The Girl with All the Gifts - interesantan i originalan start, ali šta dalje odmiče, sve više upada u klasičnu formulu žanra koju su brojni filmovi prije dosta bolje iskoristili. I sam kraj mi je meh.

The Founder - neloš biografski film, ali nekako sam na temelju trailera očekiva malo interesantnije/brže/intezivnije/zabavnije prikazanu radnju.

Split - napet i zanimljiv triler do određene točke u filmu. Svi koji su ga gledali znaju o čemu pričam. Vidija san trailere i osvrte ovde pa sam zna šta dolazi, ali unatoč tome nikako se nisam moga otet dojmu da je takva eskalacija bila nepotrebna i da bi film bija puno bolji da su ga išli prizemljenije završit. Svejedno vridi pogledat, pogotovo zbog McAvoyeve glume koja diže cili film na višu razinu.

Dig Two Graves (2014) - 6/10

Ova južnjačka gotička priča nije nešto must-see, ali vrijedi pogledati jer je vrlo lijepo izvedena, prvenstveno u vizualnom smislu, a koketiranje s nadnaravnim elementima samo ju čine zanimljivijom. Jedino je problem što scenarij djeluje kao standalone epizoda neke horor-triler serije, što se odrazilo i na kratko trajanje filma od 80 minuta. Htio sam nešto emotivnije i strašnije, no ne može se poreći da je svejedno solidan i opravdava jedno gledanje.

Split (2016) - 8/10

Bio mi je više za neku sedmicu, no na kraju ne mogu navesti puno toga čime sam nezadovoljan. Zanimljivo izveden, napet, sa nekoliko otrcanih horor momenata, ali gotovo su zanemarivi su kad sagledate cijeli film. McAvoy je velikim dijelom zaslužan za kvalitetu filma, ovo mu je jedna od najboljih uloga IMO. U svakom slučaju, vrijedi pogledati.

Nakon sto sam u proslom postu gledao vecinom provjereno kvalitetne filmove, sada je palo i par novijih, sto i nije zavrsilo najbolje.

Prvi na redu je bio Split kojeg sam skinuo onog trenutka kada sam vidio da je tu netko napisao da se nalazi na onim stranicama u pristojnoj kvaliteti, i bio mi je jedan od ocekivanijih filmova, sto je vjerojatno i doprinjelo razocarenju. Gluma je i i snaga i mana filmu, te koliko je McAvoy izdominirao svoju ulogu, toliko su mi dozivljaj unistile cure koje su bile bas katastrofalne, iako ajde ova mala iz The Witcha je bila pristojna. Bez obzira na tu iritaciju bio sam zapravo poprilicno zadovoljan do zadnjih 20ak minuta kada su krenule totalne nebuloze koje su mi na kraju unistile film. Krenuvsi od toga da su se zenske nakon sto su provele par dana/sati (ne sjecam se vise najbolje, gledao sam prije par tjedana) zatvorene se sjetile da bi mogle pregledati sto se nalazi u prostoriji tek kada je ova druga to predlozila. Do toga da je njegova psihijatrica potpuno svjesno otisla u taj podrum iako je bilo ocito da nije stabilan (nije ni policiju ni nikoga drugoga obavijestila o tome). I sam kraj kada se on pretvara u to neko "cudoviste", ne znam jel to zbog toga sto nisam bio upucen da je to nastavak te trilogije koja je imala sf elemente, ali mi je ovo totalno unistilo dozivljaj filma koji je bio izvrstan triler a na kraju je presao potpuno nepotrebno u granice nerealnoga.
Do zadnjih 20 min 7.5/10, ukupno 6.5/10

Kong : Skull Island - tu sam vec lagano usao sa nizim ocekivanjima nakon onog otpada od zadnje Godzille, ali sam svejedno ostao razocaran. Na papiru to izgleda jako dobro za blockbuster monster spektakl, odlicna glumacka postava, fantastican CGI Konga, te dobre scene borbe pri kraju filma. No to sve pada u vodu kada se vidi koliko je scenarij tanak i los, dijalozi su smijesno losi, humor uzasno isforsiran i nepostojeci (jedina smijesna scena u cijelom filmu je "shut up bitch"), karakterizacija uzasna, a kada se na to doda ponasanje "elitne" skupine vojnika koji su HELIKOPTERIMA koji mogu LETJETI U ZRAKU stoje na mjestu u visini i reachu Konga, ja ne mogu prihvatiti takvu budalastinu. Kong je na trenutak visok 150 m, iduci je visok 30m, Skullcrawleru 0.50 BMG ne moze nista, ali mini katana i skoro ostaje bez noge. Pateticne scene na samom kraju filma sa najkoristenijom glazbenom pozadinom u povijesti americkih filmova sa onom trubom bolje da ne komentiram.
Za klasu losiji od Jacksonove verzije koja i sama ima svoje mane ali je nemjerljivo bolja od ovoga.
5.3/10

Logan - jos jedan friski film sa ogromnim hypeom i ogromnom ocjenom na imdbu je opravdao sve pohvale i priznanja, te se ne sjecam kada sam bio ovoliko odusevljen sa nekim superhero filmom (prema kojima sam ekstra kritican). Emocije su djelovalo genuine i niti malo forsirano kao u nekim drugim filmovima, gluma je bila na razini, a R rating (na kojem je Jackman inzistirao i pristao na smanjenje place da se zadrzi) je jedna od najboljih odluka kojoj sam svjedocio u zadnjih par godina. Kada je sam film krenuo, od pocetne brutalnosti, to je bas ono sto je falilo nekim prijasnjim Wolverine izdanjima, pogotovo jer se pobogu radi o covjeku koji ima kandze, i tek se ovako stekne dojam koliko su njegove borbe zapravo brutalne. 7.8/10

Apocalypse now - klasik kojeg sam stalno odgadao gledati iako ga stari svako malo gleda, odise atmosferom u svakom trenutku, svaka scena je dostojna zaustavljanja i screenshota, borba jebeno spektakularno odradena (ona scena sa preletom F5 nerealno dobro izgleda), scenarij pljusti kultnim citatima svako malo, sama ludost je prelijepo prikazana kada ih sve pobiju zato sto zenska ide po psica, onda never get out of boat kada je Chef izgledao apsolutno slomljeno, scena smrti Cleana isto bolesna, a uz to i jedna trivia, Laurence Fishburne je za vrijeme snimanja imao 14 godina te je Coppoli lagao da ima 16 godina.
Soundtrack ikonican, a scena sa Ride of the Valkyries jedna od najpoznatijih uopce valjda. Doslovno jedina zamjerka filmu, iako i nije prava zamjerka nego samo moj osobni problem je sam zavrsetak koji mi nije mozda najbolje sjeo i nije mi se bas uklapao sa ostatkom filma. Mozda da je bilo manje tih sljedbenika njegovih, da je to bila grupa od par desetaka ljudi bi mi bilo malo realnije, ovako sam imao dojam kao da se radi o nekom Tomb Raideru.
Ali bez obzira na to, film koji je postavio standarde, kojeg su mnogi bezuspjesno kopirali i kopirati ce, definitivno medu top filmovima koje sam pogledao. A ako nekoga zanima i pozadina snimanja postoji vrhunski dokumentarac Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse koji prikazuje ludost oko samog snimanja i svakako bi preporucio ga pogledati.
8.5/10

Jacob's Ladder - jos jedan film na temu Vijetnamskog rata i spustanja u ludilo nakon povratka kuci, kada ni sam gledatelj nije svjestan sto se stvarno dogada a sto lik zamislja, koji kulminira velikim twistom na kraju, koji kao sto je ocito cesto bilo u ovom postu, mi nije najbolje sjeo, ali bez obzira na to se radi o vrlo kvalitetnom trileru/drami 7/10

I Saw the Devil - Korejac koji mi stoji na hardu jedno pola godine nakon sto sam vidio da ga je Kapelica preporucio, ovog puta bez nekih twistova kao sto je bio slucaj u drugim korejanskim filmovima koje sam pogledao prije, ovo je bio klasican azijski revenge triler. 7.4/10

Insane (2016) - 7/10

Korejski triler o novinaru koji istražuje slučaj žene prisilno zatvorene u umobolnicu. Nije tip filma koji osvaja nagrade, ali unatoč nekoliko traljavih scena nudi sat i pol dobre zabave. Bar ako je jezovit ugodaj vlažne, mračne umobolnice vaša ideja zabave. Poslije počne nizati neke isfurane obrate ali ne mogu reć' da je film imalo dosadan. Uglavnom vrijedi pogledati.

Fifty Shades Darker (2017) ★★

Jedan sam od rijetkih muških testosterona kojemu je prošli film bio iole dobar, za to krivim mali postotak žene u sebi. Malo lošiji od prošlog filma, ali gledljiv svakako. Horny time je prisutan tokom cijelog filma; Ne berem sveopći hejt uopće prema ovome. Okej, vjerojatno ga babe dižu u nebesa pa zato; Ova Dakotica još u filmu izgleda maestralno i presexy s obzirom da je inače random mrs. nobody i jedva prosječnog izgleda. Dobra gluma i okej plot; za ubit kišno popodne jednom prolazno.

Perfect Strangers (2016) - 8/10

Talijanska crnohumorna drama o grupici prijatelja koji na zajedničkoj večeri odluče igrati igru s mobitelima u kojoj će svatko otkriti od koga dolazi sljedeća poruka ili poziv. Naravno, nastane kaos i to vrlo zabavan. Nisam uopće primjećivao kako vrijeme prolazi tijekom gledanja jer scenarij pametno tempira svako novo otkrivenje o nekom liku da vam nikad nije dosadno. Loše je to što je film doista malo površan kako neki kritičari pišu, no to nije tako velika mana da ga ne učini vrijednim preporuke. Tako da, preporuka ako volite ove filmove o večerama iz pakla.

Moonlight - Na nekoj sam prekretnici mišljenja oko filma, ne znam kako bih ga opisao niti kako ga ja percipiram. Pokušao sam prespavati odgledano, ali ne znam što izvući iz svoje glave o dojmovima. Svakako film ima ono nešto, nekako je jedinstven i ima tu neko svoju atmosferu realnosti i surovosti. Jednostavno me u nekim trenutcima ostavio na cjedilu kada me baš najviše zanimalo što se odvija u životu glavnoga lika. Kratke pričice i baš kada me uvuče u taj dio svog života kao da mi neko istrgne svu tu znatiželju i prebaci me par godina unaprijed. Dosta sam podijeljen svakako u svezi filma, ali definitivno mu ne bi dao Oscara za najbolji film godine. Ostavio je neki utisak na meni, a ne znam opisat koliko mi nešto još fali u filmu. Nije prosjek, ali nije ni neki vrh kinematografije. Hrabar pokušaj, hrabar film u svakome slučaju, ali nekako mi pada u očima onda kada bi mi trebao najviše porasti. Nekako sam mlakog dojma prema filmu, glumu neću dirat, a ne znam možda je to samo do mene

Moonlight - Na nekoj sam prekretnici mišljenja oko filma, ne znam kako bih ga opisao niti kako ga ja percipiram. Pokušao sam prespavati odgledano, ali ne znam što izvući iz svoje glave o dojmovima. Svakako film ima ono nešto, nekako je jedinstven i ima tu neko svoju atmosferu realnosti i surovosti. Jednostavno me u nekim trenutcima ostavio na cjedilu kada me baš najviše zanimalo što se odvija u životu glavnoga lika. Kratke pričice i baš kada me uvuče u taj dio svog života kao da mi neko istrgne svu tu znatiželju i prebaci me par godina unaprijed. Dosta sam podijeljen svakako u svezi filma, ali definitivno mu ne bi dao Oscara za najbolji film godine. Ostavio je neki utisak na meni, a ne znam opisat koliko mi nešto još fali u filmu. Nije prosjek, ali nije ni neki vrh kinematografije. Hrabar pokušaj, hrabar film u svakome slučaju, ali nekako mi pada u očima onda kada bi mi trebao najviše porasti. Nekako sam mlakog dojma prema filmu, glumu neću dirat, a ne znam možda je to samo do mene
meni jedan od najlošijih filmova koje sam gledao u zadnje vrijeme, očekivao puno nakon što je osvojio Oscara, a dobio prosječnu dramu sa škakljivom temom pederizma, big deal.. šteta, početak filma odlično krenuo, povezao se s likovima a kasnije bez glave i repa.. preloše, Manchester by the Sea ga jede u svakom pogledu

jučer pogledao Django Unchained (2012) 7,5 /10

kada znaš unaprijed da se radi o filmu Quentin Tarantina, očekuješ neočekivano, upravo to sam i dobio s ovim filmom.. zanimljiva radnja, još bolji protagonisti i antagonisti, Jamie briljira, kao i Christoper Waltz te Leonardo di Caprio, jedino mi se Samuel Jackson malo lošije iskazao, zaplet sasvim jednostavan a drugačiji, hektoliktre krvi na kraju baš kao što to prija u Tarantinovim filmovima..
no ipak se malčice razočarao, previše je glupih poteza likova u filmu, neprirodnih odvijanja nekog slijeda događaja itd.. Quentin Tarantino ponovo dokazuje zašto je drugačiji od ostalih u ne baš tako savršenoj western drami

Split (2016) ★★★★

Da nije James McAvoy u pitanju sa svojom izvedbom, film bi mi vjerojatno bio dosadna drama. Ali to što je McAvoy utjelovio je vrijedno oscara - kakva izvedba. Fenomenalan film koji je jedan od rijetkih što stvarno jedva čekam sljedeću scenu što će sada biti. Iako sam mislio da je predvidljiv, na kraju je ispalo da nije. Sami kraj je totalno mindblown. Nezz, super super. Anya Taylor-Joy također fenomenalna. Sporedna priča u filmu totalno pogođena u pejsing i plot; Bez ikakve greške film.

We Go On (2016) - 7/10

Ova nadnaravna horor-drama prati agorafobičnog čovjeka u njegovoj potrazi za dokazom života poslije smrti. Ovo nema nikakav znanstveni kontekst nego samo ugraduje horor elemente u film koji ponekad nalikuje na one slice-of-life indie drame. Uglavnom, ima jezivu atmosferu koja ga čini intrigantnim, iako se bavi već videnim temama, no malo ju počne gubiti kako se bliži kraju. No kao cjelina funkcionira bolje od brojnih visokobudzetnih filmova iz žanra i hororljupci bi mu mogli dati šansu.

Unbreakable (2000) ★★★★

Izvrstan. Nebih ga nikad da nisam morao. Nisam nikad ni čuo zapravo za film. Da je danas sniman bilo bi totalno sve drugačije odrađeno; no ovako ima svoj šarm tih filmova s početka dvijetisućetih. Legendarno je bilo gledat S.L. Jacksona kako stoji uz stripove junaka koji ga okružuju deset godina kasnije. Film ima definitivno pamtljive scene koje dugo neću zaboraviti. Mogu priznat da takav kraj nisam očekivao; iznenadio sam se jako.

La La Land (2016) ★★★★★

Dugo nisam gledao mjuzikl. Ovo sam dosta dugo čekao da pogledam i nikako. Oduševljen totalno, od početka do kraja jedna bajkovita i prekrasna priča. Glavna tema je sve, nosi film savršeno. Osim odličnih Stone i Goslinga, film izgleda veličanstveno, slika je vrh. Malo mi je kraj filma razlomio srce, ali sastavit će se ono ponovo. Emma ima malo čudnoliku facu u koju sam buljio čudno tokom cijelog filma, ali je toliko lajkabilna i slatka da joj je sve oprošteno. Divota od filma; zaslužena šest oscara.

Dr. Strange - Odmah dajem na znanje da mi je ovo vjerovatno uz Guardians of the Galaxy jedan od najboljih Marvel uradaka. Stvarno fenomenalan film, efekti su mila majka, a i Cumberbatch daje svoj doprinos filmu. Obožavam filmove u kojim se spominju dimenzije i sve te stvari koje idu uz njih jer mi golicaju maštu čim se nešto takvog tipa vrti ili spomene u filmu. Prije sam samo čuo za ime, nisam ni bio upoznat kakve moći/korist od Dr. Strange-a, ali mogu reć jedan od osebujnijih likova iz Marvel Universa iako ih ima napretek i možda malo bulaznim ovdje, on mi se ipak čini nekako vjerodostojan. Shvatio sam da se pojavljuje u novom Thoru tako da jedva čekam da izađe iako me i sam trailer dobro privukao na nestrpljivo isčekivanje istoga.

Rings

The Ring + Dont Breathe + 10 Cloverfield Lane + Final Destination = Rings

Savrsen nastavak. Sigurno bolji od one dvojke. Sa svojim likovima i glumom stalno plese izmedu A i B produkcije, al meni se svidio i preporucio bi ga fanovima serijala i horora opcenito. Onako niska ocjena na IMDB-u mi je nejasna, film za jedan treci nastavak uopce nije los.

Civil War

Malo u zakasnjenju, al definitivno odlican film. Iznenadio sam se sto igra tolko na emotivnu stranu, al mu pase. Ona glavna borba je genijalna, a zasto sam mislio da ce novi Spidey biti los, definitivno je bio najbolji dio filma, umro sam od smijeha na njegove izjave.

Dr. Strange

Filmcina samo takva. Prakticki tesko ista pisat, bas se mora pogledat, velika preporuka.

Rogue One

Odlican Star Wars film, ispunio sva ocekivanja, svi zacini su tu, obavezno pogledat.

Защитники/The Guardians (2017) ★★★½

Još se pitam, kada će stići neka alternativa Avegersima i evo je u ruskom obliku. Zaštitnici su mi ugodno iznenađenje koje je imalo ogroman potencijal biti jednako dobar kao i Avengersi i zadnji Marvelovi filmovi. Nekad izgledaju jednako lijepo i koreografijom i spektaklom, no ima i scena gdje je CGI bio očajan; najviše kod Arsusovih kretnji. No sve u svemu izgled filma i ono  - ruski blockbuster; frapiran sam. Antagonist mi je bio najnezanimljiviji i odbojniji lik. Zaštitnici kao ekipa i individue super odrađeni. Temirkhan/Khan i Kseniya rulaju nebesa zato. Definitivno preniska ocjena na imdbu. Pouka nakon odgledanog filma - rusi znaju napravit akcijski superhero blockbuster!

Ajoj pa kud baš to sa 3.6 prosječnom ocjenom 
Ali dobro, gledao sam ih i ja podosta sa niskom ocjenom pa možda stvarno valja. :)

The Martian - Nekako mi je sve u štihu SF-a ovih par dana, fenomenalnih 140 minuta filma. Iako nisam ljubitelj Damon-a, odradio je ogroman posao. Totalno drukčiji utisak je ovaj film ostavio na mene od Gravity-a u kojem mi ništa osim efekata nije baš sjelo najbolje. Nazad na film, klišej zaplet, ali to ne umanjuje sve ostalo i kvalitetu filma. Glumci, priča, efekti čak i dužina iako u zadnje vrijeme teško odsjedim na miru toliko piljeći u laptop. Sama činjenica da ostaneš sam znajući da nema ničega i kako preživiti sve te dane dok pomoć ne stigne je strašna i najgore je kako ostati priseban tako usamljen i odsječen od bilokakvog ljudskog kontakta do nekog određenog vremena. Nadam se da se nikakav eksces ovog tipa neće dogoditi u naše vrijeme, niti ikad, sve u svemu Ridley Scott bez premca sam vrh SF-a.

Sausage party

Bolestan film, ne sjećam se tolko psovki i vulgarnosti unazad ne znam kolko...što je najbolje, smiješno je, znao sam se valjat na neke scene i razgovore.

Kolko god čudno zvučalo, od sredine filma su malo smanjili sa vulgarnosti, i to bi čak navel ko minus, jednostavno je falila ta sexsualna crnohumorna vibra od početka filma...i dalje je bila tu, normalno, ali nekak smanjeno.

Sam kraj je to debelo nadoknadil, mogu vidjet kako neki sa gađenjem okreću glavu na sve one scene, ali meni je samo bil podstrek za dodatno valjanje. 

Voice acitng dobar, bilo da pričamo o Sethu il Salmi, ili o Poglavici (ne znam ko mu daje), svaki se unio maximalno u svoj lik.

Spaljen i morbidan film, al eto, meni dobar 

The A-Team

Homage starim akcićima, sasvim solidnih 2 sata stalne akcije i dobre zajebancije. Imam osjećaj ko da su Liam i ekipa uživali u snimanju, glavna ekipa je vrh, zajedno sa Jessicom Biel i Patrickom Wilsonom.

Prema kraju definitivno pretjeraju sa (lošim) CGI-em i klišejima, ali to su takvi filmovi, ne treba tražit čuda od scenarija.
Nešto ala Expendables, sa zanimljivim i cool likovima samo što ovdje ipak nema tolko onog over the top  macho preseravanja.
Lajkam, nije mi žao gledanja

Gold (2016) - 7/10

Odlična izvedba Matthewa McConaugheyja je najbolja stvar kod ove satirične drame inspirirane istinitom pričom. Film malo podsjeća na The Wolf of Wall Street i ostale priče o usponu i padu nekog tragača za blagom, no u ovom slučaju glavni lik je doslovno tragač za blagom i vrhunski ga je utjelovio McConaughey, čineći ga zanimljivijim i simpatičnijim nego bi bio da ga je netko drugi odglumio. Film ponekad zna izgubiti onu nit vodilju koja bi vas držala prilijepljene za ekranom, ali ima dovoljno sadržaja da ga se isplati bar jednom pogledati. Indonezijske džungle su vrlo lijepa lokacija, i scene smještene u njoj je gušt gledati, ali opet se sve vraća na McConaugheyja i njegov lik - uz sve uspješne uloge u karijeri rekao bih da mu je ova jedna od najboljih.

Oculus (2013) - 6/10
United 93 (2006) - 7.5/10
Contact (1997) - 9/10
- jedan od najboljih SF-ova koje sam gledao, zadnjih pola sata skoro kao 2001: A Space Odyssey
Before I Go To Sleep (2014) - 5.5/10