Harry Potter serijal - gleda sam zadnjih tjedana na HRT, s tim da sam uvatija tek od sredine drugog filma. S obzirom da sam ih gleda sve već prije, nisam tija pisat za svaki nastavak zasebno. Ali red je da sad koju rič napišem.
Stvar je kod ovog serijala da sam odrasta uz njega pa mi je nemoguće bit objektivan. Pitanje je bi li uopće krenija gledat da je danas počea izlazi jer inače nisam baš za fantasy žanr.
Evo sad pokušavam odredit koji bi nastavak stavija na prvo misto, ali ne ide nikako. Svi Yatesovi su mi odlični, vrhunski snimljeni. A Chamber of Secrets sam ka mali ima na kazeti i učestalo gleda pa sam uz njega još najviše vezan. Znam doduše da mi je Prisoner of Azkaban najslabiji i iza njega odma Goblet of Fire. I primjetija sam da mi je pri ovom gledanju prvi Deathly Hallows puno bolje lega, prije sam njega smatra najslabijim. Ali u biti je vjerojatno najzreliji film u serijalu, atmosferom odvojen od ostalih, s fokusom na likove. I to mi se sad baš sviđa.
Zanimljivo je gledat kako je svaki film sve ozbiljniji i mračniji, šta je J. K. navodno i tila, da serijal odrasta usporedno s čitateljima/gledateljima. I žena stvarno ima jebenu maštu i sve je istovremeno jednostavno i kompleksno, ozbiljno ali s humorom. I taj humor mi je najpogođeniji u Half-Blood Prince, jako simpatičan i efektivniji nego u dobrom dijelu današnjih komedija.
Prvi dijelovi jesu više za dicu, ali također imaju najveću dozu magije. Oću reć da su Yatesovi fimovi nekako emocionalno efektivniji i "realniji" kad je rič o likovima, ali se u njima također malko gubi dio čarolije, onaj "želim ić u Hogwarts" osjećaj iz prva dva filma. Treći i četvrti dio su tu baš nekako prijelazni. Sad moram ovih dana napokon pogledat i Fantastic Beasts ali mislim da to nije to bez Hogwartsa i originalne ekipe.
Znam da je ovaj cili post više trabunjanje fana nego normalan osvrt ali jednostavno sam mora napisat. Jednostavno volim ovaj svit i likove, jedna od onih stvari uz Friends i HIMYM koji me nekako rastuže svaki put kad dođem do kraja i ostave sa "a šta sad" osjećajem. I mada znam da je bolje da su stali na vrime, uvik želim još.
Ukratko? Jebeno volim Harry Pottera.