Nekada (davno) sam pisao recenzije na mjestima poput ovakvog, no s vremenom nisam ostao fan formata jer je to previše riječi gdje se često izgubi osnovna poanta. A bavim se sada marketingom, vještinom gdje treba u što manje vrlo jednostavnih i svima razumljivih rečenica prenijeti glavni benefit onoga što se želi prodati, koristeći osnovne ljudske emocije. Stoga, zašto je ova igra toliko prokleto dobra?
Razmišljao sam ovih dana u čemu je magija i mislim da je odgovor očigledan - imaš dojam kako igraš s pravim ljudima, sa svim svojim manama. Nekada liječenje ne uspije na 98% pa se vampir pogosti na tvojem vratu, drugi puta Joel ispriča vrlo loš vic da neuspješno digne atmosferu nakon teške teme, kod trčanja imaš dojam da ne možeš baš tako dugo jer nisi jebeni maratonac (i lako se spotakneš pa padneš), naciljati protivnika nije uvijek lako kada 3 clickera idu prema tebi (bilo bi lakše da sam igrao s mišem, no to je dio čari I guess), a odluke trebam li riskirati otvaranje idućeg sefa da me dva obližnja shamblera snažno zagrle, su sve samo ne lagane. Savršenstvo u ljudskoj nesavršenosti. To iskustvo u video igrama mislim da mogu prenijeti samo najbolji od najboljih, a da bude onako organsko, prirodno, imerzivno.
Razlog zašto sam toliko uživao u igri nije začudo storytelling, pasanje očiju na vrhunskoj grafici ili filmsko iskustvo, nego je igra jednostavno…prokleto zabavna za igranje. Ne sjećam se kada sam toliko uživao u napucavanju, šuljanju u visokoj travi gdje te ipak protivnik skuži na 5 metara, osjećaju na dualsenseu kada promijeniš streljivo na sačmarici, bacanju dimne bombe u nekoga pa ga zatim švajzneš letvom…sve toliko organski, masno, realno.
Igre bi u suštini trebale biti zabavne za igranje…pravo otkriće, jel. I tu je Naughty Dog doktorirao zanat, sve ostalo je bonus zapravo.
Na stranu sa svim kontroverzama oko ove igre oko kojih se većina nas neće složiti sa svojim drugačijim perspektivama i vrijednostima, ovo se isplati preporučiti jer je igra jednostavno dobra u onome čemu je namijenjena - igranju. Naravno, ako ste te sreće da vas radnja i sve gura koliko je mene guralo, čovjek u cijelom paketu jednostavno ima iskustvo generacije.
Povlačim onu 10/10 ocjenu koju sam dao, ovako nešto uopće nema smisla ocjenjivati. Treba to samo odigrati i iskusiti, bez pardona.