Justice League - napokon se i to dočekalo. Rezultat je često zabavan film s podosta manjih i par većih mana. Zapravo su neke od najvećih zamjerki iste koje sam ima kod zadnjeg Thora - humor di ne triba, pojedini dijelovi filma su zbrzani i neki od likova se ponašaju nekarakteristično. Plus jedan problem koji stvarno ne bi triba postojat u filmu s ovakvim budžetom - dosta vrimena apsolutno grozan CGI, baš grozan.
Ali jedno po jedno, počet ću s pozitivnim stvarima. Prvo, kemija tima. Vjerojatno i najveći plus filmu je šta unatoč nekim problemima s pojedinim likovima, ka grupa funkcioniraju po meni jako dobro. Interakcije u civilu su meni bili najbolji dio filma, pogotovo grupne scene nakon prve bitke, di u stilu prvih Avengersa, dolazi do nekih međusobnih verbalnih sukoba u kojima se referenciraju i prethodni filmovi franšize. Bitke su u globalu slabije nego dosadašnje, iako ima par stvarno epic trenutaka kad cili tim surađuje i nadopunjuje se. Humor bi reka da funkcionira nekih 30% vrimena kad sam ima osjećaj da dolazi prirodno, otprilike isti postotak koji bi da prosječnom MCU filmu. Od novih likova Aquaman stvarno dobro odrađen, pa iznenađujuće i Cyborg šta se tiče karakterizacije lika. Gal Gadot ka Wonder Woman mi sve više prirasta srcu, bez obzira šta je gluma u određenim scenama manjkava. I ponavljam, središnji dio filma mi je najbolji, a pogotovo:
Scena u Batcaveu kad raspravljaju o korištenju Motherboxa za povratak Supermana, pa i sama scena njegovog povratka koja je na žalost bila jedina napeta scena u filmu. Ali ruku na srce, takve scene su generalno jako rijetke u ovom žanru. Iako je i tu scenu skoro uništija katastrofalan CGI. Anyway, skoro sve između dvi "velike" bitke u filmu mi se stvarno svidilo.
Dovođenje Whedona da dovrši film nakon Snyderovog odstupanja je stvarno dvosjekli mač. S jedne strane, imam osjećaj da su neke od najboljih interakcija između likova njegove, ali isto mi se čini da je krivac za količinu forsiranog humora i neke od naj cringeworthy one-linera. I ne mogu mu oprostit skoro potpuno odbacivanje Zimmerovih skladbi i zamjenjivanje Junkie XL-a sa Elfmanom koji ka da je zaglavija u devedesetima. Jer OST ovog filma je stvarno zaboravan, šta je veliko razočaranje nakon odlične glazbene podloge u MoS i BvS. Whedon je također vratija boju u filmu, šta jednostavno ne ide sa Snyderovim kadrovima pa ni s dizajnom nekih odijela koja sad bodu u oči sa svojim kričavim bojama. Također se u borbama vidi da to nije to, Snyder stvarno ima osjećaja za to, kod Whedona je jednostavno meh.
Još malo o lošim stranama filma. Priča je potpuno generična i osnovna sa negativcem koji bi bija potpuno zaboravan da je CGI bolji. Ovako nije samo zaboravan, nego apsolutno grozan. Faca, ka i dosta akcijskih sekvenci, izgledaju ka da su iz PS2 igre. Znači ja ne mogu virovat da ovoliko serem po CGI-u jer to inače i jedva spominjem i često me živciraju ljudi koji se toga uvate ka da je najbitnija stvar u filmu, ali ovde baš smeta i dodatno me iritira šta bi to triba bit na neki način i najlakši dio posla u današnje vrime kad raspolažeš s ovakvim budžetom, a ne pet koraka unazad u odnosu na prethodne filmove.
Osim kod Steppenwolfa, loša kvaliteta postprodukcije je najviše smetala kod Supermana. Jer više-manje svaka scena s njim je očito Whedonov reshoot, a u to vrime je zbog snimanja drugog filma Cavill ima brkove koje su išli digitalno uklonit, a krajnji produkt je toliko loš da su u njegovoj prvoj sceni dvojica mojih prijatelja mislili da su prominili glumca za JL. U biti skoro svako Supermanovo korištenje moći izgleda jako loše, a kad sam maloprije spominja odijelo koje sad bode u oči mislija san baš na njega. Također ne pomaže šta su očito reagirali na žalbe fanova kako se Superman nikako ne smije, tako da sad pola vrimena ima glupi cerek na faci pa pari ka da je pod teškim lijekovima.
Prvi dio filma di se likovi uvode bi moga i triba bit nešto duži, ali aj i ovako je ok. Sa Barryem sam ima isti problem ka i sa novim Peterom Parkerom, a to je da su preuživljeni u sve šta se događa, ponašanje im obojici često graniči sa osnovnoškolskim. Bruce Wayne je ima svojih momenata, iako mu je falilo inteziteta iz BvS i mada svaćam da njegov arc i jest da više nije u kurcu ka šta je bija u prethodnom filmu, ipak mi se čini da se išlo iz krajnosti u krajnost s njegovim likom. Ka Batman je jednostavno tu, nijedan pamtljiv trenutak s njim u borbi, ništa da se usporedi sa scenom u skladištu iz BvS. Cyborga isto jebe loš CGI.
Sve u svemu, nisam siguran di stojim s ovim filmom. Bez obzira na mane kojih ima napretek, fun factor je tu i dosta je visok, ali comic book filmova koji idu na to ima more. Nada sam se da će DCEU nastavit u ozbiljnijem tonu i s istraživanjem dubljih tema, ali očekivano su se uplašili i sad idu drugim putem. Šteta. Bojim se da će im BvS ostat najbolji film, mada još polažem nade u novog Batmanova.
Nekako sumnjam da ćemo dobit Extended Cut, a niti ga toliko želim koliko bi tija Snyderov cut. Uvjeren sam da je on osta do kraja, dobili bi ozbiljniji, epskiji film s bolje snimljenim scenema borbe, doduše na štetu par stvarno dobrih character momenata. Ali eto, šta je tu je.