Con Air (1997) - 2/10
Zamisli da se voziš ulicom na biciklu, minding your own bussiness, paziš na crveno, paziš na sve i onda ti neka budala presiječe put autom na zebri i odletiš preko haube i usput slomiš obje noge. Stvarno užasan dan, no ajde preživio si, makar jaučeš od bolova. Hitna dolazi po tebe, vozi te u bolnicu, ti zoveš ženu, javljaš šta se dogodilo. Kaže ona, ubrzo ću doći, moram još nešto obaviti. Kad ono, baš dok gledaš kroz prozor hitne, ugledaš nju kako sjedi u nakom kafiću s nekim muškarcem i drži ga za ruku. Misliš si, pa nije moguće, brak nam je dobar, jel moguće da me vara. No bol u nogama je toliko jaka da ne misliš sad previše na to, nego na to kako ćeš što prije stići u bolnicu, da te izoperiraju, pa ćeš kasnije razgovarat sa ženom. Nakon operacije, doktor kaže da su se stvari zakomplicirale, i da će nažalost morat amputirat jednu nogu. Slušaš i ne vjeruješ kakve užasne stvari su se počele dešavat. No da stvar još bude gora, zove te šef na telefon, javlja da si nažalost tehnološki višak i da ćeš nažalost dobiti otkaz na kraju mjeseca. Već si na rubu plača od muke, ne znaš jel sanjaš ili se ovo stvarno događa. Žena napokon dolazi, sva uznemirena zbog onog što ti se dogodilo, ti joj govoriš o svim užasnim vijestima i napokon ju pitaš za muškarca u kafiću. Ona brizne u plač, priznaje nevjeru, govori kako joj nisi pružio dovoljno ljubavi, bla, bla, bla. Ti si gotov, ovo je nemoguće, život mi je uništen, zašto se meni ovo događada. Doktori ti daju neke lijekove za smirenje, bar da ti malo pomognu, upale ti televiziju, nadajući se da će te to natjerat da barem o nečem drugom razmišljaš. Na TV-u je baš Con Air. Pogledaš i izdržiš do kraja. Pozoveš doktora i kažeš: 'Ovo je bila kap koja je prelila čašu, želim da me se eutanizira'.
Ja ne znam zašto je itko od uključenih u ovaj film prihvatio raditi na njemu. UŽAŠ. Čisti užas. Toliko naive, patetike, neracionalnih odluka, loše glume, dijaloga, ali i samog scenarija već jako dugo nisam vidio. Cage je nakon ovog filma trebao završit karijeru jer ova uloga je vrijedna stoljetnog prijezira.
Btw: Nisam očekivao da će Parasite baš ovoliko pomesti na Oscarima. Drago mi je, ne toliko zbog samog filma, nego zbog Bong Joon Hoa koji je napravio nekoliko vrhunskih filmova i sad je sve došlo na naplatu. Sad još i Chan Wook Park još mora isto napraviti.