Meni je drago da sam svjecki receZent jerbo sam napisao lijepo:
The Last of Us II je igra o kojoj će se pričati i raspravljati mjesecima poslije. Možda i godinama.
Told you so.
Meni je drago da sam svjecki receZent jerbo sam napisao lijepo:
The Last of Us II je igra o kojoj će se pričati i raspravljati mjesecima poslije. Možda i godinama.
Told you so.
sanzo Definitivno se slažem s tobom.
U potpunosti razumijem da je dobar dio igrača razočaran što je Joel ubijen na samom početku. Ja bih isto bio razočaran da je Ellie ubijena na samom početku jer mi je jedan od najdražih likova općenito.
Što se Abbie tiče došlo mi je da prekinem igrati ali kako je igra odmicala dalje prihvatio sam je a na kraju mi je postala drag lik.
TLOU 2 mi je bio baš emotivni rollercoaster. Na kraju kada sam završio igru i nakon nekoga vremena mi se sve sleglo u glavi ništa ne bih mijenjao.
U pravu si kada kažeš da su te dvije odluke polarizirajuće ali opet mislim da nije objektivno ocijeniti igru lošom jer se nekome nije svidio smjer u kojemu je priča otišla.
Naravno ako nije otišla u neke nebuloze pa postane loša. Bez obzira na sve kontroverze mislim da je jako dobra.
StarFox_N Mislim da to i je poanta bila igre i price natratit se ici dalje i “prebolit” neke stvari. Mislim da nema osobe koja nije bila ljuta na to sta su napravili tako rano isto tako da nije bilo osobe koja je na pola igre se veselila sta moraju igrat sa Abby.
Cilj je bio proces : izgubit najbitnije-mrzit-zelja za osvetu-tugovat-prebolit-razumit-oprostit i mozda cak zavolit jer meni je Abby cak draza od Ellie.
ND je jebeno dobro zna sta radi i jako komplexne i teske teme su po meni uspili prenjet savrseno, ne samo kroz pricu nego i emocije ja nikad u igri nisam prosao kroz toliko emocija kao u TLOU2
Meni je totalno glupavo igrati sa Abby i totalno ogavno što je uradila Joelu koji joj je ipak pomogao. Ona je taj lik koji se nije pomirio sa činjenicom da njen dober tata nije tak dobar i nedužan. Stao je na put Joelu uz cijelu bolnicu koja ga je napala prva po naredbama nadređene Firefly krave. Dakle svi su bili pripadnici omražene Firefly sekte na neki način.
Joel sigurno nije stao nakon kaj je pobio pola bolnice vojske i pitao doktora jesi li doktor civil? Ili ruke u zrak. Ne gospon doktor potegnul kirurški nožek i pretil naoružanom bad ass majstoru kojemu je ubijanje dobar dan.
He had it coming kako bi se reklo.
I to je ono da svaka strana ima svoje opravdanje i viziju ali crta je jedna objektivna. Prvi su počeli i pretili uz zabranu pristupa Ellie. Još ga pod prijetnjom i puškom terali van. Dakle ni vidjeti pucku nije mogel.
Dok je skužil koliko su bolesni i da ju žele disectati a Marlene koja joj glumila drugu mater nije ništa drugo nego jedna sektašica koja je malu na kraju krajeva smatrala običnim paketom.
To su očito mnogi od vas previdjeli iako je jasno ko dan. Je Joelu je Ellie isto bila paket i nije se smio povezati s njom ali bome nije ni ubojica djece. Čovjek nije znao kaj oni planiraju uopće i smatram da bi isto reagirao da se nije ni povezao 2%. U najboljem slučaju bi reko hvala vi ipak jeste poremećeni odreda.
Tak da unatoč svemu Ellie jeste pozitivan lik a Abby negativac.
Sve se vidi na kraju u zadnjoj borbi kad je Abby toliko ofucana, izgladnjela i propala da ju Ellie ostavi živom. Nema ju časti ni snage ubiti jer vidi da je u srži gotova. Psihički i fizički propala a Ellie se unatoč svemu uzdignula i postala jača.
Pustila ju je kad se sjetila Joela i skužila da hoće biti bolja od nje ali i samog Joela. Uzdignula se iznad osvete. Jer ima ona jedna dobra, ako reagiraš na provokaciju ili osvetu druga strana je pobijedila. Najviše ih boli kad pustiš i tad su zapravo izgubili.
Ovdje se nameće vrlo jednostavno pitanje: Može li odluka pisca za tijek priče smanjiti ocjenu? I nakon što sam po treći put prošao onu prvu scenu koju je teško gledati smatram da može samo povećati. Trebalo je hrabrosti za to staviti u priču, i natjerati i one koji nisu dvaput promislili o kraju TLOU1 da na trenutak vide stvari iz druge perspektive.
U video igrama se igrace naviklo da igraju u ulogama moralno sve-ispravnih, larger-then-life(death) heroja sa good endingom ili herojskom for-the-cause smrti. Ovo je samo još više stavilo težine na samu priču, Sjećam se kad je MGS2 dobijao hate zbog Raidena. Druckmann je otišao šest koraka dalje od toga.
Likovi u TLOU nisu heroji. Heroja više nema, rekao bih, nikad ih nije ni bilo i tek sa nekim odmakom se to jasno vidi..
A sama igra, grafika, zvuk, pažnja prema detaljima, fluidnost scena i atmosfera je apsolutni vrh vrhova u industriji i nije joj nitko blizu. S ovim upgrade baš snimam i ne mogu se načuditi da praktički svaki frejm izgleda unikatan i ručno nacrtan. I naravno igram u Fidelity mode, jer native 4K je stvarno predobar
Da, mogao je Druckmann napisati i drukčiju priču, ali to je njegova i kreativna odluka NDa.
pravednik 1 covjek ili spas čovječanstva? Teska odluka ako je taj 1 covjek curica koju smatras za kćer praktički. I Ellie je bila spremna umrijeti za to. Joela nije bilo briga. I praktički sam bio dojma da on misli da se takav svijet ne zaslužuje spasiti. Puno drukčija odluka ako imaš dijete u takvom svijetu, a nije tvoje dijete ono koje treba zrtvovati za lijek. Dvije perspektive.
Druckmann je napravio odlično što je stavio igrača u cipele čovjeka koji je izgubio sve i koji će u tom svijetu biti zapamćen kao netko tko je uništio nadu za lijek.
Kompletno nam se mišljenja poklapaju.
Super je da smo dobili Joela u tolko scena nakon njegove smrti i na samom kraju. Zacementiran kao pivotalni lik u priči i na kraju mislim da je kao lik više dobio time što je umro j na kakav način je umro. Mislim da nijedna priča u nijednom mediju nije došla bliže prenošenju emocije koju netko osjeti pri smrti bliske osobe i da je to odrađeno ikako drugačije bilo bi predvidivo i uništilo bi emociju kako same scene smrti tako i flashbackova koje gledamo kasnije.
Magična igra.
Evo, kaj nije puno ljepše i konkretnije vidjet ovakve komentare pa se odmah i drugi nadovežu i raspišu.
A ne komentari, ništa ne valja, gay i židovska propaganda, Ellie bi piškila, kalila.
Svaka čast na ovim analizama.
Po meni jedina greska koju su napravili u igri je kronologija, trebali su igru otvorit sa Abby i dati nam da igramo sa njom prvih par sati i to dok je jos klinka i onda dok bi dosli do dijela di bi vidli ko joj je otac, e to bi bil sok br.1, a onda se nadovezat na onaj pocetak igre i dok bi dosli do scene di Joel spasava Abby garantiram da bi svi vikali neeeee, nejdi i slicno, osobno bih tak napravil, smislenije bi bilo i puno manji hejt bi bil jer bi se imali prilike vezat za Abby(iako se ja osobno jesam i na nacin koji je) i imalo bi nam sve do tog dijela vise smisla i kuzili bi zakaj se desilo kaj se desilo.
Koga smetaju tak neke stvari nemora igrat. Niko nikog ne tjera. Isto važi za serije i filmove. Ne konzumiraš taj sadržaj i bok. Komentirati židove je nepotrebno kad je sam Neil Druckman židov i javno je podržao Izrael objavom zastave uz natpis Izrael forever.
Ovo je tema u igri i neću nastaviti o takvim pitanjima no iskreno mislim da bi kao umjetnik trebao biti pametniji umjesto podržavanja genocida i to javno.
pravednik Stao je na put Joelu uz cijelu bolnicu koja ga je napala prva po naredbama nadređene Firefly krave.
Joel sigurno nije stao nakon kaj je pobio pola bolnice vojske i pitao doktora jesi li doktor civil? Ili ruke u zrak. Ne gospon doktor potegnul kirurški nožek i pretil naoružanom bad ass majstoru kojemu je ubijanje dobar dan.
Nije ni Jerryu bilo drago što to mora napraviti na taj način, ali njemu je taj jedan život vrijedio milijune drugih. Ima moralna načela i u srži je dobar čovjek, ali ovdje je vidio priliku da pruži svijetu šansu da se oporavi od katastrofe koja ga je zadesila.
U salu ti, baš prije početka operacije, uleti tip poput Joela, sa arsenalom oružja na sebi. Kako bi ti reagiral? Ako ništa drugo, potegao bi taj skalpel u samoobrani. Da li te to čini lošim čovjekom? Ne.
Da li ga čini lošim čovjekom što je htio urazumit Joela i pokušat mu objasnit da je ovo jedini način ?
Kako bi se itko od nas postavio u takvoj situaciji? Vjerojatno nikad nećemo saznat jer nikom ne želim da mora odlučiti o tome da li će ubit jednu nepoznatu osobu za spas sebe i nekoliko (nevažno koliko) drugih, ali ne mogu izigravat moralistu i reć da možda ne bih jednako postupil. Njemu je Ellie samo jedna nepoznata osoba. Nama nije. Joelu nije. Razumljiva je njegova reakcija da ju spasi, ali je pritom i prokleto sebična. U toj svojoj sebičnosti hladnokrvno ubija jednu njemu posve nevažnu osobu, ali nekom drugom (Abby) je ta osoba cijeli njen svijet, njena jedina obitelj. Kako da Abby promatram kao negativku jer želi osvetiti svog ubijenog oca? Da tebi netko ubije oca ili člana obitelji, pa čak i da su to "zaslužili", ti bi se pomirio sa time? Prešao bi preko toga? Znam da ja ne bih.
Da li bi zahvalnost što ti je taj čovjek spasio život bila dovoljna da poništi 4 godine patnje koje ti je taj isti čovjek prouzročil? Abby je odlučila da nije. U nekoj sladunjavoj priči bi bila, dobili bi pomalo isklišeiziranu pričicu o praštanju, ali Last of Us svijet je daleko od toga te zbog toga i cijenim način na koji je ova priča ispričana.
Koliko je Abby pobila očeva, majki, braće, sestara.. dok je bila član te ekipe (kako god da se zovu)?
U cilju preživljavanja? Ne znam dal je spomenuto u igri, prisjetit ću se sad prilikom igranja.
Abby nije pozitivac, Abby nije herojski lik. Nigdje to ne tvrdim. Ali nije ni čisti negativac, imala je svojih razloga za uradit to što je uradila.
Koliko ih je Joel pobio? Sam je rekao da je radio teških sranja. Svima nam je drag, ali daleko je od ikakvog pozitivca.
Ovo šta Renda kaže za početak mislim da bi bilo bolje.
Ali svakako ne bi mijenjao sam početak kad igramo sa Joelom. I kad odsvira pjesmu Ellie. To je baš sve, ful emotivna scena. Onda su mogli staviti mlađu Abby pa sve ostalo kako je išlo.
Meni i dalje najviše smeta što smo čekali masu za nastavak 7 god. i onda se dogodilo to što se dogodilo. Da je ovo bio treći dio brijem da bi svima priča bila bolja i da bi još teže podnijeli to. Ali u pozitivnom smislu jer da smo u dvojci igrali opet sa Joelom bili bi još više povezaniji.
Ja sam dvojku zamišljao da ćemo igrati sa Joel i Elie te da ćemo imati neke flashback dionice di se vidi kakav je Joel bio i šta je sve radio. I onda bi kroz dvojku i jednicu (već smo vidjeli) vidjeli koliko se promijenio na bolje i da se smekšao.
E onda bi izašla ova igra koja bi bila trojka. I znam da bi opet teško podnio ali rekao bi fuck it. Svašta si proživio i super da je treći dio pokušao nešto novo.
Nažalost to su samo moje mašte. Iskreno nadam se da je trojka zadnji dio što se tiče priče od Elie i Abby i da će napraviti novi IP. Volio bi da Tommy isto bude igriv lik. A tamo negdje za 10 godina neka naprave prequel sa Joelom.
Btw trenutno sam riješio dio kad prvi put naletiš na Shemblere.
Evo da i ja napišem ponovno (iako sam i prvi put posran, a bit ću i ovaj ne sumnjam) zašto mi se igra ne sviđa da ne ispada da samo govorim da ne valja i gotovo:
Prije igranja malo o meni:
- nisam vidio niti jedan leak/spoiler za drugi dio, ali sam igrao s oprezom s obzirom na ono što je Flipper napisao u reci, ali sam se nadao da je to što se mnogima neće svidjeti samo Joelova smrt
- veliki sam fan prvog dijela bio i ostao bez obzira na užasan drugi dio i još uvijek svima koji nisu odigrali prvi dio govorim da je najbolja igra ikad i da ga odigraju
- zbog ove točke iznad i ovoga ispod što je Sanzo napisao priznajem da moje negativne reakcije u vezi drugog dijela mogu proizlaziti iz toga što sam nekako ostao razočaran i "povrijeđen" što mi je uskraćen dobar nastavak najdraže igre ikad
- slažem se sa Sanzom u vezi ovoga: "kad po tonu i temama odudara od prvog nastavka. Fanovi su i postali fanovi zbog njega i očekivali su nešto slično, a dobili su drugačije iskustvo."
- totalni sam anti woke kad je u pitanju guranje pod nos nečega čemu tu nije mjesto (ako netko slučajno nije skužio do sad) a ovo je savršen primjer guranja pod nos gdje se ljudi u jebenoj apokalipski bave glupostima umjesto preživljavanjem
Minusi drugog dijela i zašto mi je igra u konačnici loša:
- Joelova smrt. Znači u takvom okrutnom svijetu kojeg smo vidjeli u prvom dijelu napraviti zajednicu/gradić gdje sve tako dobro funkcionira i onda imaš dva lika, Joela koji ima iskustva na jednoj i drugoj strani valjda 30-40 godina i njegovog brata koji je nekad uperio pušku u svog brata i pazi sad, oni su postali neoprezni/omekšali su. Znači to mi je najgluplje objašnjenje koje sam čuo sam ovaj događaj. Oni bi morali biti oprezniji nego ikad s obzirom da su napravili raj u ovakvom apokaliptičnom svijetu. Iako me pogodila Joelova smrt, nije mi to bio minus nego na koji način su to odradili, a mogli su odraditi na 100 drugih boljih načina.
- Abby nije Joela pitala ni zašto. Znači oke, patiš toliko godina, čekaš osvetu i imaš čovjeka koji ti je ubio oca ispred sebe i ti ni ne pitaš "zašto?" iako ti je lik upravo spasio život.
- Oke, Abby je takva, nemilosrdna bla bla, ali onda, iako je valjda najveći ubojica Scarsa, ona zavoli ono dvoje koje je prvi put vidjela u životu i riskira svoj život zbog njih, ide preko pola grada.. mislim kakvo je pisanje?
- Dio s Abby je općenito naporan, razvučen i nepotreban, a tu je kao da ju zavolim kao lika i razumim njezine razloge? Pa koliko je ona ubila očeva, majki, sinova, kćeri..?
- Koji je razlog da Abby izgleda kao Terminator? To nema apsolutno nikakav značaj u igri i to se vidi u onoj borbi protiv Ellie gdje ona, cura koja doslovno izgleda kao Arnold iz najboljih godina uhvati "curicu" od 40-50kg i ne može ju ubit, really?
- Kraj mi je u razini Walking Dead-a bez zajebancije, a kako je cura od 40-50kg uopće stigla iz Seattle-a do Kalifornije ću se zauvijek pitati. Općenito ta ideja da Ellie kao glavni lik sama sve to prolazi i preživi mi je totalna glupost, ali eto, trebalo je valjda žene prikazati kao snažne.
- Guranje woke bs-a, sve moguće rase smo vidjeli da se ispuni kvota, žene su snažne i neovisne jer eto Ellie koja bi realno sama u takvom svijetu prvi dan poginula je najspretniji komandos, žena u 9. mjesecu trudnoće ide u misiju preko pola grada jer eto, snažna je i neovisna, muškarci u svinje jer eto nju je dečko prevario, Abby je ne znam, trebala biti trans muško pa su predomislili, onaj mali/mala, ni ne sjećam se više želi biti drugi spol.. mislim, jebena zombi apokalipsa, a mi se ovime bavimo? Pa izumirli bi drugi dan kad bi nam ovakve gluposti bile na pameti u apokalipsi. Kužim da ima ljudi kojima ovo nije minus i ovakve su im stvari oke ili ih ignoriraju, ali meni je ovo minus. U prvom dijelu eto mi ništa nije smetalo, sve mi je bilo nekako prirodno, i Ellie i Bill i Frank, ali ovdje je to, s obzirom i na cijeli svijet, baš otišlo u kurac.
Još neke stvari koje nemaju veze sa samim doživljajoj igre:
- muljanje s trailerom: ne znam treba li što objašnjavati, namještali su trailer da izgleda kao da će Joel biti tu kroz cijelu igru, putovati s Ellie itd. Čemu to, ne znam, možda su se bojali prodajnih rezultata. Izgleda da je ta silna hrabrost koja se spominje nestala kad je došlo do izrade trailera.
- Neil ni ND ekipa nisu znali što bi s igrom nakon prvog dijela i koliko god vi mislili suprotno i da je Neil nekakav genije i vizionar nije tad imao ideju za drugi dio jer Abby-in ćale ne bi izgledao kao random NPC i skoro kao crnac.
Možda… možda sve ovo proizlazi iz toga što je Sanzo napisao i što sam jednostavno dobio nešto skroz drukčije od prvog dijela, a kao veliki fan jednostavno nisam mogao preći preko toga i gledam na te neke stvari pod posebnim povećalom.