva trećina filma koji mi je izgledao kao neki čudan mix trilera i drame mi je bila apsolutno genijalna. Čudni likovi i briljatno prenesena akward atmosfera i njihovi odnosi. Kasnije mi je postajalo jasnije da film nije to što se čini na prvu nego alegorija puna metafora na temu modernog prepričavanja Biblije (barem sam ja tako shvatio). Ali nakon malo švrljanja po IMDB Triviji, tako neku zamisao je imao i Aronofsky sa očitom kritikom današnjeg društva. I moram priznat da mi se jako svidjelo. Film nekad je stvarno over the top i pretenciozan, ali redatelj je htio ostaviti snažan utjecaj. Definitivno film koji te neće ostaviti ravnodušnim i o kojem ćeš razmišljati neko vrijeme. Shvaćam zašto bi nekima ovaj film mogao biti užasan, ali nekako sam dojma da bi i Aronofsky bio razočaran da ti je dojam bio ok. Vjerujem da je išao na to da ovo bude film koji će ti biti ili užasan ili odličan. Na svu sreću, ja sam u ovoj drugoj kategoriji.
Zapravo jedino mi je žao što neću moći vidjeti kakav bi film bio do kraja da je cijelom svojom radnjom bio klasičan triler/drama kao u prvoj trećini. Ima tu potencijala Aronofsky za tako nešto, pogotovo jer su likovi Harrisa i Pfeiffer tako briljatno napisani i ne sjećam se kad sam zadnji put tako iskreno mrzio neke likove. Da se koncentrirao do kraja da film ide u tom smjeru, mislim da bi napetost bila 'through the roof' u međuljudskim odnosima i njihovim dijalozima. A to uopće nije lagano kvalitetno napisati.