Black Panther
PG-13 | 2h 14min | Action, Adventure, Sci-Fi | 16 February 2018 (USA)

★★★★★
Frstings frst: Jako, jako, jako kvalitetno odrađeno.
Ima nekih mana, ali u globalu točno kak sam reko red iznad.
Drugo, da maknem odma sa popisa jednu stvar, film je u biti drama. Čuo sam čak i dosta žalbi da je spor i monoton.
Osobno se nebi složio s tim (sad sam onu "nebi se štel mešati" facu složio ko da se razgovaram s nekim uživo jebote malo sam se prepao za mentalno zdravlje hahahaha).
Mislim da je malo ozbiljniji film sa fokusom na dijalog dosta potreban MCU odkad su Thor i Guardiansi, po mnogima pretjerali sa humorom.
Nije da je sad ne znam kakva dramurina, ali nasmijao sam se na svega dva-tri momenta i to je jedan bio poduži smijeh, a druga dva u biti chukle.
Postoji i akcije više nego u normalnoj drami, al u suprotnom nebi ipak bio superhero film.
E sad najjača stvar mi je kaj je akcija jako prizemna i kolko-tolko "realistična" do jednog momenta na kraju filma koji ipak odaje da je ovo Marvelov film. Postoje samo dvije prave akcijske scene od kojih je samo jedna u biti velika. Ostalo su sve srednje duge hand to hand borbe i te scene su u biti najviše odredile ton filma za mene.
Sve je, naravno jako lijepo odrađeno kako vizualno tako i dinamički.
To je u biti to od akcije.
Vizualno film oduševljava. Najviše je za to zaslužan stil koji jednostavno odiše Afrikom. Glavni grad Wakande koji na promotivnom materijalu izgleda kao hrpa CGI zgrada u biti je jako prizemno mijesto koje, ako se zanemare različitosti zbog izolacije od ostatka svijeta i tehničkog napretka, djeluje organski i kao da je prirodno evoluirao iz selca u gradić pa u velegrad. Jako je slojevito dizajniran pa vidimo i visoke zgrade i kućice u starijem dijelu grada pa i farme u okolici. Prakički se vide kvartovi na fikcijskom gradu koji je u krupnom kadru sve skupa dvije minute.
Građani Wakande su jako raznoliki i donekle podjeljeni u tih nekoliko plemena što ih po nekim stvarima svrstava u određene skupine. Stvarno super djeluje i teško mi je opisat jer je tolko slično stvarnom životu pa ne djeluje kao drugi planet ili budučnost, a opet dovoljno različito da vjeruješ da je tehnološki naprednije i izolirano od ostatka svijeta.
Soundtrack je čaroban i ne znam uopće kak bi ga opisao nekome tko nije to čuo. Neznam kak se zove, ali radi se o tradicionalnoj afričkoj glazbi koja je ukomponirana u neki Nolanovski BRRRRMMMM stil sa naglim uskakanjem i iskakanjem muzike.
Stvarno bolje nemogu, al nisu ni oni mogli jer je soundtrack bombon.
Malo zna bit i trippy.
Novi kostim od Pantere mi je zakon, ali nisam siguran da mi se sviđa ljubičasta boja u kontrastu i nova maska koja je izgubila dosta čovječnosti u korist mačkastosti.
Išli su više na stripovski stil sa manje vidljivih spojeva tkanine i raznoraznih strapova pa to recimo po načinu konstrukcije izgleda sličnije Spider-Manu, dok stari kostim vuče na onaj Kapetana Amerike.
Oba su zakon, stari mi je mrvicu ljepši.
Klaue (Klaw) je super negativac iako po meni premalo iskorišten u korist Killmongera.
Killmonger je jedini američki crnac u filmu. Dost dobar villain i super su ga složili.
Skoro svi likovi su jako simpatični i lajkabilni. T'Challa je u Civil Waru bio distanciran dosta, a ovdje je baš pravi protagonist i stoji mu. Cijelo vrijeme razumiješ gdje je mentalno. Sporedna ekipa isto jako karizmatična.
Na kraju ono bitno.
U medijima se već mjesecima razglaba o filmu kao nekom black empowerment spektaklu koji će promjenit sve za crnačku populaciju U AMERICI.
U filmu toga nema.
Radi se o afrikancima, a ne afroamerikancima i takav su film napravili.
Wakanđani su stvarno super napravljeni i ne koriste hip hop sleng ili pozdrave čega sam se prepao kad sam vidio trailer sa Kendrickom i T'Challu kak se rukuje sa Shuri.
Super mi je kak je Black Panther prvi crni superhero film i zato je sudbonosan, a kad su izašli Shaft ili Blade niko ništa.
Kaj smo tak nazadovali u zadnjih 40 godina?
Uglavnom u filmu nema SJW i PC sranja i znam da će se to par članova ovdje posebno svidjeti.
Al evo lažem. Lažem zato kaj je ovo tolko dobro da moram napravit diverziju da ne sjebem punchline.
Main villain svojim motivima praktički indirektno predstavlja Black Lives Matter pokret.
Naravno to je odrađeno jako suptilno i nigdje se ne spominju nikakva imena ili pojmovi, a nema niti ismijavanja ili čak ni aluzija na stvarnu situaciju, ali za one koji malo prate shvatit će poveznice.
I zanimljivo je kad razmislim da je on jedini američki crnac u filmu i jel slučano baš to motiv. Koju zapravo poruku to šalje.
I zato kad kažu da je Black Panther bitan film za crnce reći ću: Da, stvarno je! Al iz skroz suprotnih razloga od onih na koje mislite.
Greške:
malo monotono nekima
nema akcije puno
nema humora puno
Jesu to greške?
Kak si ko zeme.