Inače, malo se razmišljam i želio bih vam postaviti pitanje, ponajviše hardcore fanovima serijala koji su doslovno od samih početaka.
Naime, MGS V je kraj jedne ere, era koja traje 28 godina ako je moja računica tačna.
Od Metal Gear 1 i 2, koji su bili revolucionarni u svoje vrijeme sa naprednim idejama koje su bile fantastično realizirane uzimajući u obzir limitacije hardvera, od stealth mehanika, iznimno interesantne priče i fantastične muzike.
Da, dok su 90% ostalih igara bile tipični run&gun za taj period, tad su se pomjerale granice od mastermind-a Kojime pa sve do zadnjeg dijela koji izlazi za tačno 61 dan.
No svoj procvat su i MGS kao serijal i Kojima kao glavni mozak projekta, doživili sa Solid serijalom, tj. Metal Gear Solid-om sad već davne 1998-e godine.
Naravno sa prvim Solid dijelom je i doživljena i najveća popularnost, ponajviše među fanovima.
Ostalo je historija.
Možda sam i pričao ranije, naime možda je mladima to danas teško zamisliti, ali nekad nije bilo interneta, nije bilo ovoliko fanova koliko ih ima danas i jedini izvor informacija su bile gaming časopisi i poneki word of mouth.
Nažalost, word of mouth za MGS nije baš funkcionirao u to vrijeme, jer je to smatrana niche igrom, nitko je nije igrao po igraonicama, već je tužno stojala u ćošku čekajući da je netko izabere.
Da, mračno doba definitivno (i ujedno najbolje).
Kako sam došao do MGS-a tako rano pitate se?
Pa vjerovali ili ne, čistom slučajnošću, prelistavajući katalog igara sa ocem (koji je strastveni igrač i sam, i dan danas ne propušta odigrati Pes/Fifu, upravo završio Uncharted 2 neki dan, a napunio 50 god. ( so proud) ) u obližnoj radnji, naletim na ovaj cover:
Hmm... "Tactical Espionage Action"... šta bi to moglo biti.
Podnaslov je definitivno interesantan, kao i samo ime "Metal Gear Solid".
I pošto sam mogao samo jednu igru kupiti, ono što je presudilo su 2 cd-a koja su dolazila.
Da, to je to.
Igra mora da "valja" jer dolazi na 2 cd-a.
Rest is history (at least for me).
Ja sam uz ovaj serijal zaključno sa V-om, skoro 16 godina, tj. od kad sam prvi put vidio njegov cover u obližnoj radnji. I iako mi je drago što će se Kojima napokon odmaći od ovog serijala, i realizirati neke nove ideje, nevjerovatno sam tužan sa svakim danom koji prođe kako se bližimo izlasku.
I da ne duljim dalje, da se vratim na pitanje koje sam vam htio postaviti.
Ako imate želju, podijelite sa nama vaše prve uspomene na Metal Gear igru, kad ste je prvi put vidjeli, kad ste je odigrali...
I ponajviše, kako se osjećate povodom izlaska zadnjeg dijela, ponajviše iz perspektive fan-a koji je sa serijalom najmanje 10+ godina.