Orbita 9 (2017)
Teško je kazati riječ-dvije o ovom filmu kad na IMDB-u nema recenzija koje bih mogao kopirati. :(
Isto tako, teško je kazati nešto konkretno o filmu bez spoilera, no kako ovo nitko neće gledati... spoileri slijede. Zapravo ne, stavit ću tagove.
Španjoski SF. Zvuči čudno, zar ne? Naravno, kad i nije SF. Film nam pokazuje djevojku, Helenu, u svojim 20-im godinama koja je cijeli život na malom brodu na putu prema drugom planetu i još će toliko putovati. Dogodi se greška u opskrbi sa zrakom, na što dolazi jedan mlađahni mehaničar (kojih valjda ima po vasioni) i rješava stvar. Samo što on nije mehaničar, niti su u svemiru. Helena je nekakav pokusni kunić, jedan od njih 10, koji su zakopani duboko pod zemljom zbog nekakvog eksperimenta, valjda o tome kako dugo putovanje utječe na ljude, na njihovo mentalno stanje i tako to. Nešto slično je bilo i u filmu 400 Days, samo što je taj film totalno usran nakon polovice. Ali, kako to biva, ovaj tip se u nju zaljubi, odluči je izbaviti i tu kreće avantura. Na momente mi se činilo da je radnja malo zbrzana, ali opet, moglo se to oduljiti i na 3 sata, ali tko bi to onda gledao. Ne mogu, a da ne kažem, kako sam razočaran krajem filma; bolje rečeno, bio mi je besmislen. No sve ostalo je na razini, Clara Lago (Helena) je svoj posao odradila maestralno, ali ni ostali ne kaskaju. Sad je samo pitanje kad će Ameri napraviti svoj remake.
- ocjena: 7/10