Evo da i ja napišem ponovno (iako sam i prvi put posran, a bit ću i ovaj ne sumnjam) zašto mi se igra ne sviđa da ne ispada da samo govorim da ne valja i gotovo:
Prije igranja malo o meni:
- nisam vidio niti jedan leak/spoiler za drugi dio, ali sam igrao s oprezom s obzirom na ono što je Flipper napisao u reci, ali sam se nadao da je to što se mnogima neće svidjeti samo Joelova smrt
- veliki sam fan prvog dijela bio i ostao bez obzira na užasan drugi dio i još uvijek svima koji nisu odigrali prvi dio govorim da je najbolja igra ikad i da ga odigraju
- zbog ove točke iznad i ovoga ispod što je Sanzo napisao priznajem da moje negativne reakcije u vezi drugog dijela mogu proizlaziti iz toga što sam nekako ostao razočaran i "povrijeđen" što mi je uskraćen dobar nastavak najdraže igre ikad
- slažem se sa Sanzom u vezi ovoga: "kad po tonu i temama odudara od prvog nastavka. Fanovi su i postali fanovi zbog njega i očekivali su nešto slično, a dobili su drugačije iskustvo."
- totalni sam anti woke kad je u pitanju guranje pod nos nečega čemu tu nije mjesto (ako netko slučajno nije skužio do sad) a ovo je savršen primjer guranja pod nos gdje se ljudi u jebenoj apokalipski bave glupostima umjesto preživljavanjem
Minusi drugog dijela i zašto mi je igra u konačnici loša:
- Joelova smrt. Znači u takvom okrutnom svijetu kojeg smo vidjeli u prvom dijelu napraviti zajednicu/gradić gdje sve tako dobro funkcionira i onda imaš dva lika, Joela koji ima iskustva na jednoj i drugoj strani valjda 30-40 godina i njegovog brata koji je nekad uperio pušku u svog brata i pazi sad, oni su postali neoprezni/omekšali su. Znači to mi je najgluplje objašnjenje koje sam čuo sam ovaj događaj. Oni bi morali biti oprezniji nego ikad s obzirom da su napravili raj u ovakvom apokaliptičnom svijetu. Iako me pogodila Joelova smrt, nije mi to bio minus nego na koji način su to odradili, a mogli su odraditi na 100 drugih boljih načina.
- Abby nije Joela pitala ni zašto. Znači oke, patiš toliko godina, čekaš osvetu i imaš čovjeka koji ti je ubio oca ispred sebe i ti ni ne pitaš "zašto?" iako ti je lik upravo spasio život.
- Oke, Abby je takva, nemilosrdna bla bla, ali onda, iako je valjda najveći ubojica Scarsa, ona zavoli ono dvoje koje je prvi put vidjela u životu i riskira svoj život zbog njih, ide preko pola grada.. mislim kakvo je pisanje?
- Dio s Abby je općenito naporan, razvučen i nepotreban, a tu je kao da ju zavolim kao lika i razumim njezine razloge? Pa koliko je ona ubila očeva, majki, sinova, kćeri..?
- Koji je razlog da Abby izgleda kao Terminator? To nema apsolutno nikakav značaj u igri i to se vidi u onoj borbi protiv Ellie gdje ona, cura koja doslovno izgleda kao Arnold iz najboljih godina uhvati "curicu" od 40-50kg i ne može ju ubit, really?
- Kraj mi je u razini Walking Dead-a bez zajebancije, a kako je cura od 40-50kg uopće stigla iz Seattle-a do Kalifornije ću se zauvijek pitati. Općenito ta ideja da Ellie kao glavni lik sama sve to prolazi i preživi mi je totalna glupost, ali eto, trebalo je valjda žene prikazati kao snažne.
- Guranje woke bs-a, sve moguće rase smo vidjeli da se ispuni kvota, žene su snažne i neovisne jer eto Ellie koja bi realno sama u takvom svijetu prvi dan poginula je najspretniji komandos, žena u 9. mjesecu trudnoće ide u misiju preko pola grada jer eto, snažna je i neovisna, muškarci u svinje jer eto nju je dečko prevario, Abby je ne znam, trebala biti trans muško pa su predomislili, onaj mali/mala, ni ne sjećam se više želi biti drugi spol.. mislim, jebena zombi apokalipsa, a mi se ovime bavimo? Pa izumirli bi drugi dan kad bi nam ovakve gluposti bile na pameti u apokalipsi. Kužim da ima ljudi kojima ovo nije minus i ovakve su im stvari oke ili ih ignoriraju, ali meni je ovo minus. U prvom dijelu eto mi ništa nije smetalo, sve mi je bilo nekako prirodno, i Ellie i Bill i Frank, ali ovdje je to, s obzirom i na cijeli svijet, baš otišlo u kurac.
Još neke stvari koje nemaju veze sa samim doživljajoj igre:
- muljanje s trailerom: ne znam treba li što objašnjavati, namještali su trailer da izgleda kao da će Joel biti tu kroz cijelu igru, putovati s Ellie itd. Čemu to, ne znam, možda su se bojali prodajnih rezultata. Izgleda da je ta silna hrabrost koja se spominje nestala kad je došlo do izrade trailera.
- Neil ni ND ekipa nisu znali što bi s igrom nakon prvog dijela i koliko god vi mislili suprotno i da je Neil nekakav genije i vizionar nije tad imao ideju za drugi dio jer Abby-in ćale ne bi izgledao kao random NPC i skoro kao crnac.
Možda… možda sve ovo proizlazi iz toga što je Sanzo napisao i što sam jednostavno dobio nešto skroz drukčije od prvog dijela, a kao veliki fan jednostavno nisam mogao preći preko toga i gledam na te neke stvari pod posebnim povećalom.