Sve se slažem. Žao mi je samo kaj većina oprečnih mišljenja nije imala veze niti sa samom igrom niti sa razumom.
The Last Of Us Part II
- Uređivano
Kad je TLoU2 u pitanju, ako ti se nešto ne sviđa za Wooddija si glup i ne razumiješ igru. On je naravno najpametniji.
Deadwalker napiši u spoiler tag, zanima me.
Već sam pisao u više navrata kad me ovakvi kao Wooddie razjebu da je samo njihovo mišljenje ispravno, a sad tko će naći te postove..
Brijac Samo što je u ovom slučaju 99,9% diskursa oko same igre i bilo glupo ko kurac. Plus nemogući broj laži i fabriciranja nakon "leakova".
Brijac ova tema ima skoro 3000 postova, tko će to pronaći Ako ti se bude dalo, slobodno.
- Uređivano
Bilo je i skroz normalnih primjedbi na igru, ali na sve te postove je odgovarano s "ti ne kužiš poantu", "ti ne kužiš priču", "ljut si zbog golf palice", "leakovi ti utječu na razmišljanje" i slično tak da u pravilu i nije moglo doći do neke normalne rasprave zašto nekome igra nije sjela jer se jednostavno nije prihvaćalo da ova svetinja može nekome ne sjesti.
Naravno ja ne branim sebe jer sam i sam pisao gluposti u ovoj temi, ali kažem i kad sam probao normalno nitko nije htio normalno raspravljati.
- Uređivano
Moje osobno mišljenje je da neke stvari možeš više ili manje voljeti, slagati se ili ne slagati se. Mogu shvatiti da je netko htio drugačiju igru. Da je osobno htio i drugačiji kraj.
I jedno je htjeti drugačiji kraj, ali ako netko ne shvaća zašto je ovakav kraj, ja također smatram da ta osoba nije shvatila igru. Jednostavno nije.
Jedno je nešto voljeti, mrziti, drugo je shvaćati. Najbolje napisani negativci u filmovima su i dalje objektivno negativci, ali ih možemo razumijeti zašto rade to što rade.
I onda se ovdje ljudi prvenstveno trzaju na ovakvu izjavu da nešto nisu shvatili jer imaju dojam da ih se proziva glupima ili nešto. Ne, ovdje se jedino radi o nedostatku empatije. O mogućnosti stavljanja u tuđu kožu. A i to se može čisto lako desiti ako dozvoliš da te nešto u tom trenu omete, baci s kolosijeka i zatupi ili usadi mržnju.
I da, oni leakovi su enormno sjebali doživljaj mnogima, jer su imali mišljenje i prije nego su krenuli igrati.
Da naglasim, ovdje se trenutno referenciram jedino na kraj. Gdje ljudi tvrde da kraj nema smisla i da je u suštoj suprotnosti s karakterom Ellie ili s prethodnim događajima u igri.
- Uređivano
Brijac Tvoj zadnji osvrt gdje si bio objektivan je bio na mjestu.
Čak i ako se ne slažem s nekim stvarima jer sam ih doživio drugačije s guštom sam ga pročitao.
Kada ti ( ili bilo tko drugi ) na takav normalan način dijeliš svoje dojmove onda to može prerasti u kvalitetnu raspravu.
Kada je igra izašla velika većina onoga što se radilo u temi je bilo toksično izdrkavanje koje je na kraju uništilo temu.
To je jedina stvar koju sam zamjerio administraciji pa i Fenixu.
Što je dopustio šaki pojedinaca da otjeraju iz teme sve nas koji smo se veselili igranju, pisanju i dijeljenju dojmova.
wooddiebone nevina je, jer je ukljuceno dijete u pricu, a dijete koliko god moze biti traumatizirano je uvijek nevino. Samo jebiga, ti ne mozes nista pametno na tu temu napisati iz ocitih razloga
- Uređivano
Meni jednostavno nije uvjerljva zadnja odluka.
Ellie je kroz igru opisana kao osoba koja je motivirana jedino osvetom i spremna sve izgubit zbog toga. Svijesna je da je Joel sam kriv za to što mu se je dogodilo, da ima hrpa ljudi koja mu se želi osvetit i da su potpuno opravdani u tome. Svejedno je krenula u samoubilačku misiju da se osveti. Ubila je desetke, ako ne i stotine ljudi koji joj nisu ništa skrivili. Izgubila sve što je imala. Propustila više situacija u kojima se je mogla okrenut i odustat od svega, ali nije. Između predzadnjeg i zadnjeg chaptera je sama prošla pola kontinenta sa osvetom kao jedinom stvari koja joj je ostala u životu. Nije to više impulzivna odluka da će u zadnjem trenutku odustat već zadnja stvar koja ju vuče dalje u životu. Jednostavno ne mogu zamislit osobu koja je došla do takvog mentalnog stanja da odustane u zadnjem trenutku. Po meni ju apsolutno ništa više nije moglo zaustavit. I dalje bi kraj nakon toga bio isti. Vratila bi se natrag, shvatila da joj ništa više nije ostalo. Zadnja scena bi bila nepromijenjena. Taj dio bi imao još veći utisak. Još i ostavlja Lev kao potecijalnog igrivog lika u trojci koji može odlučit drugačije i prekinut taj krug.
Nije da mi je takav kraj pokvario igru, ali za mene je slabiji nego je inače mogao bit.
StarFox_N Kada je igra izašla velika većina onoga što se radilo u temi je bilo toksično izdrkavanje koje je na kraju uništilo temu.
To je jedina stvar koju sam zamjerio administraciji pa i Fenixu.
Moderiranje tada je bila noćna mora i baš bih volio bilo koga vidit u toj koži. Milijardu postova tolike frekvencije izlaženja da je samo čitanje bilo full time posao. Svi sa nekim svojim stajalištima, najčešće sebičnim, nefleksibilnim stavovima, svi s visokim zidovima oko sebe koji se, vidimo, ne spuštaju ni danas, a potom je tu bila i treća kategorija vas koje je vrijeđalo što sve to uopće moraju čitat. Baš generacijska igra u svakom mogućem pogledu, nešto što nikad nije ni neće izazvat toliki raspon i količinu emocija
A što se tiče opcija, imali ste ovu temu, drugu spoiler temu, a potom i treću temu koja se otkrivala samo onima koji su prešli igru. Koliko god toksično bilo, a bilo je pun kurac toksično, mislim da nije bilo boljeg mjesta na internetu za pričat o igri. E sad... pitanje je koliko neko mjesto može uopće biti dobro za TLOU2
A sad iz moje perspektive... i danas mi se zamrači kad vidim ovu temu. Krenulo je kao meni najiščekivanija igra svih vremena. Nastavilo se s leakom o Joelu. Pa sam Flipperu pomagao pisat recenziju, pa moderirao vas koji ste igrali. Jednima sam bio pederčić, a drugima pederčina, sve to dok još nisam ni taknuo igru. Uz sve to su retardi ddoasali server na svako spominjanje igre na portalu. Da bi ja odigrao nakon svih tek negdje mjesec dana poslije lol
I uz sve to, nakon što mi se praktički spoilala cijela igra, TLOU 2 mi je (p)ostao jedna od najboljih igara svih vremena. Točno se sjećam, kako sam nakon creditsa, još uvijek pod emocijom uletio u temu prosvijetljen kao Gandhi, dijelom da smirim obje strane, dijelom jer zaista to smatram, da nešto što ima toliko podijeljenih stajališta ne može bit loše, jer igre su umjetnost, a poanta umjetnosti je da izaziva reakcije, pa da se barem složimo u tome... da bi mi obje strane opet jebale mater
Ali stvarno, što reći o igri o kojoj ćemo i 4+ godine kasnije opet napisat 300 istih postova. Ovo što je Tze napisao je, primjerice, skroz pogrešno, jer za ovakvu igru ne postoji ni objektivno ni pravo ni ispravno, ne može bit, i TLOU je čisti dokaz tome da se nešto može tumačiti i razumjeti na različite načine. Nismo svi isti. S ovolikim odmakom mogu napisat samo da mi je žao što netko drugi nije shvatio igru poput mene, ali da idem solit nekom pamet, to (više) nema smisla.
U iščekivanju bratka koji je banan isto toliko godina da opet pronađe način da izvrijeđa...
sanzo s ovime se i slažem sto si napisao, no mislim da su tako samo ostavili prostor za treću igru.
Uglavnom, budem se još detaljnije raspisao, ne stignem poput vas pisati romane dok sam na poslu
- Uređivano
sanzo ovo mi je sve super. Zanimljive ideje i razmatranja. Volim to.
Ali opet pokušavam naglasiti važnost razlikovanja - slaganja s nečim i razumijevanja. Tebi kraj nije sjeo zbog toga i toga. Bolji bi ti bio drugačiji. Ali, da li ga i ovako posloženog razumiješ? Ili ti nema smisla?
Edit:
btw, da smo barem ovako svi raspravljali od početka, bilo bi divno. Različiti stavovi, mišljenja, interpretacije. A ne samo pljuvanje svedeno na šprance i jednu ili dvije riječi koje čak nisu vlastite nego preuzete s interneta.
A najjače mi je kad @Brijac preuzima moralnu vertikalu i kako neki od nas vrijeđaju ljude s "nerazumijevanjem", a 99% svog vremena na forumu jedino trolla, podjebava, ismijava, vrijeđa, omalovažava.
Moj @Fenix mi često kaže nešto s čim se ne slažem, ali je ljudina. Ne sere i kenja bez razloga, uvijek sve obrazloži i možemo pričat normalno i kad se ne slažemo. Evo i danas me bocnulo to što je rekao, ali poštujem.
A što je to točno u tom kraju produhovljeno i neviđeno da bi imali poteškoća s razumijevanjem?
- Uređivano
Vi se vodite logikom i razumom, a u tom trenutku kod Ellie, inače emotivne, često impulzivne i traumatizirae mlade žene su bile prisutne samo emocije i sjećanja. Ovako sam ja to shvatio:
Do tog trenutka Ellie je praktički živjela i preživljavala samo za osvetu. Da, mogla je ubiti skoro svakog na koga je naišla ili se kroz većinu područja i provući neopaženo osim skriptiranih dionica (mislim da je izvedivo, ako nije, neka me netko opovrgne). Sada, kad je joj je osveta nadomak ostvarenja i na korak je da ubije Abby, Ellie preplavljuju sjećanja i emocije povezane sa Joelom i u tom trenutku se emocionalno "slama", dolazimo do spoznaje da je iza te mržnje i želje za osvetom stajala zapravo ljubav prema osobi koja joj je bila očinska figura. S potencijalnim izvršenjem tog čina ona jednim dijelom prestaje postojati, ostaje samo bol i praznina. Praznina koju neće nadoknaditi ni oduzimanje života Abby u toj mučnoj i očajničkoj borbi na kraju gdje je i sama Abby zbog mučenja i iscrpljivanja tek sjena one osobe koja je ubila Joela, te koja je zbog Ellie također izgubila svoje prijatelje. Ne, čin konačne osvete ne bi Ellie donio nikakvu zadovoljštinu i zbog toga donosi jedinu odluku koju slomljena osoba u tom trenutku može donijeti. Da oprostii…odnosno da pusti Abby.
Eto, tako sam ja doživio kraj. Vjerojatno se sa interpretacijom razilazim s nekima, no meni je bilo smisleno i uvjerljivo.
Razumijem zašto je tako složen i čitam šta Zero piše i kužim šta želi reć, ali ne mogu tako vidit lika iz prikazanog. Po karakterizaciji lika kroz igru mi nema smisla. Da je do takve odluke došla odmah u Seattleu bi mi još bio ok, ovako mi jednostavno ne proizlazi kao rezultat svega prije toga.