#74 - Batman: Arkham Asylum

Igra: 8.6/10
Težina Platinuma: 7/10 (oko 36h za Platinum)
Igra je stvatno fenomenalna i zapravo ju sitnice dijele od toga da ju nazovem jednom od onih koja obilježava generacije. Nemam previše zamjerki, osim nekih koje su došle do izražaja u mom lovu na Platinum i zbog čega combat nije savršen, iako nije ni daleko.
Ali u Challenge modu sam stvarno kalvariju u nekim trenutcima doživljavao. Znao sam da je Platinum zajeban u ovoj igri, ali bogme u par trenutaka sam mislio da jednostavno neću moći osvojiti Platinum iako nisam nikad ni pomišljao na odustajanje i svaki novi restart je samo povečao moju želju za Platinumom. A što je najbolje Shock and Awe na Extreme mi nije ni bio čak neki problem, iako mi je trebalo nekih sat i pol i par puta sam imao dovoljno bodova, ali mi je isteklo vrijeme jer protivnici jednostavno nisu htjeli ostati na podu iako sam ih 800 puta zveknuo. Najviše puta, iznenđaujuće, mi je trebalo na Sewer Bat na Extreme (2. mapa). Nekih 6 sati i preko 200. pokušaja mi je trebalo. Nevjerojatno koliko nije htjelo ići. Prvi ću priznati da nisam najbolji u igrama gdje treba pamtiti comboe i često jednostavno imam brainfart i kliknem krivi gumb, ali ovdje sam toliko igrao da sam naučio napamet sve i nije mi problem bio napraviti svih 9 comboa u svakoj rundi. Ali je problem održavati taj combo. Konstantno bi se nešto izjalovilo. Ponekad bih si sam bio kriv, ali većinom vremena je to bilo neobjašnjivo. Kao da igra nije radila kako treba nego je bio RNG fest pa što te pogodi. Iako bih normalno kliknuo kocku za udarac, Batman bi jednostavno udario u prazno i combo meter bi prestao iako je 5 protivnika unutar metra od mene. Kliknem trokut za counter, Batman ne bi ništa napravio. Kliknem trokut+krug za special combo koji u 90% slučajeva radi, ali svaki 10. put bi igra valjda ignorirala krug i prihvatila samo trokut (counter) i naravno sve otišlo u kurac iako sam 100% siguran da sam dobro napravio combo jer sam napravio sve isto kao i prije kad je special combo radio normalno. Da ne govorim nekad da Batclaw je odlučio samo proći kroz protivnike. Ground Takedown combo je isto opasan jer traje par sekundi, u kojima te protivnici mogu slobodno udarati. Naravno radio sam ga samo kad nikog nije bilo u krugu 7,8 metara. Ali nekad ni to nije ništa značilo jer bi se jednostavno teleportirali protivnici kod mene, udarili me i opet ode combo meter u kurac. I tako konstantno u svakoj rundi barem jedna bizarna stvar i nikako dovoljno bodova skupiti. I onda sam morao konstantno isponova igrati.
Ne mogu lagati, stvarno sam uživao u challengeima i nije mi problem bio klikati restart iznova, ali jednostavno je prečesto bilo neobjašnjivih stvari i na kraju mi je bilo dosta teže nego očekivano. Tj. ne mogu reći teže jer sam znao što treba napraviti, ali igra nije slušala. Pa mi je zapravo i teško onda ocijeniti težinu, no dobro. Predator challengei su s druge strane bili prilično lagani, čak i na Extreme. Isprobao sam i onaj Extra Content gdje moraš skupiti što više bodove dok ne umreš ili dok ne primiš prvi hit. Moram priznati da su mi bili zanimljivi, ali pošto oni nisu bili potrebni za Platinum, nisam se trudio 100%.
Vidjet ćemo kakvi će biti City i Knight što se tiče Platinuma, oni su kakti još i teži nego Asylum. Zanimljivo da čak 15% ljudi ima ovaj Platinum na PSN Profiles što je jako velika riješenost za ovako težak Platinum. Npr. Gran Turismo Sport ima ispod 1%, a bio mi je duplo lakši od ovog za osvojit (ali ajde tu treba 400+ sati u igri za Platinum). Bulletstorm Full Clip Edition je isto dobar primjer. Zajeban Platinum (oko 5/10 bih rekao), što je možda malo lakše od Asyluma, a samo 2% ljudi ima. Razlike su nekad neobjašnjive.