Shortwave (2016)
Ponukan relativno dobrim ocjenama i opisom (SF / triler) odlučio sam skinuti i pogledati ovaj film. To je bila greška.
Žena odvede dijete u vrtić, ode u WC i kada se vrati njena kćer, zajedno sa svim ostalima, nestane. Jadna i uplašena majka istrči na ulicu i viče ''where is everybody?'' nakon čega tipični gledatelj pomisli da su su svi u gradiću nestali i da sad slijedi nešto misteriozno. Ali ne. I ovo je bio spoiler za prve 3 minute filma.
Ta ista žena i njen muž, koji podosta nalikuju na Lily Collins i Jakea Gyllenhaala sa naočalama - ne znam da li je to namjerno ili slučajno - se usele u kuću nekog poznanika u, valjda, nadi da će konačno preboljeti nestanak kćeri i započeti iznova. U prvih 40 minuta filma se ništa ne dešava, a valjda jedini film koji u tih početnih 40 minuta ima manje teksta - ne računajući nijeme filmove - je 2001. Odiseja. Umjesto toga, redatelj pokušava napraviti nekakav art film ili koji vrag, svako malo nabacuje nepovezane scene i igra se kamerom, dok u pozadini svira melankolična glazba koja bi valjda trebala reći kako se ovdje radi o dubokoumnom filmu. Slično sam sranje vidio i u Another Earth, ali tamo je barem priča bila zanimljiva, Rhonda (glavni lik) je bila zanimljiva iako gotovo ništa nije pričala, plus što isti ima ovu scenu:
https://www.youtube.com/watch?v=bk9cFb5OJmE
Sad, zašto sam spomenuo ovaj gore film? Zato jer nakon tih 40 minuta konačno saznajemo da je njen muž neki tip koji se bavi ''proučavanjem'' signala izvanzemaljskog podrijetla, i da, otkriju nekakav signal i skuže da sa kućom nešto nije u redu. Nakon 40 minuta film se zaokrene za 180 stupnjeva, ali i dalje ostaje sranje - koliko god to čudno zvučalo.
Nezz, ja film vidim kao loš spoj Contacta i Arrivala. Užas.