Pamtim to ko da je bilo danas.Kad je moj brat došo doma. Na njemu jakna, u đepu disk s oznakom :
METAL GEAR SOLID
Bio sam tad još sasma mali i nisam znao, što taj naslov znači.
Drugo jutro, buraz je upalio sivonju i CD je zavrtio.
Nismo imali memory card, jer jedine igre koje su se igrale su bile crash, tekken, nfs i fifa.
Uvodna špica, ona fora da je krug bio potvrda, a x je značio povratak, totalno obrnuto od svega što sam dotad znao. Mislim da me igra već s tom sitniciom osvojila. Plejka je radila cijeli taj dan, prikopčana na mali 32 cm televizor u našoj sobi, sve do odjavne špice i Ocelotovih : Mr. President.
Ne smatram se hardcore fanom. Never was, never will be. Preko nekih stvari nemogu preći, četvorka mi je bila totalno razočaranje u mnogim segmentima. Ali to je možda i do životnog razdoblja u kojem sam bio kad je izašla, morao bih ju opet nabaviti i odigrati.
Prošlo ljeto sam baš ponovno odigrao MGS2 i 3 ; zanimljivo, kako mi je dotad 3 bila najbolji MGS, sada nije imala takav impact na mene kao pred 10 godina. Valjda jer su mi pred 10 godina neke teme koje se u njoj obrađuju ( pogotovo međuljudski odnosi i veze, lojalnost, patriotizam ) bile važnije ili relevantnije nego danas.
Potpuno suprotno, MGS2 koji sam smatrao mlakim nastavkom, sad mi je puno bolje sjeo nego prije.
Kontrola digitalnog prijenosa podataka, cenzura, formiranje javnog mijenja, oblikovanje svijesti pojedinca - sve ono o čemu je ta igra obrađivala pred 15ak godina, sada je relevantno i događa se nama.
Ovo je upravo i najbolji dokaz da je MGS umjetnost ; kao kod i svakog umjetničko djelo, interpretacija tog djela se mijenja kroz vrijeme, kako se mijenja i promatrač, tako i se mijenja i značaj toga što promatra.
Predivan serijal, teško mi je odvojiti najdraži nastavak, ali kad bih morao odlučiti, rekao bih Metal Gear Solid. Jer je najviše gritty. realističan. tmuran. I jer upravo uz njega vežem najljepše uspomene. Nijednu igru nisam toliko puta odigrao.
Treba cijeniti ova 2 duga mjeseca čekanja ; jer nakon toga dolazi kraj jedne ere. V cu igrati polagano i strpljivo, jer MGS igre najviše vraćaju nazad ako ih se tako igra. Nakon toga vjerovatno slijedi malo duža pauza od gaminga, jer već sad vidim da će proći godine dok se neka igra ponovno ne približi standardu koji je MGS.