R (2010) - 8/10
Super zatvorski film, prva u nizu suradnji Tobiasa Lindholma i Piloua Asbaeka, koji su kasnije snimili A Hijacking i A War. Kao ti filmovi, R je realističan i dojmljiv prikaz ljudi u ekstremnim situacijama i pod konstantnim stresom.
2001: A Space Odyssey (1968) - 8/10
Većina bi dala i veću ocjenu, ali ne znači da mi se manje svidio ili nešto. Cijenim ga kao značajan art film sa većom dozom misterije i jeze nego što sam očekivao. Dosta napredan za svoje vrijeme, barem sa vizualne strane, a ona 10-minutna psihodelična sekvenca je vrhunska.
Aliens (1986) - 7/10
A nije mi baš blizu originala, ima odličan tempo i buildup prvih sat, sat i pol, ali pokvare ga one fore spasa u zadnji čas i konstantnog spašavanja djevojčice tamo prema kraju. Baš ode u full mainstream vode iz jednog napetog akcijskog horora što je malo razočaravajuće, dok original nije imao takvih problema. Svejedno jedan solidan film.
Run (2020) - 7/10
Sasvim OK triler, ništa više, ništa manje.
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) - 6/10
Biografska triler-drama o Tedu Bundyju i njegovoj vezi sa jednom curom. Fokus na tu vezu umjesto Bundyjeva zlodjela omogućio je filmu priliku da pruži psihološki uvid u njegov karakter no sve što dobijemo su povremeno živahne scene na sudu i nezanimljivu dramu više centriranu na Liz (curu). Baš kronično fali intrige i napetosti i to najviše šteti filmu. Gluma je dobra, kao i produkcijske vrijednosti, što nije iznenađujuće za Netflix. Moglo je i bolje.
Greyhound (2020) - 7/10
Solidna ratna drama, ispunjava očekivanja iako ne oduševljava pretjerano. Tom Hanks standardno dobar, sekvence borbi sa podmornicom dinamične i napete, vizuali isto na razini. Nemam puno primjedbi osim da neće nikoga ostaviti bez daha ali ponekad se ni ne traži ništa bolje.
Let Him Go (2020) - 8/10
Ugodno iznenađen ovim filmom. Radi se o hibridu obiteljske drame i južnjačkog trilera, izvedenog vrlo efektno sa Kevinom Costnerom i Diane Lane u glavnim ulogama. Sve do kraja vas drži u neizvjesnosti premda samo ponekad zalazi u čiste triler vode, naravno sve više što se bliži kraju. Nije sad ne znam kako nepredvidljiv ali ovako efektan balans žanrova vrijedi pohvaliti.