The Matrix [1999]
R | 2h 16min | Action, Sci-Fi | 31 March 1999 (USA)
When a beautiful stranger leads computer hacker Neo to a forbidding underworld, he discovers the shocking truth--the life he knows is the elaborate deception of an evil cyber-intelligence.

[10/10]
Ne znam kojim bih ga superlativima prvo počastio. Jedan od najboljih filmova svih vremena definitivno jest. The Matrix iz sada već davne 1999 je po mnogim stvarima puno ispred svojeg vremena. Bolesno savršena vizija dviju sestara. Tako savršen prikaz distopijske budućnosti sa tako savršenom unikatnom rekao bih nalik noir atmosferom. Iako sam praktički zaljubljen (no homo, just expression) u lika i djelo Keanu Reevesa, iako je glavni glumac, zapravo je najslabija karika uvjetno rečeno filma. I rekavši takvu glupost želio bih je pojasniti. Odličan je Neo i super ga je utjelovio Keanu, ali pored toliko savršenosti kojom odiše film, zapravo me je njegova izvedba najviše ostavila ravnodušnim. Na prvo gledanje mi je bio vrh, prije deset godina mi je bio vrh, a sada ga još više cijenim, jer s ozbirom na godine i što su današnji filmovi u stanju prikazat u odnosu na tehnologiju, The Matrix iz jebene 1999 je jebeno čudo. Od slow motiona, koreografije, pa sve do ikonskih scena kojih ima pregršt u filmu. Po sjećanju znao sam film prije gledanja pa skoro cijeli i bojao sam se da su me današnji filmovi razmazili po pitanju koreografije borbe te da će me ponovno gledanje ovog filma pomalo razočarat po pitanju borbe, no naprotiv. Neke scene su jebeno nezaboravljive, a uloga i izvedba iste od Laurence Fishburna, Carrie-Anne Moss i Hugo Weavinga su van ovog svijeta. Film spektakularno i dalje djeluje i izgleda, ovog puta u 4K BR-u. A golica mi maštu malo da se ovaj film pojavi u kinima kao neka retrospektiva - to sranje bi bilo prejebenofantastično. Volim cijeli serijal, pa bih mogao odmah pogledat i oba nastavka u šusu. Tko ovo nije gledao, taj je u jebenoj matrici čovječe.