Manchester by the Sea
ELEC je rekao većinu u svojoj recenziji, ja ću samo potvrdit kako se radi o fenomenalnoj drami koja vas baca u život jedne osobe i svojom pametnom konstrukcijom i više no dobro drži vaš interes. Svaka pohvala što se za flashback scene nije korišten nikakav filter, film izgleda predivno, na početku mi je malo čudno bilo vidjet drugačiji aspect ratio, ali navikne se čovjek.
Glumački all around fantastično, ali po meni najjača strana ovog filma je scenarij. Svaka čast Lonerganu (ima i super malu ulogu u filmu), napisao je predivan scenarij koji i više no dobro ocrtava svakodnevni život. Humor, drama, sve je na mjestu.
Razumijem da se nekima neće svidjet zbog svoje konstrukciji, odnosno činjenice kako i nema neku dublju poantu odnosno priča ne vodi ka ničem "većem", ali tu leži i činjenica da toliko hvalim scenarij.
Osobno volim priču koja vodi negdje i ima neku glavu i rep, ali ovdje mi to nimalo nije smetalo. Jednostavno sam uživao u nešto više od 2 sata života prikazanih likova.
Loving
Kapa dolje Nicholsu. Nakon osobno osrednjeg mi Midnight Speciala, ponovo je razvalio. Kao i svaki mu film dosad i ovaj je svojevrsna "oda" američkom jugu kojeg Nichols koristi kao dodatnog lika u svakom svom filmu. Scenografija je apsolutno predivna, film je snimljen fantastično, općenito tehnički gledano jako dobro.
Ono što iznimno cijenim ovdje je činjenica kako Nichols ovim filmom ne gura nikakve stavove na vas. Sve je ostavljeno na gledatelju koji sam može zaključiti što je ispravno, a što nije. Film ne koristi jeftine fore poput velikih govora (kojeg su mogli bez problema uključit u sceni na Vrhovnom sudu i slično), ne igra na kartu nekih jeftinih emocija, općenito, film je totalno lišen patetike. Jednostavno, ovdje pratimo ljubavnu priču dvoje ljudi i njihov život. Čak je i ta ljubavna priča lišena patetike, uistinu nešto posebno i gotovo neviđeno na filmskom ekranu. Ne mogu naglasiti koliko je to bilo osvježavajuće.
Nichols je dokazao kako se odlična ljubavna priča, ali i drama mogu ispričati bez korištenja klišeja i sličnoga. Ono što još više cijenim je činjenica kako nema uljepšavanja za ekran, jer radi se o istinitoj priči. Koliko sam čitao, sve je više manje preneseno na ekran po predlošku jednog snimljenog dokumentarca. Znači, nema nekih prenamjena sceni i mijenjanja priče ili određenih scena kako bi one bile filmskije.
Glumački, film blista. Općenito film ne dobiva dovoljno pažnje, a glumački pogotovo. Joel Edgerton je fantastičan, svaka ekspresija mu je na mjestu, ali Ruth Negga... woww. Po meni daleko najbolja ženska uloga prošle godine. Istina, nisam još pogledao Jackie i Elle, ali sumnjam da ću promijeniti mišljenje. Njen je lik toliko lovable, ta nada koju posjeduje u sebi je predivna. Svaku scenu je ukrala, a bome je ima puno u filmu. Jednostavno, navijate za njih, a kad vidite koliko su dobro to Edgerton i Negga prenijeli na ekran, fantastično.
Jedina zamjerka koju imam je Nick Kroll koji mi se od kad sam ga vidio prvi put na ekranu činio kao čudan cast obzirom na to da primarno glumi u komedijama. Malo mi je odbilo od ozbiljnosti filma i same teme, ali to i ne bi bio toliki problem da je castan neko drugi, malo suptilniji. Razumijem na što je Nichols išao, ali trebao je nekog drugog castat, moje mišljenje barem.
Nichols je ovime u svakom slučaju uspio izjednačiti ono što je postigao s Take Shelter i Mudom.
The Lobster
Nisam mislio da će film biti čudniji od samog sinopsisa, ali i to mu je uspjelo. Radi se jednom stvarno unikatnom filmu. Atmosfera je totalno pogođena, scenografija i glazba samo je upotpunjuju, a dijalozi i gluma svojevrsni su slam dunk. Colin Farrell ovdje je dao jednu od svojih boljih uloga dosad, tranzicija koju je napravio od uobičajenih uloga je ogromna. Ostatak casta također je dobar.
Teško je pričat o ovom filmu jer je totalno individualno iskustvo, i koliko god mi se neke stvari svidjele, neke su me odbile. Dijalozi su mi se na trenutke činili malo "umjetnima", ali opet, i sama priča je takva pa ono.
Zapravo sve što radi film je na visokoj razini, ali iskustvo koje će polučiti na vas je totalno individualno. Nekima će sjesti više, nekima nešto manje. Neki će ga voliti, drugi mrziti, ali ono što mu se ne može poreći utisak je koji će zasigurno ostaviti na vas na jedan način ili drugi.
Jednostavno, toliko je toga drugačijeg, a da bi ga svi prihvatili. Meni osobno nije vrh, ali nije ni loš film. Sumnjam da ću ga ikad više pogledat, ali za ovako jedno gledanje je zanimljivo iskustvo.