Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Ah. Nakon prethodnog, ovom SW nastavku se očito neće spočitavati da je preslika nekog ranijeg. Za dobro ili loše, meni osobno je ovaj film više sjeo od igranja na sigurno. Istina, previše je kontinuirane akcije s neposredno povezanim odlukama i posljedicama, pa čak i humora ima na mjestima gdje i ne bi trebalo. Dublji dijalozi su previše trivijalizirani i jedi filozofija je ovaj put namjerno sporedna (jedno cameo pojavljivanje poznatog lika je skoro pa suvišno), nastanak novog sukoba u galaksiji i First Ordera je još uvijek više enigmatičan nego jasan (kažu, bit će vjerojatno objašnjeno u sporednim medijima, što je ubitačno rješenje, ali ok). Mene osobno je iznenadilo što su otišli u krajnost i što se dogodi određen rasplet za koji bi većina vjerojatno očekivala da se dogodi u trećem filmu ove nove trilogije Snoke je ispao glupav, ako ćemo iskreno. Baš jeftin način da se riješe srećom ionako antipatičnog negativca. Doduše dobro što nije pao u borbi lightsaberima, što bi bio još gori ishod i zatiranje značaja lika koji je navodno gospodar sile.S druge strane, Adam Driver i Daisy Ridley su jako dobro odglumili, ništa manje to nije pošlo za rukom Marku Hamillu i preminuloj Carrie Fisher. Mark pak ima svaki razlog za nezadovoljstvo prezentacijom Lukea u ovom filmu, makar se doista snašao i u toj prilagođenoj ulozi. Baš su ga okrenuli naglavačke za potrebe ovog nastavka. No, kao što i sam kaže:
https://www.youtube.com/watch?v=pzxV9y1Ba7k
I to je odgovor koji objašnjava mnogo toga. Realno nije bitno je li film dobar ili loš (doduše, kritika će ga uvijek cijeniti zbog krajnje poruke jačanja demokratski ustrojenog društvenog poretka, promicanja rasne snošljivosti/tolerancije i suradnje i sl.) već koliko zarađuje.
Ne znam, u nekim trenucima je preočito da je Rian Johnson odlučio presjeći neke stvari koje je gradio J.J. Abrams. S obzirom da se Abrams vraća za kormilo trećeg, bit će zanimljivo za vidjeti kakav će čušpajz od toga biti. S obzirom na događanja u Last Jedi, mogućnosti su po meni ograničene. Osim ako ne uvedu nešto novo što će povlačiti opet neke sljedeće nastavke, što je zapravo i izvjesno. U međuvremenu Disney je već odobrio Rianu Johnsonu novu trilogiju nevezanu uz Skywalker sagu, tako da se može reći da su svi sretni i zadovoljni, ili barem oni koji ne očekuju točku na i?
I da, moram reći da je uvođenje novih likova u Last Jediju na kraju žešći fail. I tu mislim ponajprije na Rose i DJ-a (bože, ako ovaj postane novi Han Solo u sljedećem filmu...: ( ).
Ide ocjena više zbog samog SW univerzuma i odlične prezentacije. Šteta što glazba u ovom nastavku velikim dijelom ne dolazi do izražaja. Kako je SW postao davnih dana i kulturološki fenomen, suvišno je preporučiti da ovo treba pogledati. Ipak, možda bolje na blu-rayju nego u kinu. Ne brinite, Disney će preživjeti i bez vašeg poticaja. Da je tome tako pokazuje i nedavna akvizicija Foxa, heh.
7/10