Cuba and the Cameraman - Životno djelo, meni do sada nepoznatog Jon Alperta, koje od početka do kraja hvata srž onoga što mu je i glavna tema; život na Kubi, od početka revolucije Fidel Castra do njegovog kraja. Vjerovatno će jako mali broj njih pogledati sam dokumentarac, ali meni je svakako drago da jesam. Čovjek je u doba hladnog rata bio među prvim Amerikancima koji je otišao na Kubu snimati, intervjuirati, unatoč što svi znamo kakav je odnos između Kube i SAD-a bio. Film to dočarava perfektno, a i sam Jon na Kubu ide zadnjih 50 godina i sve to snima i sklapa u stvarno predivan, topao dokumentarac kroz svoj život. Stvara prijateljstva, u ponovnom povratku se vraća i traži stare prijatelje da vidi kakav im je život, da li se išta promjenilo, također je možda i prvi koji je dobio intervju s Castrom, s kojim je na kraju, usudim se reć postao dobar prijatelj jer i s njime se ponovno susreće i ne to da je odnos profesionalan nego baš onako opušten razgovor, pa intervju. Od početka do kraja daje neki ugodan osjećaj, iako surov prikaz kako je stanje na Kubi krenulo nizbrdo kako je počeo pad SSSR-a, ali opet predivno iskustvo za pogledat i vidit kako je se situacija promjenila i kako se ljudi mjenjaju na gore ili na bolje. Drago mi je da je i Netflix to prepoznao, ako ikome to šta znači. Tko ima vremena, stvarno topla preporuka. ;)