Mission Impossible - Ghost Protocol (2011) -- 7.5/10
Stvarno je bolji od prva tri, a najviše me podsjeća na jedinicu. Opet je fokus prebačen s pucačine na špijunska posla, što je rezultiralo scenama koje pariraju provaljivanju u CIA-ino sjedište u Langleyu. To mi je do sada bio najbolji moment u franšizi, ali je cijeli segment u Dubaiju bio jednako pamtljiv i to u cijelosti: od Cruisevog pentranju po Burj tornju, dvostrukog sastanka (primjetit ću manjak maski), narednog obračuna i na kraju potjere u pješčanoj oluji (frontalni sudar dvaju auta je bio lagani callback na sličnu scenu s motorima u MI2).
Naravno i početak mi je bio odličan s bijegom iz zatvora, kao i provala u Kremlj.
Prepoznah Navojca i Grbića, i za potonjeg mogu reći da je imao dosta solidan engleski kasnije u filmu. Sviđa mi se „ime“ Navojčevog lika na imdbu: burly russian prisoner.
Simon Pegg reprizira svoju ulogu i ovoga puta i on ide na teren, preuzimajući ulogu hakera-agenta od Luthera (Ving Rhames), Cruiseu su još društvo pravili Jeremy Renner i Paula Patton. Svi su odglumili bez zamjerke.
Hendricks mi je imao poznatu facu, ali tek sam kasnije skužio da je on (Michael Nyqvist) glumio glavnog ruskog mafijaša u John Wicku. Nakon niza gramzivaca, sad smo dobili spaljenog ideologa kao negativca.
Film je završio na lijepoj noti, ima tu kemije između Rhamesa i Cruisea. Drago mi je što je otkriveno da mu žena ipak nije mrtva, jer bi mi bilo prebedasto da su si ostavili prostora i krenuli na nove romanse. Čak sam se pribojavao da će pri kraju pokušat izmisliti nešto između Ethana i Jane.
Film je pokazao dozu samosvjesnosti pa ima pokoja diskretna šala na svoj račun, poput samouništavajuće poruke kojoj treba pomoći sa samouništavanjem ili stroja za maske koji brika. Najbolje je to Luther sročio: „You're still corny, Ethan.“
Mission Impossible – Rogue Nation (2015) -- 7/10
Dobar, ali u dijelovima dosadan i generalno nekako zaboravljiv. Dok svaki prijašnji film ima neki svoj određeni štimung, ovaj se čini kao mišung prijašnjih dijelova, pa lakše ispari. Segment u Bečkoj opernoj kući je pamtljiv.
Svaka čast Cruiseu na držanju daha, ali i velika pljačka ovog filma me se slabije dojmila nego pljačke u prijašnjim.
Nastavili su s negativcima motiviranim ideologijom, čak su se malo više potrudili razraditi negativca i njegove motive. Za razliku od čistog armagedona, ovaj namjerava ostvariti novi svjetski poredak kroz terorizam.
Mission Impossible – Fallout (2018) -- 8/10
Sigurno je i djelomično do doživljaja u kinu, ali svakako je najbolji MI film, teško da imam dileme. Film je gas do daske od početka do kraja, bilo da se radilo o akciji ili o obratima, izdajama i prevratima. Ima uvjerljivo najbolje koreografirane hand-to-hand borbe, ja sam se cimnuo kad je Cavill frknuo onog frajera kroz ogledalo u WC-u.
Set pieces se nižu jedan za drugim i svaki je impresivan, ponekad su isprekidani s malo mirnijim scenama no i one uspjevaju održati interes, što Rogue Nationu nije uvijek polazilo za rukom. Teško je izdvajati određene akcijske scene, jer bih najrađe sve – a mislim da je to dovoljna preporuka za sve ljubitelje akcijskih filmova. Ono što sve to čini još impresivnijim je predanost odrađivanju stuntova i izbjegavanje pretjeranog oslanjanja na CGI. Priča o tome kako je Cruise slomio gležanj i svejedno završio snimanje scene koja je završila u filmu je već poznata, jednako su impresivni podaci da je naučio voziti helikopter ili izveo skoro 100 HALO skokova za potrebe filma.
Soundtrack je upadljiviji i lijepo komplementira akciju.
Na početku filma sam se već uplašio da će ubiti Luthera Stickella, bio je jedna od rijetkih konstanti u franšizi kroz godine i trenutak je bio prigodan ako su htjeli prirediti emotivniju scenu, ali srećom nisu. Nije mi sjelo ubijanje Hunleya (Alec Baldwin), napokon smo imali istog šefa u više od jednog filma te je Baldwin donosio određenu dozu humora, ali morali su.
Cavill je bio odličan kao negativac, šteta što su to spoilali u filmu.