The First, the Last (2016) - 8/10
Otkačen, povremeno melankoličan belgijski neo-vestern. Vide se utjecaji braće Coen u kombinaciji humora i nasilja, ali se film u konačnici uspijeva distancirati od svojih uzora i ponuditi unikatno iskustvo. Definitivno vrijedi pogledati.
John Denver Trending (2019) - 8/10
Efektna filipinska drama o cyberbullyingu, smještena u zabit koja jedva ima doticaj s modernom tehnologijom. Iz toga proizlazi zanimljiv kontrast između relativno primitivnog lokaliteta i opasnosti koje dolaze upotrebom mobitela. Titularni lik je vrlo dobro odglumljen i teško je ne simpatizirati s njim, unatoč tome što smo ovakve priče već viđali na filmu. Sveukupno jedno vrlo kvalitetno ostvarenje.
The Little Things (2021) - 8/10
Zanimljiv, intrigantan krimi-triler. Sve je poznato, a opet friško zahvaljujući solidnoj režiji i još boljoj glumi. Završetak mi se dopao.
Your Son (2018) - 7/10
Španjolska osvetnička drama o starijem tipu u potrazi za nasilnicima koji su mu pretukli sina. Podsjetio me na čileanski To Kill a Man koji je na slično minimalistički način prikazao ovakvu priču. Nije savršen film, ali ima svoje čari i dobru, noir atmosferu.
Under Your Bed (2019) - 7/10
Japanska psiho-drama o stalkeru koji špijunira svoju staru simpatiju i otkrije da je oženjena za opakog nasilnika. Dosta dobra premisa izvedena je na tipično japanski način; sporo, bez kompromisa i sa dozom empatije prema poremećenim ljudima. Samo da je malo suptilniji film bio bi još bolji, ali je svejedno dobar.
The Trial of the Chicago 7 (2020) - 5/10
Iskreno, jedini razlog zašto nisam dao nižu ocjenu je to što film (većinom) uspješno jede vrijeme bez da to primijetite, što znači da nešto ipak radi kako treba. Inače, ovo je korektno izvedena, ali često iritantna sudska drama koja se bavi slučajem katastrofičnog protesta krajem 70-ih u Chicagu. Moglo se iz ovoga izvući više dobre drame, ali dobili smo površne i nezanimljive likove, samodopadne ispade svakih par minuta, totalno očite "negativce" u vidu par pojedinaca (uključujući Josepha Gordona-Levitta čiji potencijal uopće nije iskorišten) te povremeni humor koji nijednom nije upalio. Mislim, stat ću tu jer me film baš potiče da rantam bezveze, pogotovo zato jer sam očekivao nešto puno zanimljivije.
Mr. Jones (2019) - 5/10
Politička drama poljske redateljice Agnieszke Holland. Još jedan prilično meh film koji ne ispunjava svoj potencijal. Bavi se intrigantnom real-life pričom o novinaru koji je razotkrio masovnu glad u Ukrajini tijekom 30-ih. Šteta što je izvedba tako mlaka, bez identiteta ili ikakvih značajki koje bi vrijedilo istaknuti. Ono, film je snimljen taman toliko dobro da se može pogledati jedno kišno popodne te nakon par sati već zaboraviti.