What Happened to Monday (2017)
*Monday je ime ženske, btw*
Podijeljenog sam mišljenja glede ovog filma, a reći ću i zašto. What Happened to Monday je Netfilx-ov film sa par poznatih glumaca, kao što su Willem Dafoe and Glen Close... a tu je onda i Noomi Rapeface.
Ne baš svijetla budućnost u kojem GMO hrana i ono što puštaju iz aviona kada oprašuju utječe negativno na ljude tj. budu neki problemi kod trudnica i... bla bla bla, ukratko, previše je ljudi i primjenjuje se politika jednog djeteta po obitelji. E sad, to zvuči zasad OK, ali gdje je problem? U slučaju da obitelj ima više od jednog djeteta, samo najstarije ostaje, a drugo (i treće i četvrto...) dijete iđe u cryo sleep. Znači, više ih nećeš vidjeti. Neznam zašto se onda ne primjenjuje nekakva sterilizacija, znači, kada žena rodi to svoje prvo dijete, nešto tamo precvikaj ili spali da ne može više imati djecu i problem riješen, a ne što se svako malo provode nekakve racije i kontrole da se vidi je li osoba jedinac ili ne. Priča se vrti oko 7 bliz--kako se zovo identične sedmorke? Uglavnom, oko njih se vrti film. Njih je od malih nogu odgajao djed, dao im imena po danima u tjednu i skrivao ih u stanu kao što je ona jedna obitelj skrivala Annu Frank i ostale Židove - srećom, pa je ta priča imala lijep kraj - i svaki dan van iz stana izlazi druga, ovisno koji je dan u pitanju (e, sad lagano kužite o čem je film). Zašto se kontrole svako malo provode, zašto ti treba dozvola/odobrenje kada kupuješ jelo, kako ih nitko nije otkrio i kako je moguće da se njih sedmero prehrani i da nikome ništa nije sumnjivo, to su pitanja koja očito samo mene muče. Ili sam retaj ili netko nije dobro promislio kada je pisao scenarij. I sav taj setting; film izgleda kao nekakav mix 1984, Equlibriuma i neznam čega ne. Ne sjeda mi, jebiga. Smatram da kvari ukupan dojam. Što nije i u Kini na snazi ta politika jednog djeteta, pa nemaš na svakom koraku miliciju koja te kontrolira.
S druge strane, Rapeface je dobro odglumila svojih 7 uloga, i to je ono što drži film. Ako se ignorira pozadina filma, koja je totalni krš, ostaje nam za gledati ''sukobe'' sedam sestara koje se, toliko godina kasnije, ipak ne mire u potpunosti sa činjenicom da moraju biti zatvorene 6 dana u tjednu u stanu ako žele živjeti život. Vjerojatno to ima i neku dublju filozofsku temu, koje bi mogao kolega ZoNTrA objasniti, jer meni to ne ide.
Šteta, moglo je to i bolje.
6/10