Nakon sto sam u proslom postu gledao vecinom provjereno kvalitetne filmove, sada je palo i par novijih, sto i nije zavrsilo najbolje.
Prvi na redu je bio Split kojeg sam skinuo onog trenutka kada sam vidio da je tu netko napisao da se nalazi na onim stranicama u pristojnoj kvaliteti, i bio mi je jedan od ocekivanijih filmova, sto je vjerojatno i doprinjelo razocarenju. Gluma je i i snaga i mana filmu, te koliko je McAvoy izdominirao svoju ulogu, toliko su mi dozivljaj unistile cure koje su bile bas katastrofalne, iako ajde ova mala iz The Witcha je bila pristojna. Bez obzira na tu iritaciju bio sam zapravo poprilicno zadovoljan do zadnjih 20ak minuta kada su krenule totalne nebuloze koje su mi na kraju unistile film. Krenuvsi od toga da su se zenske nakon sto su provele par dana/sati (ne sjecam se vise najbolje, gledao sam prije par tjedana) zatvorene se sjetile da bi mogle pregledati sto se nalazi u prostoriji tek kada je ova druga to predlozila. Do toga da je njegova psihijatrica potpuno svjesno otisla u taj podrum iako je bilo ocito da nije stabilan (nije ni policiju ni nikoga drugoga obavijestila o tome). I sam kraj kada se on pretvara u to neko "cudoviste", ne znam jel to zbog toga sto nisam bio upucen da je to nastavak te trilogije koja je imala sf elemente, ali mi je ovo totalno unistilo dozivljaj filma koji je bio izvrstan triler a na kraju je presao potpuno nepotrebno u granice nerealnoga.
Do zadnjih 20 min 7.5/10, ukupno 6.5/10
Kong : Skull Island - tu sam vec lagano usao sa nizim ocekivanjima nakon onog otpada od zadnje Godzille, ali sam svejedno ostao razocaran. Na papiru to izgleda jako dobro za blockbuster monster spektakl, odlicna glumacka postava, fantastican CGI Konga, te dobre scene borbe pri kraju filma. No to sve pada u vodu kada se vidi koliko je scenarij tanak i los, dijalozi su smijesno losi, humor uzasno isforsiran i nepostojeci (jedina smijesna scena u cijelom filmu je "shut up bitch"), karakterizacija uzasna, a kada se na to doda ponasanje "elitne" skupine vojnika koji su HELIKOPTERIMA koji mogu LETJETI U ZRAKU stoje na mjestu u visini i reachu Konga, ja ne mogu prihvatiti takvu budalastinu. Kong je na trenutak visok 150 m, iduci je visok 30m, Skullcrawleru 0.50 BMG ne moze nista, ali mini katana i skoro ostaje bez noge. Pateticne scene na samom kraju filma sa najkoristenijom glazbenom pozadinom u povijesti americkih filmova sa onom trubom bolje da ne komentiram.
Za klasu losiji od Jacksonove verzije koja i sama ima svoje mane ali je nemjerljivo bolja od ovoga.
5.3/10
Logan - jos jedan friski film sa ogromnim hypeom i ogromnom ocjenom na imdbu je opravdao sve pohvale i priznanja, te se ne sjecam kada sam bio ovoliko odusevljen sa nekim superhero filmom (prema kojima sam ekstra kritican). Emocije su djelovalo genuine i niti malo forsirano kao u nekim drugim filmovima, gluma je bila na razini, a R rating (na kojem je Jackman inzistirao i pristao na smanjenje place da se zadrzi) je jedna od najboljih odluka kojoj sam svjedocio u zadnjih par godina. Kada je sam film krenuo, od pocetne brutalnosti, to je bas ono sto je falilo nekim prijasnjim Wolverine izdanjima, pogotovo jer se pobogu radi o covjeku koji ima kandze, i tek se ovako stekne dojam koliko su njegove borbe zapravo brutalne. 7.8/10
Apocalypse now - klasik kojeg sam stalno odgadao gledati iako ga stari svako malo gleda, odise atmosferom u svakom trenutku, svaka scena je dostojna zaustavljanja i screenshota, borba jebeno spektakularno odradena (ona scena sa preletom F5 nerealno dobro izgleda), scenarij pljusti kultnim citatima svako malo, sama ludost je prelijepo prikazana kada ih sve pobiju zato sto zenska ide po psica, onda never get out of boat kada je Chef izgledao apsolutno slomljeno, scena smrti Cleana isto bolesna, a uz to i jedna trivia, Laurence Fishburne je za vrijeme snimanja imao 14 godina te je Coppoli lagao da ima 16 godina.
Soundtrack ikonican, a scena sa Ride of the Valkyries jedna od najpoznatijih uopce valjda. Doslovno jedina zamjerka filmu, iako i nije prava zamjerka nego samo moj osobni problem je sam zavrsetak koji mi nije mozda najbolje sjeo i nije mi se bas uklapao sa ostatkom filma. Mozda da je bilo manje tih sljedbenika njegovih, da je to bila grupa od par desetaka ljudi bi mi bilo malo realnije, ovako sam imao dojam kao da se radi o nekom Tomb Raideru.
Ali bez obzira na to, film koji je postavio standarde, kojeg su mnogi bezuspjesno kopirali i kopirati ce, definitivno medu top filmovima koje sam pogledao. A ako nekoga zanima i pozadina snimanja postoji vrhunski dokumentarac Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse koji prikazuje ludost oko samog snimanja i svakako bi preporucio ga pogledati.
8.5/10
Jacob's Ladder - jos jedan film na temu Vijetnamskog rata i spustanja u ludilo nakon povratka kuci, kada ni sam gledatelj nije svjestan sto se stvarno dogada a sto lik zamislja, koji kulminira velikim twistom na kraju, koji kao sto je ocito cesto bilo u ovom postu, mi nije najbolje sjeo, ali bez obzira na to se radi o vrlo kvalitetnom trileru/drami 7/10
I Saw the Devil - Korejac koji mi stoji na hardu jedno pola godine nakon sto sam vidio da ga je Kapelica preporucio, ovog puta bez nekih twistova kao sto je bio slucaj u drugim korejanskim filmovima koje sam pogledao prije, ovo je bio klasican azijski revenge triler. 7.4/10